Računalništvo, telefonija
12.11.2019 17:00
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Pri CDC naj bi ugotovili vzrok smrti zaradi elektronskih cigaret

Analiza pljučne tekočine je pri 29 pacientih pokazala povišane vrednosti vitamina E acetata. Gre za močan antioksidant, ki ga sicer dodajajo kozmetičnim izdelkom.
Pri CDC naj bi ugotovili vzrok smrti zaradi elektronskih cigaret
Pri CDC naj bi ugotovili vzrok smrti zaradi elektronskih cigaret

Ameriški center za nadzor bolezni (CDC) poroča, da so pri analizi pacientov, ki so kazali znake bolezni, povezane s kajenjem elektronske cigarete, v pljučni tekočini našli povečane vrednosti vitamina E acetata.

Za skrivnostno pljučno boleznijo je doslej samo v ZDA zbolelo več kot 2000 ljudi, od katerih jih je 39 umrlo.

Vitamin E acetat je aditiv, ki ga dodajajo tudi k nekaterim izdelkom z vsebnostjo THC. V izjavi Centra za nadzor bolezni sicer ne izključujejo drugih razlogov za pojav bolezni pljuč, vendar dodajajo, da tekom testiranja niso zaznali drugih potencialnih toksinov.

“Prvič doslej smo v bioloških vzorcih pri bolnikih s poškodbami pljuč, ki so povezane z uporabo elektronske cigarete ali drugih vaping izdelkov, odkrili potencialno zaskrbljujoč toksin, vitamin E acetat. V ugotovitvah se nam ponujajo neposredni dokazi o obstoju vitamina E acetata neposredno na mestu poškodbe, v pljučih. Izsledki so povsem enaki pri vseh obravnavanih pacientih, ne glede na državo izvora,” je med tiskovno konferenco povedala Anne Schuchat, glavna namestnica direktorja CDC.

THC so odkrili v 82 %, nikotin pa v 62 % obravnavanih vzorcev. Med analizo so vzorce testirali tudi na druge snovi, ki se pogosto znajdejo kot dodatek zgoraj omenjenima sestavinama, na primer mineralna olja, terpeni in drugi, vendar jih niso zaznali. Vitamin E acetat je pogost dodatek v kozmetičnih izdelkih. Kot sredstvo, ki ga nanašamo na kožo, ne povzroča težav; te se lahko pojavijo, če ga vdihnemo.

Elektronske cigarete so kot alternativa običajnim ali pripomoček za prenehanje kajenja javnosti znane že nekaj let, pod žarometi pa so od začetka letošnjega leta, ko so zlasti v ZDA poročali o številnih pljučnih obolenjih, ki naj bi bila posledica neznane bolezni.

V CDC niso bili na voljo za nadaljnje komentarje o ugotovitvah glede vitamina E acetata. Pred nekaj dnevi pa so na ameriškem Ministrstvu za zdravje zvezne države Washington pozvali vsa podjetja, ki predelujejo konopljo, da “takoj prenehajo dodajati vitamin E acetat v vaping izdelke.”

Znova so poudarili zaskrbljenost nad uporabo elektronskih cigaret ter podobnih izdelkov in odsvetovali njihovo uporabo.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Srebrni partner

VERLAG DASHOFER d.o.o.

Dunajska cesta 21, 1000 Ljubljana, Tel: 01 434 55 90
Založba Verlag Dashöfer je v Sloveniji prisotna že 15 let. V založbi svetujejo podjetjem na njihovi poslovni poti: ponujajo aktualne in preverjene informacije ter kakovostno svetovanje ... Več
Bronasti partner

BIROMATIK NT d.o.o.

Ulica Staneta Severja 18, 2000 Maribor, Tel: 02 300 03 60
Storitve podjetja Biromatik NT Prednosti BIROMATIK-a so v izdelavi »butičnih programskih produktov«. To so specialne rešitve po želji uporabnikov. Vsaka stranka, ne glede ... Več
Zlati partner

LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM

Pot za Brdom 100 (Tehnološki Park - G), 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 71 80
Lenovo stremi k izdelavi vrhunskih računalnikov in internetnih naprav z vgrajenimi najnovejšimi tehnologijami, z edinstvenim dezajnom. Vse to za za brezkompromisno doživetje uporabnikov! Ena ... Več

PRANA 3STIL d.o.o.

Opekarniška cesta 15a, 3000 Celje, Tel: 051 807 390
Podjetje Prana 3stil je specializirano za računalniške stortve, kot so razvoj Windows/Linux programske opreme, prodaja, servis in podobno. Več