Računalništvo, telefonija
28.02.2019 11:00
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Tri ovire, ki jih morajo premagati upogljivi telefoni kot sta Samsung Galaxy Fold in Huawei Mate

Tri ovire, ki jih morajo premagati upogljivi telefoni kot sta Samsung Galaxy Fold in Huawei Mate
Tri ovire, ki jih morajo premagati upogljivi telefoni kot sta Samsung Galaxy Fold in Huawei Mate

V roku nekaj mesecev bomo na police trgovin dobili prve upogljive telefone, ki so lahko vaši za slaba dva tisočaka. Seveda boste z revolucionarnim telefonom glavni med prijatelji in sodelavci, vendar se morate zavedati, da upogljivi telefoni kot sta Samsung Galaxy Fold in Huawei Mate X ne bodo tako zelo “top-of-the-line” kot bi morda pričakovali glede na ceno naprav. Morda ste že zasledili kritike na račun dotičnih telefonov, nekaj slabosti smo izpostavili že mi, zdaj pa pod drobnogled jemljemo 3 ovire, ki jih bodo upogljivi telefoni primorani premagati, če želijo postati “hit” na trgu mobilne telefonije.


Čisto realno povedano predstavljajo upogljivi telefoni velik napredek na področju splošne tehnologije pametnih telefonov in vsekakor smo lahko navdušeni nad prihodnostjo, ki prihaja z upogljivimi napravami. Kljub temu pa so v določenih pogledih upogljivi telefoni korak nazaj v primerjavi z ostalimi “premium” telefoni, ki smo se jih tako navadili. Tukaj so torej tri problematična področja, ki jih morajo rešiti tehnološki giganti.


Kvaliteta zaslona

Ko je Samsung Fold odprt, gre za 7,3-inčni (18,54-centimetrski) 4:2:3 QXGA+ ekran z resolucijo okrog 2152×1536. Na drugi strani Huawei Mate X ponuja 8-inčni (20,32-centimetrski) 8:7.1 ekran z resolucijo 2480×2200. Ko telefon ni odprt, Huawei premore 6-inčni (15,24-centimetrski) 19,5:9 2480×1148 ekran, medtem ko je Fold opremljen z majhnim, 4,6-inčnim (11,68-centimetrskim) 1960×840 12:9 ekranom. Kaj torej vse te številke pomenijo? Da se bomo morali navaditi na nove načine držanja teh nekonvencionalno oblikovanih telefonov, prav tako pa zna biti težava v izgledu aplikacij, ki vsaj za zdaj še niso optimizirane za uporabo na upogljivih ekranih.


Če pustimo razmerja ob strani, so sami ekrani nekoliko nenavadni, že recimo na dotik. Po pisanju portala Tech Connect je ekran izjemno svetleč in spominja na visokokvalitetni tisk papirja. Samo brskanje in tipkanje po ekranu niti nista tako drugačna od zdajšnjih telefonov, je pa taktilni občutek povsem drugačen od telefonov kot je recimo Galaxy S10.


Novinarji portala Tech Connect so se prepričali na lastne oči, in sicer bi naj ob uporabi ekrana eden od njih začutil nepravilnosti in nepopolnosti na ekranu. Ekran modela Mate X je na dotik bolj podoben plastiki kot steklu in to do takšne mere, da naj bi med testom novinarje bilo celo strah, da steklo ne bi počilo. Prepričani smo lahko, da bosta Huawei in Samsung pretuhtala vse možne kombinacije, kako narediti ekran, ki bi za uporabnika bil karseda najboljši, do takrat pa smo prav tako lahko prepričani, da bodo prvi modeli še kazali določene pomanjkljivosti.

Življenjska doba baterije

Oba modela upogljivih telefonov imata veliko dvojno baterijo – 4,380mAh v Foldu in 4,500mAH v Mate X – ki pa v resnici niti ni tako zelo zmogljiva. Za primerjavo naj povemo, da ima Galaxy S10 kar 4,500 mAh baterije, ki poganja zgolj 6.7-inčni (17,1-centimetrski) ekran, kar je seveda veliko manjša dimenzija kot pri upogljivi napravi.


Huawei je v Mate X vgradil 55W SuperCharge, medtem ko Samsung Galaxy Fold omogoča brezžično polnjenje. Ne glede na vse je potrebno izpostaviti, da boste vsi tisti, ki pričakujete celodnevno uporabo enega ali drugega telefona, razočarani. Kljub astronomski ceni obeh naprav nas bosta obe napravi ponovno “prikovali” na zid, kajti tisti, ki bolj intenzivno uporabljamo svoj telefon, bomo primorani neprestano polniti naprave.


Uporabniška izkušnja

Največja skrb, s katero se morajo po našem mnenju soočiti proizvajalci upogljivih telefonov ni dizajn, občutljivost naprav, ali vzdržljivost baterije, temveč je to “real-world” uporabniška izkušnja.Vsi smo seveda navdušeni nad revolucionarnimi upogljivimi napravami in že nestrpno pričakujemo, kdaj se bo začela uradna prodaja, vendar se hkrati sprašujemo, ali nam bodo upogljivi telefoni prinesli tisto iskano dodano vrednost, tisti presežek, ki ga napovedujejo proizvajalci?


V primeru Samsunga govorimo o preskoku s 6,4-inčnega (16,3-centimetrskega) ekrana pri modelu Galaxy S10, na 4,6-inčni (11,68-centimetrski) model Fold (ko je ta zaprt). Ko je Fold odprt, je zgolj za odtenek večji od 5G modela S10. To vsekakor ni dovolj, da bi lahko govorili o dovolj veliki razliki v prid novemu modelu. Mate X je kar se tiče velikosti ekrana sicer malo boljši, vendar moramo biti pozorni na to, da pri dotičnem modelu ne moremo uporabiti celotnega ekrana kot delovne površine, kar pomeni, da v resnici s tem, ko napravo odpremo, pridobimo zgolj nekaj centimetrov. Huawei je celo priznal, da verjame, da bodo njihovi uporabniki večino časa uporabljali Mate X zaprtega.


Ena najtežje pričakovanih lastnosti obeh je Samsungova trojna večopravilnost, vendar po pisanju kritikov portala TechConnect to ni dovoljšen razlog za nakup upogljivega telefona. Tako kot recimo pri tablicah, ki jih ne uporabljamo za to, da imamo na voljo več ekrana, je tudi v primeru upogljivih telefonov enako – uporabljali jih bomo, ker nudijo boljšo uporabniško izkušnjo oz. ker bodo nudili boljšo uporabniško izkušnjo. Od njih pričakujemo, da nam bodo stvari olajšali, ne pa, da bomo z njimi imeli težave. Trenutno upogljive telefone ne moremo primerjati s tablicami, saj stopnja uporabniške izkušnje (še) ni primerljiva.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

SICIRUS d.o.o.

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668
Vsako podjetje, vsak ustvarjalec in tudi novodobni družbeni »influencer« se zaveda, da sta trženje in oglaševanje ključnega pomena za uspeh in rast. Kje in kako začeti? Področje ... Več
Zlati partner

Kaspersky

, ,
Kaspersky je globalno priznano podjetje, specializirano za raziskovanje, razvoj in ponudbo visoko zmogljivih varnostnih rešitev za informacijsko varnost in zaščito pred spletnimi ... Več
Zlati partner

ŠPICA INTERNATIONAL d.o.o.

Pot k sejmišču 33, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 568 08 00
Špica International je vodilni slovenski ponudnik informacijskih sistemov in rešitev za obvladovanje časa in prostora. Realnega prostora v realnem času! Njihove rešitve vključujejo ... Več
Zlati partner

E-LABORAT d.o.o.

Letališka cesta 5, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 52 92
E-laborat, svetovalno analitična družba, d.o.o. je vodilni slovenski center za raziskave poslovnega interneta. Vsako leto analizirajo poslovno učinkovitost več kot tisoč spletnih ... Več