Računalništvo, telefonija
27.06.2019 08:00

Deli z drugimi:

Share

Olimpijske igre 2024 v Parizu: po zraku bodo vozili leteči taksiji

Olimpijske igre 2024 v Parizu: po zraku bodo vozili leteči taksiji
Olimpijske igre 2024 v Parizu: po zraku bodo vozili leteči taksiji

Organizatorji poletnih olimpijskih iger leta 2024 v Parizu bodo obiskovalcem ponudili prav poseben prevoz od glavnega letališča Charles de Gaulle do severa mesta. Vsi tisti, ki ste v zadnjem času bili v Parizu, verjetno veste, kakšna nočna mora zna biti pot od letališča do centra mesta, kajne? A če se bo ideja pariških letališč (ADP), Airbusa in regionalnega transporta RATP uresničila, bodo obiskovalce iger po pristanku na letališki stezi spet dvignili v zrak s samoletečimi mestnimi taksiji prihodnosti.


Omenjena podjetja so prejšnji teden na sejmu Paris Air Show predstavila zanimivo idejo, kjer bi olimpijske igre lahko bile dobra priložnost za praktičen preizkus “Vertical Take-Off and Landing” (VTOL) vozil, kar ne bi zgolj olajšalo prevoze samih udeležencev, projekt bi služil kot dobra “študija primera” za nadaljnji razvoj.


“Leta 2010 je prvič v zgodovini več kot polovica prebivalstva živela v urbanih naseljih in conah, do leta 2030 pa bi odstotek lahko dosegel neverjetnih 60%”, pravi glavni izvršni direktor Airubusa, Guillaume Faury. Kot smo zdaj že lahko spoznali, in s tem se strinja tudi Faury, je čas, da se v javni prevoz dvigne na tretjo dimenzijo – zračno dimenzijo. “Če smo prepričani, da bo v naslednjih 5, 10, 15, 20, ali 30 letih potrebno zavzeti nizki zračni prostor, potem moramo za primerne pogoje poskrbeti že danes”, je povedal izvršni direktor ADP Group, Edward Arkwright.


VTOL vozila postajajo vse bolj zanimiva za inženirje in razvijalce, kajti ceste postajajo prenasičene. Kar se tiče samega Pariza so se organizatorji za samovozeče leteče taksije odločili tudi zato, ker je prišlo do zamude pri gradnji trase ekspresnega vlaka med letališčem Charles de Gaulle in centrom mesta. Za zgoraj omenjena podjetja Airbus, upravljalca letališča ADP and RATP so olimpijske igre lepa priložnost, da svetu pokažejo, kako so si oni zamislili rešiti probleme, s katerimi se danes sooča urbana mobilnost.


Velikost in obseg projekta

ADP-jeva naloga do konca letošnjega leta je, da izbere primerno mesto za “Vertiport”, ki bo sposobno gostiti taksije iz letališč v Parizu. Ideja je, da bi pristajališče bilo nared v roku 18 mesecev, medtem ko investicija znaša okrog 10 milijonov evrov. Arkwright pravi, da bo dotični projekt dober test kompatibilnosti z obstoječim koridorjem helikopterjev.


Idealen načrt bi bil, da bi taksiji vzletali vsakih 6 minut. Za to, da bi VTOL vozila do leta 2024 postala realnost, ADP sodeluje z Airbusom, ki že nekaj zadnjih let aktivno sodeluje v področju urbanih sistemov, ki vključujejo popolnoma električna prevozna sredstva. Airbus tako že ima pripravljena dva prototipna modela – enosedežni model “Vahana” in štirisedežnik “CityAirbus”. “Dotično partnerstvo med našimi podjetji je edinstvena priložnost za razvoj tehnoloških rešitev, produkta, regulatornega okvirja in ekonomskega modela, ki bi v prihodnje bil prilagodljiva na različna okolja, mesta in urbana središča”, pravi Faury.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

COMTRADE d.o.o.

Letališka cesta 29b, 1000 Ljubljana, Tel: 08 160 52 00
Comtrade je podjetje z dolgoletno tradicijo razvoja IT rešitev in storitev razvoja programske opreme. Svojim strankam zagotavljajo visoko usposobljenost za iskanje strokovnih rešitev ... Več

eTAROK, MIROSLAV CIGAN s.p.

Ulica Štefana Kovača 2, 9231 Beltinci, Tel: 041 519 443
Računalniška igra za ljubitelje taroka Življenje se je v zadnjem letu preselilo v naše domove, kjer poleg dela iščemo različne vrste razvedrila. Za ljubitelje igre s tarok ... Več

Mauco d.o.o.

Zalog 2, 6230 Postojna, Tel: 068 642 605
V poslovnem svetu diverzifikacija pomeni razvejanje poslovanja na druge kategorije izdelkov, panoge ali trge. Diverzifikacija je pogosto zaščitna mreža pred izpadom dela v posamezni ... Več

MegaSbajt, Sebastjan Sumina s.p.

Pot za Stan 16, 1351 Brezovica pri Ljubljani, Tel: 041 241 455
MegaSbajt je mlado podjetje, ki je ambiciozno pristopilo k izvajanju računalniških storitev in prodaje na področju informacijske tehnologije. Na podlagi strokovno in hitro izvedenih ... Več