Telefoni
30.05.2019 08:00
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kaj lahko pričakujemo od letošnjega WWDC-ja? macOS 10.15 in mogoče novi Mac Pro?

Kaj lahko pričakujemo od letošnjega WWDC-ja? macOS 10.15 in mogoče novi Mac Pro?
Kaj lahko pričakujemo od letošnjega WWDC-ja? macOS 10.15 in mogoče novi Mac Pro?

Apple je odločen, da bo novi operacijski sistem macOS prinesel lastnosti, ki bodo pomagale pri prenosu iOS aplikacij na Mac naprave – po drugi strani pa je odločen, da se bo nekaterih lastnosti znebil, in sicer vseh 32-bitnih aplikacij in orodja “Dashboard”. Kaj torej lahko pričakujemo od Appla na letošnji konferenci WWDC 2019?

Za večino napovedi, ki se tičejo Macov, še vedno velja, da gre bolj kot ne za špekulacije, za nekatere specifične informacije pa vseeno obstajajo dokaj trdni dokazi. Znanje, ki ga bodo razvijalci tekom tedna pridobili, bo direktno vplivalo na kakovost aplikacij, ko bodo novosti poslane na naše naprave, zato je pomembno, kakšen program konference je zastavil Apple.

Projekt Marzipan

Ena stvar je gotova – “Project Marzipan“, o katerem Apple vsake toliko časa govori zadnje leto. Letošnji WWDC bo tako zagotovo prinesel kakšne nove informacije o projektu, katerega glavna ideja je, da bodo razvijalci lahko ustvarjali aplikacije, ki bodo kompatibilne tako z operacijskim sistemom macOS kot iOS. Ko je Apple lansko leto prvič predstavil projekt “Marzipan”, ga je opisal kot večletni projekt. To pomeni, da smo trenutno v začetni fazi, vendar je Apple že uspel sproducirati nekaj iOS aplikacij in jih pretransformirati v Mac aplikacije – zdaj pričakujemo orodja, ki bi tudi ostalim razvijalcem omogočila isto.

Pričakujemo lahko torej nove informacije, hkrati pa zanimive kombinacije novih aplikacij Reminders, Apple Books in Find My iPhone/Find My Friends, ki bodo prve aplikacije v obeh sistemih, iOS in macOS.

Novosti, povezane z Mac napravami

Uporabniki bi si verjetno želeli, da bi obstoječe “Marzipan” aplikacije bile čim prej posodobljene – recimo aplikacija Home, kateri zdaj manjka možnost dodajanja novih dodatkov – ampak to, kar lahko resnično pričakujemo je, da bo Apple razdelil iTunes na več ločenih aplikacij.

O tej potezi so se govorice širile že kar nekaj časa, kajti iTunes danes ni več zgolj predvajalnik glasbe, temveč kompleksna aplikacija, kjer poslušamo in kupujemo glasbo in ostale vsebine. Poleg tega pa je potrebno izpostaviti, da ima iOS že ločene aplikacije za glasbo, videe in podkaste. Torej, če bo Apple še naprej eksperimentiral s premiki lastnih aplikacij na macOS, že obstajajo trije kandidati za to. Apple je med drugim tudi že potrdil, da bo aplikacija TV za Mac naprave, enako kot za iOS sisteme – to pomeni ali kopiranje, ali odstranjevanje funkcionalnosti iTunesov.


Kot smo že omenili, bo Apple poleg novih aplikacij in lastnosti s prihodom sistema macOS 10.15 pomahal v slovo nekaterim starim. Trenutno že lahko potrdimo, da se poslavljajo 32-bitne aplikacije, saj bo te podpiral zgolj macOS Mojave. To najbolj pomembno vpliva na “third-party” razvijalce – Apple jim je sicer že dolgo časa nazaj napovedal, da se bo to zgodilo – prav tako pa na celoten macOS ekosistem. QuickTime, Java 1.6 Apple in Carbon HLTB bodo odstranjeni.


Če ste se ob tej informaciji ustrašili, saj uporabljate QuickTime Player, ki je med drugim uporaben za avdio in video vsebine, vam ni potrebno preveč skrbeti. QuickTime Player je 64-bitna aplikacija, ki bo preživela in bo še naprej dostopna na macOS 10.15 sistemu. To pa ne moremo reči za starejše različice, ki sežejo v čas sistema Mac OS X Tiger, in sicer QuickTime 7 in QuickTime 7 Pro.


Kakšne so napovedi?

Kot po navadi pred večjimi dogodki največjih tehnoloških gigantov se po številnih medijih pojavijo takšne in drugačne napoved in tudi zdaj ni nič drugače. Glavna špekulacija pred letošnjim WWDC-jem se giblje okrog prihajajočega se Mac Proja. Največje vprašanje je, ali bo ta naznanjen ali morda že lahko pričakujemo kar takojšen izid. Ko je Apple leta 2017 malce presenetil z naznanitvijo, in lansko leto, ko so povedali, da bo izšel, se je vsak naslednji dogodek govorilo o tem, ali bo pa zdaj končno čas za Mac Pro.


Apple je pri organizaciji dogodkov, kot je WWDC, izjemno natančen, previden in preračunljiv, kar se tiče napovedi. Nič se ne zgodi kar tako. Trenutno se pojavljajo ugibanja, ali bo Mac Pro stopil na sceno do konca tega leta, ali pa bomo ponovno čakali na nov datum izida.


Vse to priča o tem, da je novi Mac Pro bolj oddaljen, kot smo morda mislili. Mogoče je Applu bil všeč odziv na “out-of-the-blue” predogled naprave iMac Pro in so zato začeli razmišljati o novem Macu. Kakorkoli že, različni neuradni viri pravijo, da naj bi Mac Pro napredoval, o točnih datumih pa težko govorimo.


Če se torej Apple vseeno odloči, da nam pokaže novi Mac Pro, obstaja velika verjetnost, da bomo končno spoznali tudi težko pričakovani monitor. Napovedi kažejo, da bo ta podpiral 6K tehnologijo, meril pa bo 78,74 centimetrov. Opremljen bo z “mini-LED” ozadjem, analitik Ming-Chi Kuo pa je prepričan, da bo novi monitor kmalu med nami, ni pa upal napovedati, da se bo to zgodilo že na prihajajočem se WWDC-ju.


Kot ste lahko že ugotovili, za WWDC ni nobenih zagotovil, da se bodo raznorazne napovedi uresničile. Letos je recimo Apple že gostil dogodek, kjer prvič v zgodovini ni predstavil novosti iz področja strojne opreme. Ne glede na to smo lahko prepričani, da bo – ko Tim Cook stopi na oder in navzoče navduši z impresivnimi številkami Apple Store trgovine – tudi Mac požel nemalo zanimanja.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

BONAJO d.o.o.

Industrijska cesta 9, 1290 Grosuplje, Tel: 040 514 750
Podjetje BONAJO d.o.o. uspešno posluje že od samega začetka. S skrbno izbrano veleprodajno mrežo partnerjev skrbijo za trženje in distribucijo televizorjev, mobilnih telefonov, ... Več

8000plus d.o.o.

Kajuhova ulica 64, 2310 Slovenska Bistrica, Tel: 064 248 123 (podpora), 031 782 321 (nakup)
8000plus: 1, 2, 3 – vse digitalne rešitve na enem mestu Od spletnega gostovanja, oblačnih rešitev in programiranja do urejanja dokumentacije za razpise, kibernetske varnosti, ... Več

REDOLJUB d.o.o.

Skladišče: Pot heroja Trtnika 45, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 070 377 577
Se sprašujete, kje lahko na enem mestu dobite pisarniške potrebščine, opremo in potrošni material? Leta 1990 je podjetje Redoljub začelo z vzdrževanjem redu v slovenskih in ... Več
Zlati partner

Sony Europe B.V., podružnica v Sloveniji

Dunajska cesta 156, 1000 Ljubljana, Tel: 01 888 8761
Sony Europe B.V. je multinacionalno podjetje za elektroniko s sedežem v Tokiu na Japonskem. V Evropi deluje prek svoje evropske podružnice Sony Europe B.V., ki je prisotna v več ... Več