Računalništvo, telefonija
11.02.2019 09:00

Deli z drugimi:

Share

Pametne tablete z mini injekcijami bi lahko vbrizgale zdravila direktno v organe

Pametne tablete z mini injekcijami bi lahko vbrizgale zdravila direktno v organe
Pametne tablete z mini injekcijami bi lahko vbrizgale zdravila direktno v organe

Vsi tisti, ki vas ja na smrt strah injekcij, cepljenja in ostalih intravenoznih načinov zdravljenja, za vas imamo dobre novice. Nekega dne bi lahko vse te načine zamenjale pametne tablete oz. kapsule, ki bi bile sposobne vbrizgati zdravilo direktno v organe.

O takšni pametnih tabletah smo pred časom že pisali, zdaj pa se stvari počasi razvijajo naprej. Številne farmacevtske sestavine enostavno niso primerne za oralno zaužitje, kajti pogoji v želodcu – kislina – negativno vplivajo na nekatere sestavine. Nove pametne tablete bi lahko ta problem pomagale rešiti, saj bi poskrbele, da bi pacienti praktično vsa zdravila brez težav zaužili. Glede na podatke, objavljene v strokovnem članku v reviji Science, so te tablete povsem realno dosegljive, vendar je do tedaj potrebnega še nekaj razvoja.


Kako bi torej delovale? Naprava, ki se skriva v tableti, se sama pritrdi na notranjo stran želodca in potem skozi želodčno steno vbrizga zdravilo. Zelo pomemben faktor v celotnem postopku je seveda čas, za kar je potrebno najnaprednejše inženirsko znanje. Kot vse kaže, bo najbolj primeren način za pravilno delovanje tablet ta, da se bo injekcija sprožila, ko se bo sladkorno steklo, ki obkroža napravo, raztopilo zaradi kisline v želodcu.


Eden od avtorjev članka, Robert Langer, pravi, da bolečine uporabnik ne bo čutil, kajti v želodcu ni receptorjev za bolečino. “Gre za prvi primer, ko nam je uspelo pacientu zagotoviti inzulin oralno. Celoten postopek je bil varen in učinkovit, enako kot pri klasičnem vnosu z injekcijo. Ne vidimo nobenega razloga, zakaj ne bi ta način nadomestil praktično vseh primerov zdravljenja z injekcijo”, je povedal. Če oz. ko bodo pametne tablete postale realnost, bi lahko to revolucionarno vplivalo na 415 milijonov ljudi s sladkorno boleznijo na svetu. Mnogi od teh so si primorani dajati inzulin vsaj enkrat dnevno.

Ta izum je trenutno še v fazi “proof-of-concept”. Do zdaj je bil testiran samo na živalih, kar pomeni, da nas čaka vsaj še nekaj let, preden bomo lahko morda govorili o rednem načinu zdravljenja s pametnimi tabletami.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

CICERO, BEGUNJE, d.o.o.

Stegne 21c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 507 42 92, 041 662 178
Zlati partner

Endava PLC

Vilharjeva cesta 46, 1000 Ljubljana,
Endava spreminja odnos med ljudmi in tehnologijo. Pri izkoriščanju prednosti novih poslovnih modelov in priložnosti na trgu pomagamo nekaterim vodilnim svetovnim podjetjem iz ... Več

S-GRAF d.o.o.

Jarška cesta 7, 1230 Domžale, Tel: 01 721 91 70
O podjetju S-GRAF d.o.o. S-GRAF d.o.o. je eno izmed vodilnih podjetij na trgu tiskarskih storitev. Naročnikom nudijo kakovostne rešitve in nenehen razvoj na področju tiskanja. ... Več

PLANET GV d.o.o.

Likozarjeva ulica 3, 1000 Ljubljana, Tel: 080 33 44
V podjetju Planet GV posameznikom in podjetjem v Sloveniji pomagamo do novih znanj in boljših poslovnih rezultatov. Živimo in delujemo v skladu s svojim sloganom »Povezujemo priložnosti«. Bogati ... Več