Računalništvo, telefonija
14.02.2019 06:03
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Pazite se prevar preko elektronske pošte

Nikar ne nasedajte izsiljevalskim elektronskim sporočilom!
Nikar ne nasedajte izsiljevalskim elektronskim sporočilom!

Zadnje leto je vedno več novic o številnih goljufijah prek svetovnega spleta. Kraja fotografij, poslovnih podatkov in identitete so le nekatere od stvari, ki se vam lahko pripetijo pri uporabi vaših naprav, ki so danes prav vse povezane v internet. Nepridipravi so pogosto korak pred ponudniki varnostnih rešitev, vse bolj zlorabljen medij za izvajanje goljufij pa postaja elektronska pošta. Vse kar morajo kriminalci storiti je namreč to, da brezplačno odprejo elektronski poštni predal, si izmislijo dobro oziroma verodostojno zgodbo, ponaredijo naslov pošiljatelja in od vas zahtevajo denar.

Kako kriminalci zlorabljajo storitev elektronske pošte?

Da moramo biti še posebej previdni pri uporabi elektronske pošte, nas je nedavno opozorila naša bralka. Ta je bila namreč presenečena nad tem, da je prejela elektronko pošto, kjer je bil na mestu pošiljatelja dejansko njen elektronski naslov. Dejansko je to izgledalo tako, kot da bi nepridipravi dobili dostop do njenega elektronskega poštnega predala in ji poslali sporočilo. V prejetem sporočilu je naša bralka seveda prejela številne grožnje, in sicer da je napadalec uspel pridobiti dostop do številnih njenih elektronskih storitev in ne samo elektronske pošte. Poleg tega jo je skušal prepričati, da ji je ukradel zasebne fotografije in videoposnetke ter da ima dokaze, da je pregledovala pornografske vsebine. Na koncu jo je kriminalec poskušal prepričati, naj mu plača 1.000 ameriških dolarjev v navidezni valuti, v nasprotnem primeru bo vse njene zasebne podatke poslal vsem njenim znancem.

Kako lahko kriminalci pošljejo pošto z vašim elektronskim naslovom?

Kot smo že omenili, je naša bralka prejela elektronko pošto, kjer je bil na mestu pošiljatelja dejansko njen elektronski naslov. Pri tem napadu napadalci večinoma uporabijo metodo kraje identitete, imenovano tudi ponarejanje elektronskega naslova oziroma angleško e-mail spoofing. Ta se sicer pojavlja v različnih oblikah, vendar je na koncu učinek enak. Prejemnik prejme elektronsko sporočilo z enega elektronskega naslova, čeprav e-sporočilo dejansko izvira s povsem drugega naslova. Če se torej v mestu pošiljatelja nahaja določen e-naslov, to še ne pomeni, da je ta tudi legitimen.

Kaj lahko naredimo če prejmemo izsiljevalsko elektronsko sporočilo?

Spletni kriminalci izsiljevalsko elektronsko pošto ponavadi pošljejo na večje število elektronskih poštnih naslovov, ker goljufi računajo na to, da bodo določen, sicer majhen delež prejemnikov, tako prestrašili, da bodo ti pripravljeni plačati. To je tudi razlog, zakaj moramo tovrstna elektronska sporočila obravnavati kot vsako drugo neželeno pošto. To pomeni, da izsiljevalsko elektronsko pošto enostavno izbrišemo z gumbom “Izbriši sporočilo” oziroma kliknemo na “Prijavi vsiljeno pošto“.

V nobenem primeru ne smemo plačati odkupnine, saj bomo s tem le spodbudili spletne kriminalce, da bodo nadaljevali z goljufivimi dejavnostmi. Če pa nismo v celoti prepričani, kaj narediti, se po nasvet lahko zatečemo k varnostnim strokovnjakom slovenskega nacionalnega odzivnega centra za obravnavo incidentov s področja varnosti elektronskih omrežij in informacij SI-CERT. Te lahko kontaktirajte kar po elektronski pošti, in sicer na naslov cert@cert.si.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MA-KO d.o.o.

Tovarniška cesta 2b, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 368 11 10
Se sprašujete, kako najti najboljšega ponudnika računalniških sistemov in storitev? Kriteriji dolgoletne izkušnje, kakovostne storitve in zadovoljstvo strank takoj obrodijo ... Več

PRIMO TELEFONIJA d.o.o.

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 07 490 14 50

Tiskarna Igma-Graf, Martin Škofljanec s.p.

Brege 60, 8273 Leskovec pri Krškem, Tel: 040 744 158
Kako vam lahko reklamna majica pomaga pri promociji vašega podjetja Promocije podjetja se je potrebno lotiti na pravi način, saj potencialna stranka ne sme imeti občutka vsiljivosti ... Več
Zlati partner

AUDIO BM d.o.o.

Italijanska ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 059 044 055
Kot eden najpomembnejših čutov nam sposobnost sluha omogoča povezovanje in socializiranje s preostalim svetom. Najpomembneje pa je, da nas sluh poveže z ljudmi in omogoča komunikacijo ... Več