Telefoni
30.10.2020 09:20
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Dosežek brez primere: iPhone uporablja več kot milijarda ljudi

Dosežek brez primere: iPhone uporablja več kot milijarda ljudi
Dosežek brez primere: iPhone uporablja več kot milijarda ljudi

Najnovejše ocene kažejo, da je septembra število aktivnih uporabnikov iPhona preseglo eno milijardo. Tudi, če ne bi bilo pandemije Covid-19, Apple verjetno ne bi posebej proslavljal tega dosežka. Že kar nekaj časa namreč niso uradno predstavili prodajnih rezultatov, zgolj občasno v medijih zaokrožijo kakšne grobe ocene, kot je tudi ta.

Ne glede na to bi naj zdajšnja meja – milijarda iPhone uporabnikov – bila dokaj zanesljiv podatek. 4,842 dni po tem, ko je originalni iPhone stopil v prodajo, 30. septembra 2020, je tako Apple dosegel izreden mejnik. S tem je iPhone postal daleč najuspešnejši produkt vseh časov. Istočasno s temi dih jemajočimi številkami pa prihajajo tudi ocene, da se hitrost rasti prodaje vseeno upočasnjuje.

Analitiki Above Avalona pripisujejo to upočasnitev predvsem dejstvu, da pametni telefoni na trg penetrirajo iz vseh možnih smeri, Apple pa je že tako ali tako uspešno targetiral premium del trga pametnih telefonov. “Ne glede na to Apple na letni ravni še vedno doda med 20 in 30 milijonov novih uporabnikov iPhona na leto,” so zapisali pri podjetju Above Avalon. Vsi ti novi uporabniki so glavni kandidati, da se z nakupom ostalih Applovih produktov še globlje zasidrajo v Applov ekosistem. Podatki kažejo, da ti uporabniki ne kupujejo zgolj drugih Applovih naprav, kot so pametne ure in tablice, temveč v veliki meri kupijo tudi dodatne iPhone. To je tudi eden od razlogov, zakaj je težko oceniti, kdaj je Apple presegel ne samo milijardo prodanih telefonov, temveč milijardo aktivnih uporabnikov.

Septembra 2018, ko je predstavil iPhone XS, je Tim Cook razkril eno redkih prodajnih številk: “Bližamo se številu dve milijardi prodanih iOS naprav“. Tukaj so seveda vštete vse iOS naprave, kadarkoli prodane – iPhoni, iPadi itd. Tukaj so všteti tudi vsi tisti uporabniki, ki so kupili novi, dodatni iPhone.

Po pisanju portala AppleInsider smo zdaj daleč čez točko v letu 2018, prav tako pa smo daleč naprej od julija 2016, ko je Cook zaposlenim naznanil, da so prodali prvo milijardo iPhonov. “22. novembra (2014) smo prodali milijardo iOS naprav,” je povedal Cook delničarjem.

Milijarda žepov po vsem svetu

Milijarda prodanih iPhonov je eno, milijarda aktivnih iPhone uporabnikov pa je nekaj povsem drugega, nekaj, kar Apple postavlja še višje, kot je bil do sedaj. Samo spomnimo, Oprah Winfrey je marca 2019 z Applom podpisala pogodbo, da bo za Apple TV+ posnela oddajo. Na vprašanje, zakaj se je odločila za takšno potezo, je odgovorila: “Milijarda žepov“. Z Applom lahko Oprah doseže milijardo ljudi z eno oddajo. To je razlog, zakaj se je povezala z Applom in ne Samsungom. To je razlog, zakaj lahko obstaja Apple TV+ in ne še Samsung TV+.

Kaj sledi?

Above Avalon se je v svoji raziskavi osredotočil na to, kaj sploh iPhone še lahko naredi z iPhonom in kako milijarda aktivnih uporabnikov vpliva na celoten Applov ekosistem? “Applov interes je nedvomno to, da naprava prevzame karseda največ vlog, ki so jih pred časom imeli prenosniki in namizni računalniki. S tem, ko bomo uporabniki vedno bolj odvisni od iPhona danes, se na dolgi rok slabša Applov potencial pri prodaji ostalih oblik nosljivih naprav,” so zapisali pri Above Avalon. Nosljive naprave so narejene tako, da ne samo prevzemajo vedno nove naloge, temveč da prevzemajo naloge, ki so bile sprva namenjene iPhonu. Morda pa bo Apple priredil zabavo, ko bodo dosegli milijardo aktivnih Apple Watch uporabnikov.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

VIBOR d.o.o.

Brnčičeva ulica 41d, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 561 33 21
Podjetje Vibor z unikatnim pristopom že od leta 1993 zagotavlja neprekinjeno podporo celotni organizaciji z zanesljivo opremo ter rešitvami, ki poenostavljajo in povezujejo delovne ... Več

REDIT d.o.o.

Vodnikova cesta 232 , 1000 Ljubljana, Tel: 040 768 404
Podjetje Redit d.o.o. je za uporabnike ključnega pomena saj s svojimi storitvami poskrbi za nemoteno delo od doma oziroma za to, da računalnik deluje tako, kot od njega pričakujemo. ... Več

TISKARNA SILVECO

PE Stegne, Stegne 3, 1000 Ljubljana, Tel: 031 707 667
Ali iščete način za preboj komunikacijske ovire med vami in vašimi potencialnimi strankami ali partnerji? V današnji digitalni dobi je trg enostavno prenasičen s spletnimi oglasi ... Več

Apogej Tech, d. o. o.

Špindlerjeva 22 , 2250 Ptuj, Tel: 041 739 655
Težko je doumeti razsežnost informacijske tehnologije in njenega vpliva na poslovno in zasebno sfero. Uporablja se praktično povsod, od običajne elektronike (tablice, računalniki, ... Več