Računalništvo, telefonija
25.09.2020 18:00
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Tesla obljublja avto za 25.000 dolarjev, večji doseg vozil …

.. Šef Tesle Elon Musk je na dogodku "Battery Day" presenetil z nekaj velikimi napovedmi, ki odmevajo ..
Tesla za 25.000 dolarjev, cenejše baterije, večji doseg vozil in še več
Tesla za 25.000 dolarjev, cenejše baterije, večji doseg vozil in še več

Tesla opušča uporabo kobalta v svojih baterijah, Model S bo dobil hitrejšo različico z večjim dosegom, pričeli bodo z lastno proizvodnjo baterij, in seveda najodmevnejša novica: Musk je obljubil nov model Tesle, ki bo stal “pičlih” 25.000 ameriških dolarjev.

V duhu “časa Covid-19” je so pri Tesli organizirali dogodek “Battery Day”, kjer so Musk in ostali govorci nagovorili delničarje v parkiranih avtomobilih. Prizor je spominjal na “drive-in” kino, vendar pa je bolj kot sama izvedba dogodka presenetila in navdušila ambiciozna vsebina. Pa si poglejmo, kaj so glavne novosti, ki jih pripravlja Tesla v bližnji prihodnosti.

Tesline baterije bodo povečale doseg vozil

Kot že rečeno naj bi podjetje Tesla iz baterij v celoti izločilo kobalt, brez katerega si danes sicer baterij ne znamo predstavljati. To, da je pridobivanje kobalta še kako sporno, je dolgo časa znano dejstvo. Govorimo seveda o rudnikih v Kongu, kjer delavci v neživljenjskih razmerah trpijo, da zaslužijo tistih nekaj dolarjev. Kobalt v baterijah bi lahko nadomestili s platino ali paladijem. S tovrstnim razvojem pa se že ukvarjata podjetji Platinum group metals in Amplats, ki s Toyoto in Mitsubishijem raziskujeta uporabo platinastih kovin v bateriji.

Strošek Tesline kilovatne ure, ki je ključna metrika pri merjenju baterij v električnih avtomobilih, je približno 140 evrov. Po napovedih analitikov bodo električni avtomobili cenovno primerljivi s klasičnimi, ko bo cena upadla pod 90 evrov na kilovatno uro. Po pisanju portala The Verge bodo Tesline baterije kmalu šestkrat zmoglivejše, doseg pa naj bi se povečal za kar 16-krat. Tesla baterije trenutno kupuje pri Panasonicu, ki je imel z dobavo v preteklosti težave, zato je stala tudi Teslina proizvodnja.

V 2021 prihaja Model S Plaid

Musk je napovedal, da naj bi novi Model S Plaid imel kar 700 kilometrov dosega, prav tako pa naj bi ga krasili izjemni pospeški – do 100 km/h naj bi namreč pospešil v vsega dveh sekundah. Napovedal je, da bo Plaid v ZDA na voljo že naslednje leto – verjetno proti koncu leta – osnovna cena pa se bo gibala okrog 140 tisoč ameriških dolarjev.

Na sporedu je tudi nova tovarna katod

Musk je napovedal tudi novo tovarno katod, in sicer nekje v Severni Ameriki. Glavni cilj postavitve nove tovarne je zmanjšanje stroškov dobave in poenostavitev proizvodnje. Ob vsem tem Tesla razmišlja tudi “zeleno”, v fazi proizvodnje katod namreč ne bo odpadnih voda, katode pa bodo v končni fazi 76 % cenejše. Lokacija nove tovarne še ni znana, je pa Musk, ko je julija naznanil, da bo naslednja Teslina tovarna v Austinu (Texas), omenil še to, da resno razmišlja, da bi za prihodnje projekte uporabil mesto Tulsa v Oklahomi.

Cilj je avtomobil za 25.000 ameriških dolarjev

Nujno je, da ponudimo avtomobile, ki si jih ljudje dejansko lahko privoščijo. Cenovna dostopnost je ključ do množične uporabe,” je dejal Musk. Nova Tesla za 25 tisoč dolarjev bo na trgu čez tri leta, znižanje cene pa bo omogočila povsem nova zasnova cenejših baterij brez uporabe kobalta. To pa ni prvič, da Elon Musk govori o drastičnem znižanju cene električnih avtomobilov Tesla. Prvič je idejo o električni Tesli za 25 tisoč dolarjev omenil že leta 2018, ko je povedal, da se mu ideja zdi izvedljiva v roku treh let. Kot lahko vidimo, ideje ni izpeljal, se pa zdi, da so pogoji za izvedbo danes bolj realni, kot so bili leta 2018.

Teslina vrednost je padla za 50 milijard

Dan po predstavitvi, ob odprtju ameriške borze, je Tesla izgubila 4,5 odstotka tržne vrednosti. Kljub temu, da je Musk predstavil ambiciozne načrte za prihodnost, delničarjev ni prepričal. Verjetno jih je zmotilo predsem to, da bodo cenejše baterije na voljo šele v roku treh let, če sploh bodo.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

OBLIKOVANJE.COM

Slovenska ulica 25, 9000 Murska Sobota, Tel: 02 522 14 21
Podjetje Oblikovanje.com je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že od samega začetka. Z več kot 20 leti izkušenj ter s strategijo kakovostnega poslovanja in storitev ... Več

Komponentko d.o.o.

Ulica Ambrožiča Novljana 5, 1000 Ljubljana, Tel: 030 755 005
Računalniške ponudbe je v Sloveniji ogromno. Dobre računalniške ponudbe pa zelo malo. Vsak, ki se odloča za nakup računalnika, grafične kartice ali katerekoli druge računalniške ... Več

NUFIRA d.o.o.

Ob Suhi 4d, 2390 Ravne na Koroškem, Tel: 041 722 132
Vsako hitro rastoče podjetje se spopada z odločitvami glede najboljšega poslovnega sistema za upravljanje svojih poslovnih procesov. Pravilna integracija integriranega programskega ... Več
Zlati partner

PC H.AND d.o.o.

Brezovce 10, 1236 Trzin, Tel: 01 530 08 00
PC H.AND - podjetje s tradicijo Svetovni trg ponuja pravo enciklopedijo izdelkov, med katerimi se težko odločimo. Na pomoč vam priskoči podjetje PC H.AND, ki se lahko pohvali z ... Več