Pametne ure
Telefonija
05.02.2021 23:15
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Pametne ure, ki prihajajo v letu 2021

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Kot vse kaže bo leto 2021 za področje pametnih ur še večje, kot je bilo lansko leto. Pričakujemo lahko vse, od poceni naprav, do ur najvišjega ranga, ki smo jih navajeni od Appla, Samsunga in ostalih glavnih igralcev na trgu. 

V prvih mesecih leta bo fokus predvsem na “denarnicam prijaznih” pametnih urah, saj se nivo kvalitete poceni ur zvišuje. V drugi polovici leta pa pričakujemo novosti iz strani Appla, Fitbita in Samsunga, kar pomeni, da bi lahko vsa pozornost bila namenjena njim, kot največjim akterjem na trgu nosljive tehnologije. 

Bitka na področju cenovno dostopnih pametnih ur se odvija predvsem med proizvajalci, ki so enak trend sprožili že pri pametnih telefonih: Oppo, OnePlus, Xiamoi, ZTE in tudi Huawei.

Torej, katere so najbolj težko pričakovane pametne ure v letu 2021?

Garmin Lily

Izid: je že na trgu

Garmin je izdal novo pametno uri, ki je namenjena nežnejšemu spolu. 34-milimetrska ura Garmin Lily je Garminova najmanjša pametna ura in tudi sicer ena manjših na trgu. Opremljena je z LCD ekranom, stres monitorjem, merilnikom srčnega utripa, “Body Energy” stopnje in spremljanje spanja – poleg tega pa so na voljo različne kategorije vadbe, ki pa lahko uporabijo GPS, ko se ta poveže s telefonom. 


Posebej za ženske je Garmin namenil tudi lastnost spremljanja ciklov menstruacije in poseben način uporabe v času nosečnosti. Garmin Lily je simpatična ura, ki je primerna za “lifestyle” uporabnice. Vse tiste, ki pa so resne športnice, pa bodo verjetno veliko bolj zadovoljne z urami, kot sta recimo Fenix 6S in Vivoactive 4S. 


Xiaomi Mi Watch Lite

Izid: datum še ni uradno znan

Ne samo to, da je Xiaomi uro Mi Watch Lite potrdil, tudi uradno jo je objavil na svoji spletni strani. Pričakujemo jo kaj kmalu, vendar pa še ne poznamo cene. Opremljena bo z 1,4-inčnim 320×320 ekranom, z enim polnjenjem pa naj bi držala do 9 dni (10 ur GPS-a). Takole na prvi pogled izgleda malce škatlasta in od Xiaomija tudi ne pričakujemo AMOLED ekrana, temveč samo barvni TFT ekran. 


Med lastnostmi najdemo merilnik srčnega utripa, GPS in 11 športnih načinov. Uporabnik bo deležen tudi obvestil, upravljanja s predvajalnikom glasbe in poročil o vremenu. Mi Band Lite bi znal najprej iziti v Indiji, verjetno pod znamko Redmi. Pričakujemo cene okrog 50 evrov. 


Xiaomi Mi Watch 

Izid: datum še ni uradno znan

Po tem, ko je na Kitajskem izšla lani novembra, na pametno uro Xiaomi Mi Watch drugod po svetu še čakamo. Naprava tehta 32,5 gramov, opremljena pa je z 1,39-inčnim AMOLED ekranom resolucije 454 x 454. Mi Watch je pametna ura za športnike, saj omogoča spremljanje 117 športnih profilov, ima pa še merilnik srčnega utripa, SpO2 monitoring, GPS in prilagojeni operacijski sistem, torej ne MIUI, ki je baziral na sistemu Wear OS. To sicer pomeni manj možnosti za uporabo “third-party” aplikacij, po drugi strani pa 16-dnevno vzdržljivost baterije. 

Kljub temu, da datum globalnega izida ure še ni znan, je znana cena: $99 (v ZDA). Če Xiaomi Mi Watch primerjamo z ostalimi napravami na seznamu, je najbolj primerljiva z modelom Amazfit GTS 2 Mini, za svoje specifikacije pa izgleda zelo konkurenčna – kar pa smo od Xiaomijeve pametne ure v bistvu pričakovali. 

Wyze Watch 

Izid: predvidoma februarja 2021

Po tem, ko je ameriška znamka, ki je sicer bolj znana po opremi za pametni dom, izdelala svoj prvi merilnik aktivnosti, zdaj prihaja še pametna ura. Ta za svojo ceno ponuja ogromno. Za vsega $20 uporabnik dobi 44 mm in 47 mm opcijo in 1,4 ali 1,75-inčni LCD ekran. 

Kar se tiče lastnosti je pokrit segment dnevnih aktivnosti in spremljanje spanja. Wyze je poskrbel še za merilnik srčnega utripa, SpO2 merilnik ravni kisika v krvi in še nekaj drugih lastnosti. Takole na prvi pogled ura sicer ni ravno največji dizajnerski presežek, omeniti pa velja še to, da je vodoodporna samo za kak pljusk vode in niti slučajno ne za kakšno plavanje. 

ZTE Watch Live 

Izid: na Kitajskem že na voljo / globalno datum uradno še ni znan

Podobno, kot so se odločili Xiaomi in recimo Mobvoi, je tudi ZTE pripravil pametno uro, ki je precej bolj denarnici prijazna. Kvadratna Watch Live ima 1,3-inčni 240 x 240 TFT ekran, ki roko na srce ni ravno največji presežek tehnološkega razvoja. Uporabnik ima na voljo merilnik srčnega utripa, SpO2 senor in nekaj drugih lastnosti, kot je 12 športnih profilov. Baterija bi naj z enim polnjenjem zdržala do 21 dni. Cena ure ZTE Watch Live je okrog $38, ni pa povsem jasno, ali bo globalno na voljo že do konca letošnjega leta. 

Zepp Z Titanium z EKG-jem

Izid: na Kitajskem že na voljo / globalno datum uradno še ni znan

Huami, ki med drugim proizvaja ure znamke Amazfit, je izdal Zepp E Square in Zepp E Circle, poleg tega pa je v novembru lani poskrbel še za nekoliko bolj luksuzno opcijo Zepp Z. Od takrat je Zepp naznanil model Zepp Z, ki med drugim vsebuje EKG senzor. To pomeni, da je ura primerljavi s tistim od Huaweija, Fitbita, Samsunga in Appla, ki prav tako nudijo visoko stopnjo zdravstvenih lastnosti, med katerimi je najnovejša ravno ta, za detektiranje abnormalnosti delovanja srca. 

Podobno kot ostali EKG rivali je Zepp Z na voljo samo na Kitajskem. Za to, da bi lahko Zepp prodajal dotični model tudi drugod po svetu bo moral še skozi številne regulativne faze, ki morajo sploh odobriti uporabo tehnologije. Poleg EKG tehnologije Zepp Z ponuja vse iste lastnosti, kot dosedanje izdaje ur.

Huawei Watch GT 2 Porsche Design 

Izid: na prodaj izven ZDA / datum izida v ZDA uradno še ni znan

Porsche Design Huawei Watch GT 2 je za prednaročila že na voljo za visokih £599 (preračunanih 683 eur) (cena v ZDA še ni znana). Gre za drugo sodelovanje znamk Huawei in Porsche, takole na prvi pogled pa ura zgleda, kot neke vrste kombinacija lanskega modela GT 2 in novejše izdaje GT 2 Pro. 


Enako, kot pri GT 2 Pro, je ura opremljena s steklenim ekranom, okvirjem iz titana in keramično zadnjo stranjo. Baterija drži do dva tedna, na voljo pa je kar več kot 100 športnih načinov uporabe, Huawei TrueSeen 4.0+ merilnik srčnega utripa in še nekaj drugih metrik: raven stresa, kvaliteta spanja in Sp02 raven. 


TicWatch Pro 3 LTE 

Izid: v Evropi že naprodaj / datum izida v ZDA uradno še ni znan

TicWatch Pro 3 je izšel lani in hitro postal eden najbolj zaželjenih modelov pametnih ur v letu 2020. Zdaj se je Mobvoi odločil, da svojo klasično uro malce popestri z dodatkom LTE povezljivosti. To pomeni, da bo uporabnik lahko odslej pošiljal sporočila, upravljal z Google Assistantom, sprejemal klice, prenašal aplikacije in to brez telefona. 


Poleg LTE povezljivosti dobimo z uro TicWatch Pro 3 LTE še 1,4-inčni 454 x 454 AMOLED ekran, ki ga najdemo tudi na uri Pro 3, zraven pa so še vgrajeni GPS, senzor SpO2 in najboljše, kar lahko Mobvoi ponudi na področju programske opreme v kombinaciji z Wear OS sistemom. 


Realme Watch 2

Izid: datum izida uradno še ni znan

Govorice so se širile, da naj bi izid ure Realme Watch 2 bil zelo blizu, saj proizvajalec želi posodobiti svojo linijo cenovno dostopnih pametih ur. Originalna ura Realme Watch je izšla leta 2020 (cena $50), opremljena pa je bila z 1,4-inčnim 320 x 320 TFT ekranom. Po pisanju portala Wareable bi naj ura Realme Watch 2 ponujala merjenje srčnega utripa in senzor SpO2. Kot kaže je Realme poskrbel za solidno dizajnersko posodobitev napram lanskoletnemu modelu, izboljšal je jasnost ekrana in samo učinkovitost delovanja – pričakujemo pa tudi enako nizko ceno. 


Realme Watch S Pro

Izid: že na voljo

Realme Watch S Pro je izšla konec lanskega leta in ponudila okrogel dizajn z resolucijo 454 x 454. Baterija z enim polnjenjem zdrži 14 dni (vsega dve uri polnjenja), je pa model Watch S Pro tudi certificiran s 5ATM certifikatom vodoodpornosti. 


Plavanje je eden od 15-ih športnih načinov rabe, poleg teka, kriketa, veslanja, joge, dvigovanja uteži itd. Watch S Pro ima tudi vgrajeni GPS, optični merilnik srčnega utripa, z obstoječimi senzorji pa lahko ura meri tudi raven kisika v krvi. 


OnePlus Watch

Izid: enkrat v drugem četrtletju leta

Vse, kar je o tej pametni uri znanega je to, da bo izšla in to letos, predvidoma nekje v drugem četrtletju. Vse ostalo so špekulacije in govorice. Po vsej verjetnosti jo bo poganjal Wear OS. Ko je glavni izvršni direktor OnePlusa Pete Lau potrdil, da bo OnePlus pomagal Googlu pri izboljšavi njihovega operacijskega sistema za pametne ure, je to pričakovanje od nove ure toliko bolj realno. 


Govorice kažejo na dve različni verziji ure, velika verjetnost pa obstaja, da bo uri prva dobila Indija. Glede na to, da pričakujemo dve verziji ure, lahko špekuliramo, da bo ena od teh LTE model, ali pa morda cenovno ugodna. 


Amazfit GTS 2e in GTS 2 Mini

Izid: kmalu

Amazfit je leto 2021 začel s polno paro in naznanil nove člane družine GTS. Lansko leto sta izšli uri Amazfit GTS 2 in GTR 2, letos pa sta se seriji pridružili še Amazfit GTS 2e in GTS 2e Mini. Kaj pomenita dva nova modela? Nekoliko slabša tehnologija ekrana in manko napredne tehnologije klicanja in glasovnega asistenta. Ne glede na to pa nam je všeč cena – 137 eur – in dva-krat daljša življenjska doba. 


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ARES RAČUNALNIŠTVO d.o.o.

Tržaška cesta 330, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 21 50
Ares računalninštvo d.o.o. vam po nakupu nudi brezplačno tehnično pomoč, izvaja pa tudi kompletne instalacije in servis računalniške opreme. Več
Zlati partner

GROWTHCOM d.o.o.

PE Ljubljana, Šmartinska cesta 152, 1000 Ljubljana, Tel: 051 313 192
Growthcom - vaš specialist za digitalni marketing Svoje 10-letne izkušnje s področja prodaje in digitalnega marketinga je z nami delil direktor podjetja, David Fabjan. V Growthcomu ... Več

KARTUŠE.NET

Titova cesta 44, 2000 Maribor, Tel: 040 125 585
Kartuše za Epson Kartuše za Canon Kartuše za HP Kartuše za Lexmark Kartuše za Brother Kartuše za Dell Kartuše za Samsung Tonerji za HP Tonerji za Samsung ... Več
Diamantni partner

OptiCyber3 d.o.o.

Ulica Jožeta Jame 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 070 420 063
OptiCyber3 poskrbi za zanesljivo zaščito vašega računalniškega sistema Kako poskrbeti za zanesljivo zaščito računalniških sistemov? Za ustrezno varnostno zaščito in kar ... Več