Telefoni
29.12.2018 09:50

Deli z drugimi:

Share

10 ikoničnih iPhone lastnosti, ki smo jih izgubli

10 ikoničnih iPhone lastnosti, ki smo jih izgubli
10 ikoničnih iPhone lastnosti, ki smo jih izgubli

iPhone je zagotovo ena najbolj ikoničnih naprav v zgodovini tehnologije in mnogi ga označujejo kot rojstvo modernih, pametnih telefon z ekrani na dotik. Od leta 2007, ko smo dobili prvi iPhone, je dotična naprava doživela kar nekaj reinkarnacij, lastnosti pa so prihajale in odhajale – pa se še spomnite vseh najbolj ikoničnih lastnosti, ki jih je iPhone imel?

V svetu, kjer so iPhone X, iPhone XS in iPhone XR popolnoma spremenili percepcijo ljudi o iPhonih, se zelo hitro zgodi, da preprosto pozabimo, kaj so imeli za ponuditi iPhone, iPhone 3GS in iPhone 5. Za vas smo pripravili kratek preglede najbolj tipičnih iPhone lastnosti, ki jih danes ni. Zagotovo smo ob pisanju tega članka postali nekoliko sentimentalni, kajti vseeno je govora o zanimivih lastnostih, vendar pa ta preglede hkrati pomeni, da smo v razvoju prišli še kako daleč.


Skeumorfizem

Prvič: 2007, iPhone OS 1
Zadnjič: 2012, iOS 6

Skeumorfističen iOS uporabniški vmesnik, ki je zaznamoval začetke iPhona s svojimi “dobesednimi” ikonami, je poskrbel za unikatno in včasih malce zmedeno estetiko. Ljubitelji iPhonov in ostali kritki so takoj vzljubili opisani vmesnik in ko se je Apple leta 2013 z iOS 7 odločil za drastično spremembo, je prišlo do burne reakcije s strani medijev in uporabnikov.

Tako kot je to po navadi z vsemi spremembami v svetu tehnologije, je skeumorfizem po kakšnem letu dni bil že pozabljen in novi zgled iOS-a je bil prav tako lepo sprejet kot nova norma iPhonov.

30 pin konektor

Prvič: 2007, iPhone
Zadnjič: 2011, iPhone 4S

Ko je Apple za svoj originalni iPhone izbral dotični konektor, to vsekakor ni bilo prvič za Apple. 30 pin konektor je Apple že uporabljal pri iPodu in vsi, ki smo kdajkoli kupili katero od iPhone ali iPod naprav v začetku stoletja, se bomo dolgo časa spominjali te lastnosti.

Vhod je omogočal enostavno in učinkovito polnjenje in postavitev iPhona ali iPoda na klasičen podstavek, je pa hkrati zavzel precej prostora, ki bi lahko bil uporabljen za druge lastnosti. Nobeno presenečenje ni bilo, ko je Apple prvič predstavil Lightning, odgovor na microUSB vhod, pri katerem so lahko uporabniki priključli kabel obrnjen na obe strani – lastnosti, ki jo je USB-C posnemal nekaj let pozneje.

Kljb temu, da je Lightning ponudil kar nekaj prednosti napram 30 pin konektorja, je bil precej tanjši in s tem bolj občutljiv. To je posledično privedlo do izginotja povezljivih zvočnikov in ostalih dodatkov.

Plastično ohišje

Prvič: 2007, iPhone
Zadnjič: 2013, iPhone 5C

Plastika je poceni, lahka in z lahkoto upogljiva. Lastnosti, ki jo delajo izredno primerno za pametne telefone in kar težko verjamemo, da je danes cel svet pametnih telefonov steklen. Zadnji del originalnega iPhona je bil približno petino zgrajen iz plastike, medtem ko sta iPhone 3G in iPhone 3GS v celoti sprejela plastična ohišja.

Plastika (oz. polikarbonat, če smo bolj natančni) se je ponovno pojavila pri modelu iPhone 5C leta 2013 – kar je bilo zadnjič, ko je Apple izdal “C” model.

Aplikacija Game Center

Prvič: 2010, iOS 4.1
Zadnjič: 2015, iOS 9

Izid novega sistema iOS 4 je s seboj prinesel številne nove lastnosti in posodobitve, med drugim tudi Game Center (ki je v resnici izšel ob izdaji 4.1). “Gaming” se je s prihodom Game Centra spremenil v bolj tekmovalen, saj je bilo možno s prijatelji igrati “head-to-head” in tekmovati v tem, kdo bo osvojil več točk in odklenil več dosežkov.

Game Center je Apple zadnjič predstavil leta 2015 v sistemu iOS 9: kljub temu pa dotična funkcionalnost živi še danes. Če se na vašem iPhonu odpravite v “Settings” in podrsate navzdol, boste opazili, da je Game Center še vedno opcija.

Ohišja iz aluminija

Prvič: 2007, iPhone
Zadnjič: 2016, iPhone 7 in iPhone 7 Plus

Prvi iPhone, leta 2007, je imel ohišje zgrajeno v večini iz aluminija, vendar je trajalo vse do leta 2012, ko je Apple pri iPhonu 5 v celoti zapopadel aluminij kot glavni material za izgradnjo ohišij. Aluminij je bila prava izbira, kajti gre za izjemno vzdržljiv material in kar je še bolj pomembno, izgled in občutek materiala je za uporabnike pomenil premium izkušnjo. S tem je iPhone postal eden najbolj zaželjenih potrošniških produktov. Kljub vsemu se je razvoj mobilnih naprav usmeril v steklo, ki je hitro postalo glavna zvezda.

Apple se dolgo časa ni odločil za “all-glass” dizajn, kajti šele leta 2017, s prihodom iPhona 8, 8 Plus in iPhona X, smo dobili v celoti steklena ohišja iPhonov.

Vhod za slušalke

Prvič: 2007, iPhone
Zadnjič: 2016, iPhone 6S in 6S Plus

Z veliko gotovostjo lahko trdimo, da je ta Applova poteza, torej odstranitev vhoda za slušalke, po prehodu iz 30 pin konektorja na Lightning, največji Applov bum, ki je prav tako dvignil ogromno prahu v medijih in pri ostalih kritikih. Dolgo časa se je govorilo o tej potezi in potem je dejansko tudi prišlo do nje. iPhone 7 in 7 Plus sta bila prva iPhona brez klasičnega vhoda za slušalke, ki smo ga bili navajeni vsi.

Ne glede na to, da je Applova poteza iz leta 2017 povzročila pravo paniko in ne glede na to, da mnogi še vedno mislijo, da je šlo za napako, je danes Apple z večino Android proizvajalci dosegel konsezus, da je čas, da se pametni telefoni premaknejo naprej in pustijo 3.5mm vhod za slušalke v preteklosti.

Fizični gumb “Domov”

Prvič: 2007, iPhone
Zadnjič: 2015, iPhone 6S

Fizični gumb “Domov” je od prvega iPhona naprej skrbel, da smo dotično napravo prepoznali vsi ob pogledu nanjo. Seveda pa je dejstvo, da je fizični gumb zasedel ključni prostor v notranjosti naprave in s tem Apple prislili, da razmišlja v drugo smer. Leta 2016 je Apple predstavil nov tip gumb “Domov”. Vibracije, ki jih novi iPhone gumb oddajal ob pritisku, so še vedno dajale občutek fizičnega gumba, kljub temu, da na telefonu ni bilo gibljivih delcev.

Kapacitiven gumb “Domov”

Prvič: 2016, iPhone 7
Zadnjič: 2017, iPhone 8 in 8 Plus

Gumb občutljiv na dotik je svoje zadnje izdanje doživel z modeloma iPhone 8 in 8 Plus leta 2017, samo leto po prvi predstavitvi. Apple se je hitro odločil, da si želi navigacijski sistem, ki bazira na gestah in zato se je odločil za novi premik.

S prehodom na “all-screen” ekran je zelo malo verjetno, da se bo gumb “Domov” še kdaj vrnil, vsekakor pa dotične lastnosti ne bomo tako kmalu pozabili, kajti gre vseeno za eno najbolj ikoničnih lastnosti, ki je živela dobrih 10 let.

Touch ID

Prvič: 2013, iPhone 5S
Zadnjič: 2017, iPhone 8 in 8 Plus

Tehnologija Touch ID je v masovno uporabo prinesla natančno, hitro in “easy-to-use” skeniranje prstnih odtisov. Šlo je za enostavno implementacijo in tehnologijo, ki se je prijela zelo hitro na različne načine uporabe. Touch ID je vsaj v svojem začetku veljala kot najbolj varen biometričen način odklepanja itd.

Še enkrat, Apple ni bil prvi, ki je uporabil čitalec prstnih odtisov v svojih telefonih, je pa Apple vsekakor bil prvi, ki je lastnost izpoppolnil. Dotična tehnologija je danes seveda nekaj povsem samoumevnega oz. gre že bolj za “stare novice”. S prihodomo Face ID tehnolgije na novem iPhonu X leta 2017, se je začel konec Touch ID-ja. Tudi vsi trije modeli v letu 2018 so imeli zgolj Face ID tehnologijo.

Robustni robovi (“bazels”)

Prvič: 2007, iPhone
Zadnjič: 2017, iPhone 8 in 8 Plus

Skoraj tako ikonični kot je bil gumb “Domov” so bili tudi robustni robovi na zgornji in spodnji strani telefona oz. ekrana. Dotični izgled je poskrbel, da so Applove naprave izstopale iz množice, so pa sčasoma Applovi iPhoni dobili kar nekaj posnemovalcev.

V času, ko se je velikost Androidovih ekranov večala, se je Apple odločil, da se za vedno znebi robov v etu 2017. S prihodom iPhona X je Apple zapisal novo poglavje v dizajnu iPhonov.

SIM kartica

Prvič: 2007, iPhone

iPhone XS, iPhone XS Plus in iPhone XR so prinesli novost: integrirano eSIM kartico ob tradicionalnem vhodu nanoSIM. Tako je uporabnik iPhona dobil možnost dual-SIM-a.

eSIM deluje na enak način kot tradicionalna SIM kartice, le da je že vgrajena v napravo in je ni potrebno fizično vstaviti. Če se uporabnik odloči, da bi zamenjal ponudnika mobilne telefonije, lahko eSIM ostane in se spremenijo samo podatki.

Mogoče že res, da smo od popolne nadomestitve SIM kartic oddaljeni nekaj let, je pa prihod eSIM-a lahko začetek konca kajne?

LCD ekrani

Prvič: 2007, iPhone

Zadnji “sveženj” iPhonov je prinesel premik od LCD ekranov proti OLED tehnologiji. Le še iPhone XR se drži LCD-jev. OLED ekrani ponujajo boljšo kvaliteto barve, so manj požrešni kar se tiče energije in so lahko precej tanjši od LCD konkurentov. Vse te lastnosti jih delajo idealne “partnerje” za pametne telefone.

Povsem upravičeno pričakujemo, da bo iPhone XR zadnji iPhone, ki bo opremljen z LCD ekranom, medtem ko bi lahko vsi iPhoni v letu 2019 že imeli OLED ekran.

Vhod Lightning

Prvič: 2012, iPhone 5

Pred kratkim so se že začele širiti govorice o tem, da naj bi iPhone 11 namesto Lightning-a bil opremljen z USB-C povezavo. Apple je za svoje naprave MacBook in pa zadnji iPad Pro duo že uporabil USB-C vhod in kot kaže so uporabnik povsem zadovoljni.


Ta premik iz “Apple-only” standarda bo vsekakor dobrodošel za tiste uporabnike, ki že uporabljajo USB-C, leto 2019 pa bi lahko bilo odločilno kar se tiče odločitve glede prihodnosti Lightninga.


“The Notch”

Prvič: 2017, iPhone X

Zloglasna zareza na vrhu ekrana, ki je ob prvi predstavitvi požela veliko kritik, je z nami šele dobro leto in že se zdi, da so lastnosti šteti dnevi.


Nekateri Android proizvajalci so že začeli z eksperimentiranjem s “full-screen”, “no-notch” “bezel-less” ekrani (poglejte si Vivo Nex in Oppo Find X) kmalu lahko pričakujemo, da bo tudi Apple sledil trendu. Še vedno je potrebno odpraviti nekaj tehničnih težav, vendar smo lahko prepričani, da Apple resno razmišlja v tej smeri.



Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

BROTHER CEE GmbH

Glavna cesta 46, 4202 Naklo, Tel: 030 600 474
Dejavni so v 28 državah, Brotherjevi izdelki pa so na voljo v več kot 100 državah.  Od ustanovitve korporacije leta 1934 si prizadevajo, da bi ideje prenesli v prakso z ustvarjanjem ... Več

MLACOM d.o.o.

Pot heroja Trtnika, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 500 87 75
Tehnologija se nezadržno razvija naprej. Za vogalom je vedno novo odkritje, ki lahko spremeni tako zasebna kot poslovna okolja. Eden največjih izumov je zagotovo računalnik, ki ... Več

PLANET GV d.o.o.

Likozarjeva ulica 3, 1000 Ljubljana, Tel: 080 33 44
V podjetju Planet GV posameznikom in podjetjem v Sloveniji pomagamo do novih znanj in boljših poslovnih rezultatov. Živimo in delujemo v skladu s svojim sloganom »Povezujemo priložnosti«. Bogati ... Več
Zlati partner

Crayon

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 0597 87 142
Crayon je globalno podjetje, ki svojim strankam pomaga zgraditi komercialne in tehnične temelje za uspešno digitalno transformacijo v oblak. Ponujamo celovite IT rešitve migracij ... Več