Računalništvo, telefonija
08.04.2019 06:16
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Aplikacije, ki ti pomagajo najti izgubljen telefon

.. Ker na telefonih hranimo vedno več osebnih podatkov, postajajo vse bolj zanimiva tarča nepridipravov. Zato je pomembno, da jih zaščitimo bolje, kot ščitimo svoje računalnike ..
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Pametni mobilni telefoni so danes že pravi miniaturni računalniki, ki se lahko brez težav kosajo z marsikaterimi osebnimi računalniki. Poganjajo jih namreč večjedrni procesorji in razpolagajo z ogromnimi količinami sistemskega pomnilnika ter prostora za shranjevanje podatkov. Poleg tega omogočajo enostaven dostop do shranjenih datotek v oblaku, spletnih dnevnikov, forumov, spletnega bančništva, elektronske pošte, profilov na družbenih omrežjih, koledarja, lokacijskih podatkov in podobnega. Zaradi tega je ključnega pomena, da mobilno napravo učinkovito zaščitite pred krajo oziroma izgubo, saj boste v nasprotnem primeru imeli veliko težav, lahko pa boste ob tem celo ob večjo vsoto denarja.

Kaj storiti pred izgubo ali krajo mobilnega telefona?

Ker pravijo, da je po toči zvoniti prepozno, nemudoma preverite, ali je vaš pametni mobilni telefon ustrezno zaščiten. Če želimo zaščititi mobilno napravo, moramo seveda najprej vključiti šifriranje vsebine naprave in pomnilniške kartice v kolikor nam telefon to omogoča. Poleg tega poskrbimo še za redno izdelovanje varnostnih kopij podatkov ter vključimo možnost zaklepanja in izbrisa vsebine mobilne naprave na daljavo. Predvsem slednje je ključnega pomena, saj moramo, ko mobilni telefon pristane v napačnih rokah, poskrbeti, da iz pomnilnika mobilne naprave čimprej izbrišemo vse ključne podatke.

Naslednji pomemben korak je, da omogočimo iskanje mobilne naprave na daljavo. Lastniki pametnih mobilnih telefonov imajo brezplačno na voljo mobilno aplikacijo “Android device manager“, s pomočjo katere lahko na daljavo izbrišejo podatke iz ukradenega telefona, lahko ga zaklenejo ali “prisilijo” v zvonjenje. Če ste s telefonom prijavljeni v spletni brskalnik Google Chrome, vanj vpišite “Find my phone” in brskalnik bo napravo lociral na nekaj deset metrov natančno. Lastniki pametnih mobilnih telefonov podjetja Apple pa lahko vključijo funkcijo “Find my iPhone”, ki bo pomagala locirati pogrešano napravo. To vključimo neposredno na Applovi mobilni napravi, povezana pa je z našim Applovim uporabniškim računom.

V spletnih trgovinah Google Play in Apple Store najdemo še kopico brezplačnih in plačljivih aplikacij, ki nam bodo v pomoč v primeru izgube ali kraje mobilnega telefona. V nadaljevanju si jih podrobneje poglejmo. Večinoma so brezplačne, plačljive različice pa ponujajo nekaj več dodatne zaščite.

Najbolj uporabne aplikacije v primeru izgube telefona

1. Prey Anti-Theft

Mobilna aplikacija Prey Anti-Theft je izjemno priročna, saj jo lahko namestimo na številne mobilne naprave, vključno z operacijskimi sistemi iOS, Windows in Android. Vstopna različica je več kot dovolj, saj vsebuje vse, kar potrebujemo za sledenje telefonu v primeru kraje. S pomočjo programa Prey Anti-Theft lahko z uporabo navigacijskega sistema GPS ali Wi-Fi določimo lokacijo telefona, s pomočjo sprednje in zadnje kamere zajemamo fotografije, napravo lahko zaklenemo pred nepridipravi, oddaljeno sprožimo alarm, na zaslonu telefona prikažemo poljubno varnostno sporočilo ali pridobimo podatke o omrežju, na katerega je telefon povezan. Brezplačna različica z enim računom omogoča sledenje do treh naprav.

2. Where’s My Droid

Where’s My Droid je ena najboljših aplikacij za Android, če iščemo funkcionalnost, kot je na primer iskanje izgubljenega telefona preko navigacijskega sistema GPS. Osnovne možnosti, kot so iskanje telefona preko vibracij in zvonjenja, iskanje telefona preko navigacijskega sistema GPS, pošiljanje opozorilnih sporočil, nastavitev gesla za dostop do aplikacij in nastavitev obvestila o zamenjavi telefonske kartice SIM ali telefonske številke, so brezplačne. Za naprednejše, kot so oddaljen zajem fotografij, oddaljeno zaklepanje naprave, oddaljeno brisanje vsebine telefona… pa je potrebno doplačilo.

3. Android Lost Free

Android Lost Free je še ena odlična aplikacija za iskanje izgubljenega telefona preko navigacijskega sistema GPS. Ta ponuja še vrsto brezplačnih naprednih možnosti, kot na primer oddaljeno brisanje vsebine pomnilniške kartice, pridobitev seznama številk, ki jih je nepridiprav klical, oddaljeno zajemanje fotografij in še mnogo več. Tu seveda ne gre spregledati niti možnosti oddaljene aktivacije alarma z opozorilnimi svetlobnimi znaki.

4. AntiDroidTheft

AntiDroidTheft je ena izmed najpreprostejših aplikacij za iskanje izgubljene mobilne naprave, pri tem pa seveda lahko računamo na navigacijski sistem GPS. Med možnostmi, ki jih ponuja aplikacija, najdemo še možnost sledenja spremembam telefonske kartice SIM in telefonskih številk ter možnost oddaljene vključitve spletne kamere in digitalnega fotoaparata.

5. Plan B [ Lookout Security & Antivirus ]

Plan B programske hiše Lookout Labs nudi osnovno sledenje napravam Android. Za ta namen uporablja navigacijski sistem GPS, uporabnik pa podatke o lokaciji prejme preko elektronske pošte. Če dostop do svetovnega spleta ni na voljo, bomo prejeli kratko sporočilo SMS na telefonsko številko, ki smo jo določili ob registraciji aplikacije.

V spletnih trgovinah Google Play in Apple Store najdemo še kopico brezplačnih in plačljivih aplikacij, ki nam bodo v pomoč ob izgubi mobilnega telefona. Med njimi najdemo aplikacije kot so na primer Find My Phone Android: Lost Phone Tracker, Find iPhone, Android Devices, xfi Locator Lite, Find my Phone, SeekDroid: Find My Phone, AVG AntiVirus, Avast! Mobile Security in še mnogo več.

Kaj še storiti, če ste ostali brez telefona?

Ker se lahko kraja ali izguba telefona pripeti v vsakem trenutku, vam za zaključek podamo še nekaj koristnih informacij, ki vam bodo zagotovo v pomoč. Kot prvo, nemudoma pokličite svojega mobilnega operaterja in prekličite svojo telefonsko številko, saj vam lahko v nasprotnem primeru nepridipravi povzročijo dodatne stroške. Takoj zatem nemudoma spremenite vsa gesla spletnih storitev, ki so bile povezane s telefonom. Če boste krajo oziroma izgubo mobilne naprave prijavili policiji, jim posredujte tudi številko IMEI svoje mobilne naprave. Zapisana je na embalaži, na garancijskem listu in na nalepki pod baterijo telefona. Številka IMEI se izpiše tudi na zaslonu telefona po vnosu ukaza *#06#. Zapišite si jo in shranite na varno mesto, saj jo boste v primeru izgube telefona nujno potrebovali.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

3WAY d.o.o.

Štalčeva ulica 5, 1215 Medvode, Tel: 01 361 70 14
Podjetje 3WAY se ukvarja s prodajo 3D printerjev, 3D skenerjev in programskih paketov CAD/CAM/PLM. Poleg tega nudijo tudi storitve na področju 3D tehnologij. So popolna rešitev, ... Več
Zlati partner

NLB d. d.

Trg republike 2, 1000 Ljubljana, Tel: 01 477 2000
Dobro delujoč finančni sistem je temelj sodobnega gospodarstva in banke pri tem opravljajo pomembno družbeno funkcijo. Banke morajo biti zmožne posojati denar potrošnikom in podjetjem ... Več

Tiskarna Igma-Graf, Martin Škofljanec s.p.

Brege 60, 8273 Leskovec pri Krškem, Tel: 040 744 158
Kako vam lahko reklamna majica pomaga pri promociji vašega podjetja Promocije podjetja se je potrebno lotiti na pravi način, saj potencialna stranka ne sme imeti občutka vsiljivosti ... Več
Zlati partner

UL FRI

Večna pot 113, 1000 Ljubljana, Tel: 01 479 81 03
Spoznali smo že, da so računalniki neverjetni stroji, za katere se zdi, da ni meja, da so sposobni narediti vse, kar si človek zamisli in tudi tisto, kar si danes večina ljudi še ... Več