Telefoni
11.09.2018 15:59

Deli z drugimi:

Share

Kaj lahko pričakujemo od Applovega iPhone XS dogodka, ki bo 12. septembra

Kaj lahko pričakujemo od Applovega iPhone XS dogodka, ki bo 12. septembra
Kaj lahko pričakujemo od Applovega iPhone XS dogodka, ki bo 12. septembra

Prišel je tisti čas v letu, ko se poletje počasi zaključuje, Apple pa organizira tradicionalni dogodek, kjer vsako leto predstavi nove naprave in produkte – letos bi naj bile glavne zvezde Applovega dogodka trije novi iPhoni. Po mesecih govoric in špekulacij bodo Tim Cook in druščina 12. septembra končno predstavili letošnje novosti na uradnem Applovem dogodku, ki bo potekal v dvorani Steve Jobs Theater v Kupertinu. Mi smo vsekakor pripravljeni na Applove novosti, za vas pa smo pripravili kratek pregled vsega, kar lahko čez nekaj dni pričakujemo od Appla. Od novih iPhonov, pametnih ur Apple Watch, do novih dodatkov in še bi se našlo. Za vsakogar se bo verjetno nekaj našlo, bo pa zagotovo precej novosti.

iPhone XS in iPhone XS Max/Plus?

Apple se je v imensko igro spustil že z iPhonom X (kar je v bistvu “deset” in ne “iks” kot večina ljudi imenujne iPhone X) in vsekakor bo zanimivo pogledati, kako bo Apple poimenoval letošnje izdaje iPhonov. Bo prenovljeni manjši OLED iPhone poimenovan iPhone XS? Kaj pa večji model iPhona? XS Plus, ali morda XS Max? Ne glede na ime modela bosta napravi praktično enaki z eno bistveno razliko velikosti ekrana. Ne pričakujemo nobenih večjih sprememb – po vsej verjetnosti bo enaka kamera, okvir, enaki zvočniki, dizajn itd.

Kar se tiče notranjosti naprav pričakujemo nekaj sprememb: novi procesor A12, do 256GB notranjega pomnilnika, mogoče večje baterije (definitivno v primeru večjega modela), izboljšana kamera tako na sprednji kot zadnji strani naprave in morda celo podpora za Apple Pencil pisalo. Ena od fotografij, ki je zaokrožila po svetu, nakazuje še novo barvno opcijo, in sicer polirano zlata.

Cena iPhona X je trenutno $999 (64GB) in $1.149 (256GB). Apple bi lahko ceno za novi manjši model spustil pod ceno $999, višjo ceno pa obdržal za večji model.

iPhone 9?

Dva zgoraj predstavljena model iPhone XS bi lahko spadala v “top-of-the-line” iPhone, medtem ko naj bi Apple pripravil še en iPhone, katerega cena pa naj bi vseeno bila nekoliko bolj ugodna. Ta “iPhone 9”, ali “iPhone XR”, ali “iPhone XC” (v bistvu samo Apple ve, kako se bo imenoval) bo opremljen s 15,494-centimetrskim ekranom “all-screen”, ohranil pa bo odprtino za kamero. Ključna razlika med tem iPhonom in iPhonom XS bo v tehnologiji ekrana, namreč namesto OLED ekrana bo slednji opremljen z LCD-jem.

V primerjavi z OLED ekranom so LCD-ji cenejši za proizvodnjo, kar pomeni, da bi 15,494-centimetrski ekran stal manj kot 14,732-centimetrski iPhone XS. Analitiki napovedujejo, da naj bi ta iPhone stal nekje med 700 in 800 ameriškimi dolarji. Govorice se širijo tudi o različnih barvnih opcijah novega modela (telefon bi naj bil na voljo v sivi, beli, modri, rdeči in oranžni barvi), prav tako pa naj bi naprava bila opremljena z enojno zadnjo kamero.

Za razliko ostalih “high-end” iPhonov, katerih okvir gradi nerjaveče jeklo, bo cenejša verzija naprave imel okvir iz aluminija. Ne smemo pozabiti še na brezžično polnjenje, ki je prisotno že pri iPhonu 8 in iPhonu 8 Plus, kar pomeni, da bo Apple to lastnost obdržal pri vseh nadaljnjih modelih. Druge govorice pravijo, da naj ta iPhone ne bi ponujal 3D Touch tehnologije, prav tako pa si ne smemo preveč obetati vrnitve vhoda za slušalke, o katerem je bilo že veliko povedanega.

Apple Watch Series 4

Vse govorice kažejo v eno, skupno smer, in sicer si lahko obetamo vidnejše in predvsem koristne posodobitve. Zahvaljujoč sliki objavljeni na portalu 9to5Mac lahko z veliko gotovostjo trdimo, da bo Apple Watch Series 4 izšla v dveh različnih velikostih – 38mm in 42mm. OLED ekran bo večji, kljub temu pa bo rob manjši, kar pomeni, da bo več prostora za predvajanje vsebine. Še ena pomembna stvar je, da bo celotna ura nekoliko tanjša in če gre verjeti fotografijam, ki krožijo po spletu, bo stranski gumb daljši kot smo bili navajeni do sedaj. Tako kot pri predhodnem modelu bo Apple po vsej verjetnosti ponudil tako Bluetooth kot navadni model, hkrati pa lahko pričakujemo tudi nove barve Applove pametne ure.

iOS 12, watchOS 5, macOS Mojave, tvOS 12 – datumi izidov

Apple je naznanil iOS 12, watchOS 5, macOS Mojave in tvOS 12 na letošnjem WWDC-ju. Glede na to, da je jesen že tukaj (koledarsko sicer še ne), je Applova programska oprema nared za izid. Napovedi kažejo, da naj bi iOS 12 izšel 18. septembra. Če sklepamo glede na datume izidov predhodih izdaj, potem bi 18. september bil zelo verjeten datum.

WatchOS in tvOS po navadi izideta na isti dan kot nova verzija sistema OS.

Kar pa se tiče macOS-a pa gre za povsem drugačno zgodbo. Po navadi izide teden dni pred iOS-om. Če bo Apple sledil do sedaj videni časovnici, pričakujemo macOS Mojave 24. ali 25. septembra.

AirPower in AirPods

Po tem, ko je Apple lani naznanil “3 v 1” brezžični polnilec za iPhone, Apple Watch in AirPods slušalke na svojem tradicionalnem dogodku, lahko zelo kmalu pričakujemo prve pošiljke dotičnega polnilca. Veliko vprašanje ostaja, koliko bo polnilec stal?

Kar se tiče brezžičnih slušalk AirPods bi z velikim veseljem pogledali in dejansko uporabljali kakšno posodobljeno verzijo kajne? Trenutna generacija slušalk, ki je izšla leta 2016, ostaja zvesta načinu uporabe asistentke Siri, ko uporabnik pritisne eno od slušalk in tako vklopi asistentko. Bloomberg poroča o tem, da naj bi Apple podobil slušalke na tak način, da bi lahko Siri priklicali z besedami “Hey Siri”, brez da bi nam bilo potrebno karkoli pritisniti na slušalkah. Nekatere govorice pravijo, da naj bi slušalke bile opremljene z novim W2 čipom.

Če bo polnilec AirPower resnično zaživel, potem bo Apple skoraj zagotovo izdal brezžično polnilno škatlico za slušalke AirPods, ki prav tako nikoli ni bila uporabljena v praksi, kljub temu, da je o njej bilo veliko povedanega.

Nam Apple pripravlja še kakšno presenečenje?

Z vsem zgoraj naštetim bo Apple imel veliko dela, vendar vedno obstaja prostor za kakšno presenečenje ali dve. Apple je znan po tem, da vse svoje dogodke dodatno začini in poskrbi za to, da imajo mediji materiala na pretek. Se nam torej obeta prihod osveženih iPad-ov s tehnologijo Face ID? Kaj pa mogoče tisti MacBook z večjim ekranom, ki naj bi nadomestil dosedanji prenosnik?

Verjetno se vsi strinjamo, da bi bila koristna tudi Applova poteza, če bi ta spustil ceno HomePod zvočnika. Se nam morda obeta HomePod mini ali mogoče Siri Beats Bluetooth zvočnik? Kaj pa nove Beats slušalke z boljšo baterijo in novim W2 čipom? V bistvu je vse od naštetega mogoče, še posebej, ker govorimo o Applu. Vse kar smo našteli zgora lahko z veliko verjetnostjo pričakujemo in vsi ljubitelji Appla se zagotovo veselijo prihoda novih naprav. Vse bo kristalno jasno 12. septembra in tudi mi bomo z nestrpnostjo čakali na ta dogodek, ki je s časom postal eden najpomembnejših v svetu tehnologije.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MVM SERVIS d.o.o.

Na trgu 28, 3330 Mozirje, Tel: 031 611 116
MVM SERVIS, spletne in grafične storitve, d. o. o. je podjetje, specializirano za celovito ponudbo kreativnih grafičnih rešitev na ključ. Od konkurence jih ločuje popolnoma lastna ... Več

UV LED TISKALNIK

Brezje pri Dobrovi 74b, 1356 Dobrova, Tel: 041 735 643
Tisk Tavčar Tisk Tavčar d.o.o. je v osnovi družinsko podjetje z 20-leti grafičnih izkušenj, pa tudi strojništvo in elektronika jim nista tuja.Predstavljajo vam UV LED tiskalnik, ... Več

eTAROK, MIROSLAV CIGAN s.p.

Ulica Štefana Kovača 2, 9231 Beltinci, Tel: 041 519 443
Računalniška igra za ljubitelje taroka Življenje se je v zadnjem letu preselilo v naše domove, kjer poleg dela iščemo različne vrste razvedrila. Za ljubitelje igre s tarok ... Več

MA-KO d.o.o.

Tovarniška cesta 2b, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 368 11 10
Se sprašujete, kako najti najboljšega ponudnika računalniških sistemov in storitev? Kriteriji dolgoletne izkušnje, kakovostne storitve in zadovoljstvo strank takoj obrodijo ... Več