Računalništvo, telefonija
15.12.2019 07:00
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Zakaj Instagram zanima vaš rojstni datum?

Zakaj Instagram zanima vaš rojstni datum?
Zakaj Instagram zanima vaš rojstni datum?

Instagram je v blogu naznanil, da bodo pri uporabnikih družbenega omrežja od danes naprej preverjali datume rojstva. Trenutno veljajo pravila, ki uporabo omrežja dovoljujejo zgolj starim 13 ali več, vendar Instagram do zdaj ni imel mehanizma, s katerim bi preverjal dejansko starost uporabnikov. »S to potezo bomo onemogočili uporabo platforme mladim, s čimer si prizadevamo za varno rabo in pa starosti primerno uporabniško izkušnjo«, so zapisali pri Instagramu.


Uporabniki, ki so za vpis v Instagram uporabili Facebook račun, bodo avtomatsko opazili posodobljene račune z rojstnimi datumi, ki pa ne bodo javno objavljeni. Spletni portal Digital Trends je na Instagram naslovil vprašanje, če pričakujejo upad števila aktivnih uporabnikov, vendar odgovora niso dobili. »Naš glavni cilj je, da še naprej preprečimo uporabo platforme mlajšim od 13 let«, so dodali.


»To, da razumemo, koliko so stari naši uporabniki, je ključno pri zagotavljanju varnosti mladih uporabnikov«, poudarja Instagramov predstavnik za odnose z javnostmi. »S tem bomo lahko ustvarili starosti primerno izkušnjo za naše najmlajše uporabnike, hkrati pa bomo še naprej upoštevali našo dolgoletno zavezo, da mlajšim od 13 let ne pustimo dostopa do Instagrama«.


Tovrstna praksa preverjanja starosti ni nekaj novega, kajti rivali, kot je recimo Snapchat, so že pred časom začeli preverjati starost svojih uporabnikov. Instagram bo s to potezo zadostil COPPA (»Children’s Online Privacy Protection Act«), ki od operaterjev zahteva spletno zasebnost mlajših od 13 let. Zvezna trgovinska komisija je letos kaznila popularno video aplikacijo TikTok v višini 5,7 milijonov dolarjev ravno zaradi kršenja COPPA-e. Aplikacija TikTok prav tako od svojih uporabnikov zahteva vnos rojstnih podatkov.


Facebook — ki je leta 2012 za milijardo dolarjev kupil Instagram — ne dovoli prijave mlajšim od 13 let, vendar se kljub vsemu zdi, da Facebookov glavni izvršni direktor, Mark Zuckerberg, ni največji ljubitelj COPPA. Na enem največjih izobraževalnih dogodkov leta 2016 je dejal, da verjame, da bi mlajšim od 13 let moralo biti dovoljeno, da uporabljajo družbena omrežja. To trditev je podkrepil z izobraževalnimi nameni, ki jih omogočajo ta omrežja.


»To je eno od področij, ki jih mislimo resno vpeljati v naše delovanje, vendar za to še ni pravi čas. Moja filozofija je, da se izobraževanje začne zelo, zelo zgodaj, v zgodnji mladosti«, je dejal Zuckerberg na zgoraj omenjenem dogodku.


Verjetno se tudi Instagram dobro zaveda, da nova metoda preverjanja starosti uporabnikov ne bo ravno odporna na različne poizkuse zlorab. Uporabniki se lahko brez težav zlažejo o svoji starosti, ali pa si recimo starši ustvarijo račun za svoje otroke. Instagram je za Digital Trends povedal, da se dobro zavedajo, da bodo ljudje na spletu še naprej lagali, ampak bodo kljub temu intenzivno delali z industrijo in vlado, da bi prišli do najbolj optimalne rešitve. »Vsak starš, ki bo ustvaril račun za svojega otroka, mora jasno navesti, da račun upravlja odrasla oseba«, je dodal Instagramov predstavnik za odnose z javnostmi.

Po podatkih raziskovalke Jane Manchun Wong bi naj Instagram testiral še eno novost, povezano s starostjo uporabnikov. Poslovni uporabniki bi tako lahko omejili, katere starostne skupine uporabnikov lahko vidijo njihove produkte in katere ne. Instagram je za konec še dodal, da bodo podatki o rojstnih datumih uporabnikov koristni za kreacijo bolj prilagojene uporabniške izkušnje.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

M-SISTEM d.o.o.

Pot na Drenikov vrh 12, 1000 Ljubljana, Tel: 041 693 934
Nov IT sistem, bodisi strojni ali programski, je lahko velika naložba. Da bi jo karseda najbolje izkoristili, je pomembno, da izberete pravega IT dobavitelja in ponudnika programskih ... Več
Diamantni partner

Miklavčič marketing, d.o.o.

Zgornji Brnik 130H, 4210 Brnik aerodrom, Tel: 041 414 847
Zlati partner

E-Rasta d.o.o.

Vodnikova ulica 2, 2250 Ptuj, Tel: +386 (0) 70 474 398
Podjetje E-RASTA je inovativno podjetje, ki se osredotoča na razvoj tehnoloških rešitev v povezavi z biometričnimi fotografijami in identifikacijo. Njihova glavna storitevje aplikacija ... Več

MIT INFORMATIKA d.o.o.

Sveti Duh 274, 4220 Škofja loka, Tel: 04 281 31 00
Celovite ERP rešitve za podjetja MIT informatika je vodilni partner proizvodnih, gradbenih in storitvenih podjetij. Že 30 let svetujejo in implementirajo inovativne informacijske ... Več