Računalništvo, telefonija
28.10.2019 10:04
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako pravilno polniti baterije na pametnih telefonih

Kako pravilno polniti baterije na pametnih telefonih
Kako pravilno polniti baterije na pametnih telefonih

Da bi se izognili stresu, ki ga občutimo ob pogledu na prazno baterijo pametnega telefona, smo pripravili nekaj praktičnih predlogov za pravilno polnjenje njegove baterije (in nekaj drugih koristih ukrepov za ohranjanje njenega zdravja).

Vzdržujmo 50 % napolnjenost

Polnjenje je precej kompleksen način nege baterije našega telefona, zato je koristno, če vsaj malo razumemo, kako postopek deluje. Telefonska baterija je v grobem sestavljena iz dveh slojev, prvi je iz grafita in drugi iz litij-kobaltovega oksida. Energija izhaja, ko se litijevi ioni premikajo iz grafitne plasti v drugo plast, telefon takrat deluje. S polnjenjem baterije premaknemo litijeve ione nazaj na prvotno mesto in omogočimo kasnejši postopek izhajanja energije.

Iz omenjenega lahko zaključimo, da je nekakšna srednja točka za najučinkovitejše delovanje baterije nekje pri 50 % napolnjenosti. Takrat je približno polovica gibljivih litijevih ionov v sloju litij-kobaltovega oksida, druga polovica pa v grafitni plasti. Ravnovesje povzroči najmanjšo mogočo obremenitev litijevih ionov, ki napajajo baterijo in v bistvu podaljša število ciklov napolnjenosti, preden popolnoma oslabi. Za baterijo je najbolje, da jo ohranjamo med 20 in 80 odstotki napolnjenosti in jo redno delno dopolnimo.

Ne polnimo telefona čez noč

Težava se ne skriva v dejstvu, da bi baterijo neposredno prekomerno obremenjevali, temveč v posebnem mehanizmu stalnega polnjenja (angl. trickle charge). Baterija se bo pričela polniti takoj, ko senzor zazna, da je stanje padlo malce pod 100 %. Takrat se polnjenje ponovno zažene, litijevi ioni pa prehajajo iz in v grafitno plast in so znatno obremenjeni.

Prav tako ne uporabljamo polnilca sumljivega izvora. Obstaja možnost, da ne vsebuje pravilnih varnostnih nastavitev, ki bi preprečevali dovajanje električnega toka v baterijo, ko je ta že polna. Kljub dejstvu, da so nekateri takšni polnilci sicer v redu, se z njimi v resnici ne splača igrati.

Nastavitve telefona

Poleg samega načina polnjenja lahko na zdravje baterije vplivamo tudi preko nastavitev v napravi.

Koristno je, če vklopimo možnost varčevanja z energijo. Prav tako izklopimo vse nepotrebne možnosti za povezljivost, denimo Bluetooth ali Wi-Fi. Redno izvajamo optimiziranje telefona ter zapiramo in odstranimo odvečne aplikacije, ki jih ne uporabljamo. Poleg baterije nam bodo hvaležne tudi naše oči, če ustrezno prilagodimo svetlost zaslona. Ta porabi kar precej energije, ki bi jo lahko usmerili v koristnejše procese.

Izogibajmo se vročini

Baterije ne izpostavljamo visokim temperaturam, saj jih s tem močno obremenimo, pade pa jim tudi kapaciteta. Android Authority poroča, da naj bi baterija v razponu med 25 in 30 °C morala po prvem letu ohraniti približno 80 odstotkov svoje zmogljivosti.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ATELJE HERTIŠ d.o.o.

Laznica 63, 2341 Limbuš, Tel: 02 663 30 03
Se trudite povečati prodajo in privabiti nove stranke? Zakaj ne bi kar izkoristili promet, ki gre mimo vašega podjetja? Ali pa enostavno pritegnili obiskovalce določenega dogodka? ... Več
Zlati partner

STRIM PLUS d.o.o.

Cesta dveh cesarjev 393, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 52 00
Strim plus d.o.o. sestavlja dinamična ekipa, ki se ukvarja s tremi segmenti poslovanja v prehodu od papirnate sedanjosti v digitalno prihodnost. Foto: Freepik Pametni zasloni Potrebujete ... Več
Zlati partner

COPIA BIRO d.o.o.

Koprska ulica 106b, 1000 Ljubljana, Tel: 01 242 58 00
Podjetje Copia biro d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 2012. Od leta 1980 do leta 2012 je delovalo kot sektor v okviru podjetja Copia d.o.o. Leta 2013 so se preselili v poslovne prostore ... Več

VideoExpert.eu – trgovina s profesionalno video opremo

Gunceljska cesta 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 01 512 22 11
Spletna trgovina VideoExpert.eu Spletna trgovina videoexpert.eu je vodilna slovenska trgovina s profesionalno video, cinema in broadcast opremo. Njihovo vodilo je nuditi najprimernejše ... Več