Telefoni
30.12.2020 08:00
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Najboljši pametni telefoni leta 2020

.. Apple, Samsung, Google, Motorola, OnePlus ali še kdo? Kateri je najboljši telefon leta 2020? ..
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Verjetno vsak nekoliko po svoje gleda na pametne telefone kot ene najpomembnejših kosov tehnologije, vendar pa se verjetno vsi strinjamo, da si življenja brez njih ne predstavljamo več. Pa vendarle – kdo je zmagovalec tekme med pametnimi mobilnimi telefoni v letošnjem letu? Poglejmo.

Proizvajalci pametne telefone razvijajo hitreje kot kadarkoli. Leto 2020 je (bilo) za področje mobilne telefonije eno najbolj zanimivih doslej. Ne samo to, da smo dobili več naprav z upogljivimi zasloni in podporo 5G omrežju, na trgu se je pojavilo kar nekaj odličnih “premium” naprav po dostopni ceni. Po drugi strani pa nekatere stvari ostajajo nespremenjene – recimo dejstvo, da Apple in Samsung še vedno dominirata na trgu. Njuna najnovejša “flagship” telefona, iPhone 12 in Galaxy Note 20 ponujata izredno zmogljiv procesor, fantastičen sistem kamer in seveda 5G kompatibilnost.


Kljub temu da sta liniji iPhone in Samsung Galaxy za mnoge kupce še vedno prva izbira, tudi ostala podjetja, kot sta recimo OnePlus in Motorola, proizvajajo odlične telefone. Ravno bogat nabor novih naprav, ki se iz leta v leto pojavljajo na trgu in konkurenca, ki se nenehno razvija, kupcem omogočata izbiro v različnih cenovnih razredih. Če je še nedolgo nazaj veljalo, da so bile “premium” specifikacije dosegljive samo tistim, ki so bili za telefone pripravljeni odšteti več kot 1.000 evrov, danes zelo primerljive zmogljivosti naprav dobimo za veliko manj denarja. 


O tem, kateri pametni telefon je najboljši, se veliko govori. Delajo se seznami najboljših pet, najboljših deset in težko je izbrati tiste zares najboljše. Kljub temu smo za vas izbrskali nekaj najboljših pametnih telefonov leta. Vsi telefoni so bili testirani s strani svetovno znanega tehnološkega spletnega portala Cnet, na vas pa je, da se odločite, kaj je tisto, kar iščete pri telefonu, in koliko ste za to pripravljeni plačati. Cene v članku so okvirne, saj se lahko od trgovca do trgovca nekoliko razlikujejo.


Najboljši telefon leta 2020: Applov iPhone 12

iPhone 12 (in njegov “high-end” bratec iPhone 12 Pro) sta na portalu Cnet letos prejela najvišjo oceno in hkrati eno najvišjih ocen, odkar uredništvo portala testira telefone. iPhone 12 poganja zelo zmogljiv in hiter proceosr A14 Bionic. Na zadnji strani sta dve kameri, Apple pa je posrkbel tudi za 5G podporo. “MagSafe” funkcionalnost napravi omogoča povezovanje z ostalimi Applovimi dodatki na enostaven način.

Cena za iPhone 12 (128 GB): 980 evrov.

Najboljši Android leta 2020: Samsung Galaxy S20

Samsungov “flagship” pametni telefon leta 2020, Galaxy S20 nudi izvrstni 6,2-inčni AMOLED ekran z ultra gladko 120Hz stopnjo osveževanja. Telefon lahko polnimo brezžično, je vodoodporen in opremljen s tremi zadnjimi kamerami (poleg zelo solidne sprednje kamere). Galaxy S20 je fantastična izbira za vse Android uporabnike, če pa bi za nakup telefona namenili še kakšen dodaten evro ali dva več, sta tukaj še Samsung Galaxy S20 Plus in Samsung Galaxy Ultra S20 Ultra

Cena za Samsung Galaxy S20: 920 evrov.

Najboljši cenovno dostopni 5G telefon: Google Pixel 4A 5G

Če iščete 5G telefon, ki ne bo popolnoma opustošil vaše denarnice, je Pixel 4A 5G zagotovo ena najboljših možnosti. Google Pixel 4A 5G je opremljen s solidno baterijo, fantastično dvojno zadnjo kamero in robustno Googlovo programsko opremo. Potem je tukaj še Pixel 5, ki ima 90Hz ekran, vendar stane nekaj več od modela 4A 5G.

Cena za Google Pixel 4A 5G: preračunanih 550 evrov.


“Flagship” z odličnim razmerjem med ceno in kakovostjo: OnePlus 8

OnePlus je v letu 2020 izdal precej novih telefonov, med drugimi tudi OnePlus 8 Pro in 8T, vendar je po ocenah Cneta najboljši še vedno OnePlus 8. V največji meri je naprava tako visoko ocenjena zaradi same cene, kajti OnePlus 8 je trenutno zagotovo med napravami, ki nudijo najboljše razmerje med ceno in kakovostjo. Telefon krasi 6,55-inčni AMOLED 90Hz zaslon, vodoodpornost in 5G podpora. 

Cena za OnePlus 8: preračunanih 580 evrov.

Motorola s premium telefonom: Motorola Edge Plus

Motorola Edge Plus ima prav vse, kar bi se želeli od premium 5G pametnega telefona: Qualcomm Snapdragon 865 procesor, velikansko baterijo, OLED ekran in več zadnjih kamer, ki nudijo odlično uporabniško izkušnjo fotografije. Motorola Edge Plus je nastal tako, da je Motorola vzela lastnosti in funkcionalnosti ostalih najboljših Android telefonov, ga obogatila z Moto pridihom in izdelala enega najboljših Android telefonov leta. 

Cena za Motorola Edge Plus: preračunanih 830 evrov.

Najboljši “budget” telefon leta 2020: Apple iPhone SE

Začetna cena letošnje verzije iPhona SE znaša vsega preračunanih 330 evrov in po mnenju Cneta je to najboljši denarnici prijazen telefon, ki ga najdemo ta trenutek. S procesorjem A13 (enako kot iPhone 11) in odlično kamero je iPhone SE veliko bolj zmogljiv, kot bi si morda mislili ob pogledu na ceno. Ljubitelji starejših iPhone naprav bodo pozdravili tudi povratek tehnolgije TouchID in klasičnega gumba “Domov”.

Cena za Apple iPhone SE: preračunanih 330 evrov.

“Ultra premium” Android naprava: Samsung Galaxy Note 20 Ultra

Note 20 Ultra, “ultra premium” telefon (poleg modela Note 20) s pregrešno dragim ekranom, pripadajočim pisalom S Pen in seveda podporo 5G. Note 20 Ultra ima med drugim tudi vrhunsko trojno zadnjo kamero. Napravo poganja super zmogljivi Snapdragon 865 Plus, polnimo pa ga lahko tudi brezžično. Na voljo je tako v 128 GB kot v 512 GB pomnilniški verziji.

Cena za Samsung Galaxy Note 20 Ultra: 1.120 evrov.

Najboljša kamera za svojo ceno: Google Pixel 4A

Telefoni Pixel imajo zelo zvesto občinstvo in to z razlogom. Brez da bi razmišljali o ceni, ima Google Pixel 4A zares vrhunsko kamero, ki omogoča odlične fotografije. Če k temu dodamo še podatek, da telefon stane manj kot 300 evrov, vidimo, zakaj je tako popularen. 5,81-inčni telefon ima tudi klasičen vhod za slušalke, 128 GB pomnilniškega prostora in izboljšano vzdržljivost baterije napram lanskemu modelu Pixel 4. 

Cena za Google Pixel 4A: preračunanih 290 evrov.

Soliden Samsung za nižjo ceno: Samsung Galaxy A51

Poleg glavne Galaxy S “flagship” serije telefonov, ima Samsung še cenovno bolj dostopno serijo A. Letos je Samsung izdal Galaxy A51 – še eden v vrsti Samsungov, ki stanejo manj kot 400 evrov. 5G različica stane 100 ameriških dolarjev več. Dotična Android naprava ima štiri kamere, “in-screen” čitalec prstnih odtisov in razširljiv pomnilnik. 

Cena za Samsung Galaxy A51: 370 evrov.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

CDS COM d.o.o.

Pot k sejmišču 30, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 580 96 50
Podjetje CDS COM d.o.o. je na slovenskem trgu prisotno že več kot 30 let. Prepoznavno je kot kvaliteten distributer in serviser strojne opreme za potrebe digitalnega tiska. Poleg ... Več

GRID d.o.o.

Cesta v Šmartno 49a, 1000 Ljubljana, Tel: 040 299 901

REDIT d.o.o.

Vodnikova cesta 232 , 1000 Ljubljana, Tel: 040 768 404
Podjetje Redit d.o.o. je za uporabnike ključnega pomena saj s svojimi storitvami poskrbi za nemoteno delo od doma oziroma za to, da računalnik deluje tako, kot od njega pričakujemo. ... Več

NAVEZA d.o.o.

Ščita 9, 1315 Velike Lašče, Tel: 01 787 30 25
Naveza d.o.o. je podjetje z več kot 15 leti izkušenj na področju računalniške podpore, digitalizacije ter izdelave in vzdrževanja spletnih strani. Vedno si prizadevajo najti rešitve, ... Več