Računalništvo, telefonija
17.06.2019 17:35

Deli z drugimi:

Share

Ste pripravljeni na intuitivno, človeško umetno inteligenco? Prinaša jo tale revolucionarni čip

Ste pripravljeni na intuitivno, človeško umetno inteligenco? Prinaša jo tale revolucionarni čip
Ste pripravljeni na intuitivno, človeško umetno inteligenco? Prinaša jo tale revolucionarni čip

Graphcore, zagonsko podjetje iz Velike Britanije, si je zadalo ambiciozen cilj, da ustvarijo karseda najboljši približek nevronov in sinaps v računalniških procesorjih nove generacije, ki bodo sposobni procesiranju informacij, podobnem človeškim možganov. Simon Knowles, tehnološki direktor podjetja, je tisti, ki vodi podjetje s svojo vizijo prihodnosti – računalniki, ki dejansko razmišljajo in se v stvari poglobijo.


Knowles in glavni izvršni direktor Graphcora, Nigel Toon, razlagata, da umetna inteligenca ni zgolj zapleten računalniški sistem, ampak je potencial veliko večji. Poudarjata, da je največji problem v dosedanjem razvoju čipov bil v tem, da smo jih poznali kot centralne procesne enote (CPE) ali kot grafične procesne enote (GPE). Kot pravita, te niso bile narejene za to, da bi “razmišljale” kot ljudje. Razlika se pojavi v intuituvnosti, ki nam olajša življenje, računalniki pa za recimo proces prepoznave prijatelja porabijo ogromno energije in količine podatkov, da recimo prepoznajo neko osebo.


Več inteligence, manj natačnosti

Knowles in Toon sta podjetje ustanovila leta 2016 in prva poteza je bila, da sta v svoje čipe inkorporirala manj natančno računanje in procesiranja. Čipe sta poimenovala kar inteligenčne procesne enote (IPE). Knowles poudarja: “Naši možgani so sestavljeni iz precej nejasnih konceptov, saj gre za združevanje zelo približnih podatkovnih točk”. Pri sistemih umetne inteligence in strojnega učenja, ki morajo obdelati velike količine podatkov, ki se imenujejo “grafi”, bi izdelava čipa, ki bi bil sposoben povezovanja vozliščam podobnih podatkovnih točk, lahko ključno vplivala na nadaljnji razvoj umetne inteligence.


Glavni cilj Graphcora je proizvodnja čipov, ki dejansko učijo stroje, kako naj se učijo. “Stroje smo dolgo časa učili, kako naj izvajajo svoje naloge in po navadi smo za to porabili veliko časa. Zdaj je tega konec, zdaj strojem dovolimo, da so ti manj natančni oz. včasih celo površni”, je dodal Knowles.


Tretji mejnik v zgodovini računalništva

Hermann Hauser, soustanovitelj britanske družbe Arm Holdings in vlagatelj v podjetje Graphcore pravi: “Verjamem in prepričan sem, da bodo čipi Graphcora sprožili naslednji val računalništva. To se je do zdaj zgodilo le dva-krat, v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja in v devetdesetih. Graphcore je tretji tak primer in njihov čip pomeni eno največjih arhitektur sveta”.


Knowles še dodaja, da če nam uspe izdelati procesor, ki ob predelavi več števil in podatkov, porabi manj energije, lahko obstoječo tehnologijo in zmogljivost le-te povečamo za tisočkrat. Knowles in Toon sta svoje podjetje ustanovila 2016, pred tem pa sta dobro prodala svoja prešnja podjetja. Vlagatelji celo trdijo, da gre za takšno revolucionarno dognanje v računalništvo, ki bi Graphcore lahko postavilo ob bok Applu in nekaterim ostalim največjim tehnološkim korporacijam.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Komponentko d.o.o.

Ulica Ambrožiča Novljana 5, 1000 Ljubljana, Tel: 030 755 005
Računalniške ponudbe je v Sloveniji ogromno. Dobre računalniške ponudbe pa zelo malo. Vsak, ki se odloča za nakup računalnika, grafične kartice ali katerekoli druge računalniške ... Več
Zlati partner

KONICA MINOLTA SLOVENIJA

Dunajska cesta 167, 1000 Ljubljana, Tel: 01 568 05 00
Konica Minolta je inovativno podjetje z “all-in-one” strategijo, ki stremi k ustvarjanju prepričljivih rešitev in storitev na področju upravljanja dokumentov ter povezanih naprednih ... Več

STUDIO GRAFFIT d.o.o.

Podutiška cesta 92, 1000 Ljubljana, Tel: 01 510 35 70
Studio Graffit Uspešno promocijo podjetja lahko izvedemo na več načinov, preko medijev, spletne strani ali s širjenjem blagovne znamke. Obstaja tudi lažji in bolj praktični ... Več

OBLIKOVANJE.COM

Slovenska ulica 25, 9000 Murska Sobota, Tel: 02 522 14 21
Podjetje Oblikovanje.com je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že od samega začetka. Z več kot 20 leti izkušenj ter s strategijo kakovostnega poslovanja in storitev ... Več