Računalništvo, telefonija
20.03.2018 11:51
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Stephen Hawking: Veliki um v šibkem telesu

..Znameniti britanski fizik Stephen Hawking je pred kratkim umrl v 76. letu starosti. Bil je teoretični fizik, matematik in kozmolog, ki je s svojim delom prispeval k boljšemu razumevanju narave vesolja, zaradi česar velja za enega največjih umov našega časa..
Stephen Hawking: Veliki um v šibkem telesu
Stephen Hawking: Veliki um v šibkem telesu

Znamenitega britanskega fizika Stephena Hawkinga imamo vsi v spominu kot možakarja na invalidskem vozičku z glavo rahlo nagnjeno v eno stran in rokami prekrižanimi prek nadzorne plošče za upravljanje s posebnim računalnikom. Ne glede na vse lahko brez težav rečemo, da gre za človeka, ki je imel sicer zelo šibko telo, a krepak um, ki je celo spominjal na nadnaravnega, saj je raziskoval mogočno vesolje brez omejitev. To je nedvomno pripomoglo k temu, da je razkril številne skrivnosti, ki so bile človeštvu dotlej skrite.


Tisti, ki so Hawkinga lahko spoznali pobliže, so bili navdušeni nad njegovo željo po življenju, izjemnim humorjem in neustavljivo odločnostjo in to kljub svoji telesni šibkosti, ki jo je povzročila bolezen. Zato ne preseneča, da se je njegovih predavanj vedno udeležilo veliko število slušateljev, čeprav ne vedno z namenom spoznavanja znanosti o vesolju. Za znanstveno skupnost pa je Stephen Hawking predstavljal človeka, ki je svojimi raziskavami pripomogel k boljšemu razumevanju fizikalnih lastnosti in geometrije vesolja, ki je za mnoge predstavljalo nerešljivo uganko.


Huda bolezen mu ni vzela volje

Življenje do velikega uma ni bilo prijazno, saj so mu zdravniki v 21. letu starosti diagnosticirali neozdravljivo bolezen, ki je prizadela njegov nevronski sistem. Šlo je za bolezen zgornjega in spodnjega motoričnega nevrona, ki se kaže z atrofijo mišic in spastičnimi znaki, pogosto tudi z znaki odpovedi možganskih živcev. Gre za stopnjujočo bolezen, ki se navadno pojavlja posamično, poznane pa so tudi dedne oblike. Zdravilo, ki bi omogočilo ozdravitev, ni poznano, življenjska doba posameznika pa je odvisna tako od poteka bolezni kot dostopa do zdravstvene oskrbe.


Čeprav so mu zdravniki po izbruhu neozdravljive bolezni napovedali še dve leti življenja, se Hawking ni dal in to kljub temu da zaradi nje ni mogel več govoriti in je z zunanjim svetom komuniciral s pomočjo prirejenega računalniškega sistema. V intervjuju za časopisno hišo New York Times Magazine je celo dejal, da so bila njegova pričakovanja izničena, ko je bil star 21 let. Vse potem je bil le bonus, ki ga ga je znal izkoristiti v polni meri, od tega pa je veliko seveda pridobilo tudi celotno človeštvo.


Nad znanostjo navdušen od mladih nog

Ozadje Stephena Hawkinga je bilo akademsko, čeprav ni bilo neposredno povezano z matematiko ali fiziko. Njegov oče Frank je bil vrhunski strokovnjak na področju tropskih bolezni, njegova mati Isobel pa je bila radikalna »svobodnomiselka« in je imela nanj največji vpliv. Rodil se je v angleškem mestu Oxford, pri osmih letih pa se je preselil v St. Albans, Hertfordshire, kjer je tudi obiskoval šolo. Tu je dobil šolnino za študij fizike na univerzi v Oxfordu. Čeprav je bil že tedaj poznan kot talentiran študent, strokovnjaki njegovega dela še niso jemali resno. Svojo prvo diplomo je dobil že leta 1962, vendar ta ni bila med najboljšimi na svojem področju.


Hawking je nato svojo kariero nadaljeval kolidžu Trinity Hall v Cambridgeu, pri tem pa je sledil delu znanega kozmologa Freda Hoyla. Na žalost ga ta ni vzel pod svoje okrilje, kar je mladega veleuma spravilo v zelo nevšečen položaj. Fred Hoyle je namreč v tistem času veljal za alfo in omego raziskovanja vesolja. Poleg tega je bil profesor zelo uspešen v povezovanju vplivnih ljudi s tega področja v tistem času. To je Hawkingu verjetno dalo še dodaten zagon, saj je že v drugem letu raziskovanj na Cambridgeu postavil zelo zanimivo teorijo o vesoljskih črnih luknjah.


Že nekaj let kasneje je Hawking postavil nekaj zelo zanimivih in pomembnih teoriji o črnih luknjah, kot na primer, da so te dejansko žogaste oblike. V sodelovanju z znanstvenikoma Brandonom Carterjem in Jamesom Bardeenom je leta 1973 objavil zelo zanimivo študijo o obnašanju črnih lukenj v povezavi z osnovno zakonitostjo termodinamike. Območje horizonta in njegova površinska gravitacija sta bila prikazana kot analogna, oziroma kot termodinamična količina entropije in temperature. Poleg tega mu je uspelo dokazati, da črne luknje dejansko oddajajo radijsko sevanje, zato ne preseneča, da so to sevanje znanstveniki poimenovali po njem Hawkingovo sevanje. Gre za proces oziroma mehanizem, prek katerega lahko črne luknje izgubljajo maso oziroma izhlapevajo in postopoma izginjajo. Na žalost pa mu ni uspelo dokazati, da je vesolje nastalo z velikim pokom, kar je bilo zanj veliko razočaranje. Kljub temu pa seveda ni vrgel puške v koruzo.


Razburkano zasebno življenje

Hawking je bil nekoliko manj uspešen na zasebnem področju, saj je bil poročen dvakrat. Prvič z ženo Jane Wilde, s katero je imel tri otroke, in sicer Roberta, rojenega leta 1967, leta 1970 se je rodila hči Lucy, devet let kasneje pa še sin Timothy. Leta 1995 se je ponovno poročil z nekdanjo negovalko Elaine Mason. Ločila sta se leta 2006. V zadnjih letih življenja pa naj bi se znova zbližal s prvo ženo, s katero je kljub razburkani ločitvi še vedno vzdrževal dobre odnose.


Mnogi strokovnjaki so prepričani, da so drzne, neobičajne in pogosto prelomne ideje Stephena Hawkinga zaznamovale razvoj astrofizike, kozmologije in teoretične fizike v zadnjih desetletjih. Brez njegovega dela bi človeštvo močno zaostajalo na področju raziskovanja vesolja, ki še vedno za človeštvo ponuja več vprašanj kot pa odgovorov. Tu seveda velja omeniti tudi poljudno knjigo Kratka zgodovina časa, ki jo je Hawking objavil leta 1988. Ta knjiga je pokazala na to, da Hawking razume tudi odgovore na precej zapletena vprašanja in na zmožnost kritičnega razmišljanja. Možakar se namreč ni pustil odnesti toku manipulacij, ki so bile proti koncu prejšnjega stoletja še kako prisotne v družbi.


Širok spekter zanimanj

Čeprav ima Hawking velike zasluge za popularizacijo znanosti, še posebej fizike in astronomije, je bil zelo aktiven tudi na drugih področjih, ki so bila povezana s sodobnim človekom. Ukvarjal se je namreč s pomenom javnih služb, podnebnih sprememb, računalniških zlonamernih kod, umetne inteligence in o ranljivosti obstoja človeštva. Pri tem pa je bil še posebej zaskrbljen zaradi umetne inteligence, saj je verjel, da ob stalnem napredku umetna inteligenca že razvija lasten um, ki deluje podobno kot človeški možgani. Prav zato je predlagal ustanovitev svetovnega organa, ki bi preprečil, da bi silicijeva pamet nadvladala ljudi. Raziskovalci mu vsaj doslej še niso prisluhnili, upajmo pa, da mu bodo, preden bo prepozno.


Čeprav enega največjih znanstvenikov vseh časov ni več med nami, se ga bo človeštvo spominjalo tako po njegovih teorijah, povezanih z vesoljem, kot tudi po filmu »Teorija vsega«, ki je nastal leta 2014 po njegovi življenjski zgodbi. V legendarnem filmu je blestel Eddie Redmayne, za kar je tudi prejel oskarja za glavno moško vlogo. Ta je med snemanjem filma postal velik prijatelj Stephena Hawkinga, saj ga je navdušil tako z intelektom kot smislom za humor in razgledanostjo ter razmišljanjem zunaj ustaljenih okvirjev.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

T-2 d.o.o

Verovškova ulica 64a, 1000 Ljubljana, Tel: 064 064 064
Za podjetja in domove je dostop do interneta v večini primerov bolj pomemben kot njihove druge podporne storitve. Praktično vsa podjetja potrebujejo internetni dostop za vsako delovno ... Več

MAT3, MATEJ BOŽIČ s.p.

Vipavska cesta 2c, 5270 Ajdovščina, Tel: 031 200 701
MAT3 Podjetje MAT3 Matej Božič s.p. je bilo ustanovljeno v letu 2013. Njihov cilj? Postati uspešno podjetje na področju servisa računalnikov, fotografiranja in izdelave spletnih ... Več
Zlati partner

MIKROCOP d.o.o.

Ulica Ambrožiča Novljana 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 587 42 80
Mikrocop je vodilni ponudnik celovitih IT rešitev in storitev za digitalno poslovanje. S povečevanjem učinkovitosti in zagotavljanjem zakonske skladnosti podpira podjetja na ... Več
Zlati partner

GROWTHCOM d.o.o.

PE Ljubljana, Šmartinska cesta 152, 1000 Ljubljana, Tel: 051 313 192
Growthcom - vaš specialist za digitalni marketing Svoje 10-letne izkušnje s področja prodaje in digitalnega marketinga je z nami delil direktor podjetja, David Fabjan. V Growthcomu ... Več