Računalništvo, telefonija
22.10.2019 11:00
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Razmišljate o novem električnem kolesu? Oglejte si tega robustnega junaka

Razmišljate o novem električnem kolesu? Oglejte si tega robustnega junaka
Razmišljate o novem električnem kolesu? Oglejte si tega robustnega junaka

Spletni portal CNET je pred kratkim testiral kolo CampScrambler podjetja Juiced Bikes. Po tem, ko so z njim opravili več kot 550 kilometrov, so v zaključnih ugotovitvah zapisali, da gre nedvomno za enega najbolj udobnih električnih koles, ki so jih do zdaj testirali – tako na cesti, kot “off-road”. Edinstveni dizajn kolesa – kombinacija med klasičnim mopedom in Ross Apollo kolesom z dolgim “banana” sedežem in široko odprtim okvirjem – poskrbi, da voznik ostane na pravi, udobni poziciji ne glede na teren, po katerem se vozi.

Kot lahko vidimo na sliki, je voznik postavljen v tak položaj, da ne more v celoti iztegniti nog, obenem pa mu ta položaj zagotavlja, da ob koncu vožnje ne bo čutil bolečin v rokah, kar je pri nekaterih drugih električnih kolesih pogost pojav, ko govorimo o daljših razdaljah. Če primerjamo kvaliteto vožnje in udobje z motorji, lahko kolo Scrambler označimo kot Harley-Davidson med kolesi. Če združimo na eni strani dizajn kolesa z lastnostmi, kot je recimo prilagodljivo sprednje vzmetenje in Kenda 20×4 gume, potem dobimo zabavno, gladko izkušnjo vožnje tudi med vožnjo po neravnem terenu.

Električno kolo CampScrambler je opremljeno z asistenco na pedalih in pogonu. Model, ki so ga v testu uporabili pri CNET-u, stane $2,099 (preračunanih 1,880 eur). Poganja ga 52v, 19Ah baterija, obstaja pa tudi različica 52v, 13Ah. Motor je postavljen v zadnji del kolesa, in sicer moči 750 W. Najvišja hitrost kolesa z uporabo asistence na pogonu je dobrih 30 km/h, medtem ko z asistenco na pedalih lahko dosežemo še dobrih 12 km/h več. Za zaviranje uporablja Scrambler Tektro Dorado 180mm hidravlične diske na sprednjem in zadnjem kolesu.


Za vse tiste kolesarje, ki si želijo manj pomoči, ima CampScrambler Shimano sedem-hitrostni prosti tok. Ko pa si uporabnik vseeno zaželi nekaj asistence, lahko izbere eno izmed petih stopenj pomoči: 1, 2, 3, 4, 5 (hitrost) in R (race). Vsaka naslednja stopnja daje več pomoči in z vsako naslednjo stopnjo kolesar lažje premaguje zastavljene cilje. Poleg tega lahko kolesar za dodatno pomoč uporabi tako asistenco na pedalih kot na pogonu skupaj. To je še posebej uporabno, ko si želimo dodatne pomoči v začetku klancev. Kolo CampsScrambler nudi tudi način “hoja” in pa zanimivo lastnost, kjer lahko spremljamo različne podatke o vožnji. Verjetno poznate tempomat na avtomobilih, kajne? CampScrambler ponuja nekaj zelo podobnega, in sicer, če med vožnjo držimo gumb “minus” na ekranu, kolo samo vzdržuje hitrost. Na primer, če hodimo in kolo porivamo ob sebi ter nastavimo “kolesarski tempomat”, bo kolo vozilo ob nas, z nič večjo hitrostjo kot recimo 5 km/h. Če se sprašujete, zakaj bi to potrebovali, naj podamo samo en primer, in sicer porivanje kolesa po klancu navzgor. Električna kolesa na splošno niso ravno lahka, prav tako velja enako za kolo CampScrambler. Če si lahko nastavimo hitrost, s katero bo kolo samo premagalo klanec, mi pa lepo počasi spremljamo kolo peš, si tako olajšamo delo in prihranimo kar nekaj moči.


Za dobro vidljivost kolesa poskrbi svetla luč, ki jo voznik upravlja kar direktno iz glavnega zaslona kolesa. CampScrambler tako praktično ni mogoče prezreti v temi. Dotično luč poganja baterija kolesa, je pa zelo varčna, kar pomeni, da nam svetloba ne bo ukradla preveč kilometrov dosega. Zadnjo luč poganjata dve AA bateriji, prižgemo jo pa kar ročno z “on/off” stikalom. Mogoče bi bilo za naslednje modele kolesa dobro razmisliti o tem, da bi obe luči poganjala baterija, vendar za zdaj to ni prioriteta razvoja. Če želimo, lahko kot dodatek kupimo še trobljo, ki lahko deluje kot alarm. Zaradi varnostnih razlogov bi bilo dobro, da bi to bilo že vključeno ob nakupu kolesa, seveda brez dodatnih stroškov.


CampScramblerjev ekran prikazuje stanje baterije, v katero je všteta poraba motorja, hitrost vožnje, prevožena razdalja in način asistence. Tudi tukaj obstaja možnost nadgradnje, in sicer lahko voznik na to spremlja še več dodatnih informacij. Med drugim govorimo o personaliziranih informacijah, kot so dodatne metrike hitrosti, rezerva baterije itd.


Verjetno vse najbolj zanima, kakšen je doseg tega zanimivega električnega kolesa. V splošnem velja, da CampScrambler doseže od 65 do 80 kilometrov, preden je potrebno kolo polniti. Tako kot pri električnih avtomobilih pa je tudi tukaj doseg odvisen od več faktorjev: načina vožnje, uporabe pogona, terena, teže kolesarja itd. Prav tako kot je od večih faktorjev odvisen doseg, je od številnih dejavnikov odvisen čas polnjenja. Od popolnoma izpraznjenega kolesa do 100-odstotno polne baterije je v času testiranja poteklo 4 ure. Še enkrat pa je potrebno izpostaviti, da na čas polnjenja močno vpliva točka, iz katere izhajamo. Podoben nasvet kot velja recimo za pametne telefone – tudi za kolesa je značilno to, da če želimo karseda podaljšati življenjsko dobo baterije, se je bolje izogibati situacijam, v katerih popolnoma izpraznimo baterijo. Obstajajo sicer tudi druge razlage, ki pravijo, da je ravno to, da izpraznimo baterijo, dobro za življenjsko dobo le-te, vendar je bilo v zadnjem času opravljenih kar nekaj raziskav na to temo, ki pravijo drugače.


Če zaključimo, lahko električno kolo CampScrambler označimo kot unikatno ravno zaradi že omenjenega dizajna, lastnosti in načina delovanja. Končna ocena portala CNET je bila, da CampScrambler nudi odlično uporabniško izkušnjo, odličen občutek vožnje. Težko si je sicer zadevo predstavljati, če je sami ne izkusimo, vendar CNET pravi, da je dotično električno kolo eno najboljših, če ne celo najboljše na trgu ta trenutek. Naj vas dizajn kolesa ne zavede, kajti po napovedih strokovnjakov si lahko v prihodnje obetamo še več podobnih.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

TEHNOLOŠKI PARK LJUBLJANA d.o.o.

Tehnološki park 19, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 34 01
Tehnološki park Ljubljana (TP LJ) kot mednarodni tehnološki hub, kjer se stikajo vrhunske tehnologije, srečujejo najboljša razvojna podjetja in nastajajo nove tehnološke zgodbe. ... Več
Zlati partner

BONAJO d.o.o.

Industrijska cesta 9, 1290 Grosuplje, Tel: 040 514 750
Podjetje BONAJO d.o.o. uspešno posluje že od samega začetka. S skrbno izbrano veleprodajno mrežo partnerjev skrbijo za trženje in distribucijo televizorjev, mobilnih telefonov, ... Več

KARTUŠE.NET

Titova cesta 44, 2000 Maribor, Tel: 040 125 585
Kartuše za Epson Kartuše za Canon Kartuše za HP Kartuše za Lexmark Kartuše za Brother Kartuše za Dell Kartuše za Samsung Tonerji za HP Tonerji za Samsung ... Več

PRANA 3STIL d.o.o.

Opekarniška cesta 15a, 3000 Celje, Tel: 051 807 390
Podjetje Prana 3stil je specializirano za računalniške stortve, kot so razvoj Windows/Linux programske opreme, prodaja, servis in podobno. Več