Telefoni
16.09.2019 18:00
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Vse, kar si velja zapomniti o Applovem dogodku leta

Vse, kar si velja zapomniti o Applovem dogodku leta
Vse, kar si velja zapomniti o Applovem dogodku leta

V sredo, 11. septembra, je v glavni dvorani Steve Jobs Theater v Cupertinu potekal Applov največji dogodek leta, o katerem je veliko govora pred samim dogodkom in tudi po njem. Kot smo lahko pričakovali, je Apple predstavil kar nekaj novih produktov, med njimi nekaj pričakovanih in nekaj presenečenj. Prvič je Apple dogodek v živo predvajal tudi na svojem YouTube kanalu – dobrodošla novost v primerjavi z ne najboljšo Safari izkušnjo v zadnjih letih. Pa si poglejmo, kaj je tisto, kar si je od letošnjega dogodka vredno posebej zapomniti.

Apple Arcade

Applova trgovina App Store bo dobila dodatno “Arcade” sekcijo za mobilne naprave. Na istoimenskem gumbu bomo našli nove igre, strateške usmeritve in novice o novih igrah najrazličnejših žanrov. Spletni portal The Next Web posebej izpostavlja, da je že posodobljena verzija Konamijeve klasične arkade Frogger dovolj, da bi si ljudje uredili naročnino. Apple Arcade bo na voljo od 19. septembra naprej, cena družinske naročnine pa bo v začetku 4,99 ameriških dolarjev na mesec. Storitev lahko uporabniki en mesec preizkušamo brezplačno, kar je zagotovo dobrodošlo, da dobimo občutek, ali je to nekaj, kar bi uporabljali redno.

Apple TV+

Letošnje poletje je Apple izdal tri trailerje za lastne serije na Apple TV+. Podobno kot Netflix, Hulu in ostali tudi Apple zelo resno lovi občinstvo, ki prisega na originalne vsebine. Do danes so trije dotični trailerji zbrali že več kot 100 milijonov ogledov, kar pomeni, da ljudi nova Applova storitev zanima in že težko pričakujejo datum izida storitve. Pričakovanja so seveda vedno velika, čas pa bo pokazal, ali je Apple TV+ konkurenčen produkt prej naštetim.

Apple TV+ bo na voljo 1. novembra, program serij in vsebin pa bo posodboljen vsak mesec posebej. Tudi tukaj bo cena družinske naročnine 4,99 ameriških dolarjev na mesec.

7. generacija iPad-a

Apple je med drugim predstavil že sedmo generacijo iPada. Zaslon je zrasel na 25,91 centimetrov in ima skoraj 3,5 milijona pikslov. Po pričakovanjih napravo poganja procesor A10 Fusion. Novi iPad se lahko pohvali tudi s “pametnim konektorjem” za povezovanje s tipkovnico. Apple je poskrbel za bolj globoko integracijo s pisalom Apple Pencil, izboljšana je večopravilnost, brskanje po datotekah itd.

Zanimiv podatek je morda tudi to, da je Apple za iPad prvič uporabil 100-odstotni reciklirani aluminij. Cena novega iPad-a je 329 dolarjev ali 299 dolarjev za študente in ostale, ki delajo na področju izobraževanja. Nove iPade si lahko prednaročite že danes, prve pošiljke pa so načrtovane za konec meseca.


Apple Watch Series 5

O dotični pametni uri smo že pisali, veseli pa nas, da je Apple predstavil kar nekaj vidnejših inovacij, med drugim “always-on” Retina zaslon, ki je torej vseskozi prižgan, kar je novost Applovih ur. Do zdaj smo bili namreč navajeni, da se je zaslon ure ugasnil, ko smo obrnili zapestje. Apple obljublja istih 18 ur avtonomije baterije kljub “always-on” tehnologiji.


Apple je za pametno uro Series 5 pripravil tudi posodobitev kompasa, kot pri iPhonu. Izboljšal je tudi tehnologijo detektiranja padcev, obvestila v sili in lastnost Medical ID. Zdi se, da je še posebej uporabna lastnost mednarodno klicanje v sili, kjer ne glede na to, kje se nahajamo, pametna ura sama najde številko pravega centra. Ohišje ure je tako kot tablica izdelano iz okolju prijaznega aluminija. Jekleni model je na voljo v treh različnih barvah.

Apple Watch Series 5 GPS model stane od 399 dolarjev naprej. Celularni modeli se začnejo pri 499 dolarjih. Obe različici lahko prednaročimo že danes, v Applovih trgovinah pa bodo na voljo od 20. septembra dalje. Če nas daje nostalgija, lahko izberemo tudi Series 3 za samo 199 evrov.

iPhone 11

Glavna zvezda večera je bil seveda novi iPhone 11, ki bo na voljo v šestih barvnih kombinacijah. Opremljen je s 15,494-centimetrskim Liquid Retina ekranom in novo avdio tehnologijo, ki poskrbi za prostorsko razporeditev zvoka. iPhone 11 med drugim podpira tudi Dolby Atmos. Kamera je opremljena s sistemom dvojne leče, 12 MP širokokotno kamero in 12 MP ultra širokokotno kamero. Če torej slikamo širok posnetek, se nam pojavi novi vmesnik, ki nam takoj pokaže simulacijo, kako bo izgledal končni izdelek. Tako lahko z enim klikom spreminjamo način slikanja. Ta opcija je na voljo tudi v video načinu.

V načinu HDR je Apple poskrbel za izboljšano kvaliteto slike, ki se pokaže kot koristna v portretnem načinu slikanja. Izboljšan je tudi “Night Mode” način, o kvaliteti katerega pa bomo lahko resnično govorili šele po uporabi v praksi. Veliko lahko pričakujemo tudi od prednje 12 MP kamere, ki omogoča 4K videe s podaljšanim dinamičnim dosegom. Od zdaj naprej lahko obrnemo iPhone na stran in delamo skupinske sebke ali pa uporabimo novo “slow-mo” lastnost v prednji kameri.

Apple je veliko časa in denarja vložil v razvoj “najhitrejšega procesorja na trgu pametnih telefonov” do sedaj. Govorimo namreč o novem A13 Bionic čipu. Ta ni zgolj najhitrejši centralni procesor, temveč Apple zelo samozavestno trdi, da je tudi najhitrejši grafični procesor. iPhone 11 bi naj v primerjavi z iPhonom XR zdržal še uro dlje, začetna cena naprave pa je 699 dolarjev.

iPhone 11 Pro

Štiri barvne kombinacije, “Super Retina” ekran, A13 Bionic procesor in začetna cena 999 dolarev (Pro Max – 1099 dolarjev). O novem iPhonu 11 Pro pripravljamo obsežnejši članek, kjer bo naprava podrobno opisana.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Apogej Tech, d. o. o.

Špindlerjeva 22 , 2250 Ptuj, Tel: 041 739 655
Težko je doumeti razsežnost informacijske tehnologije in njenega vpliva na poslovno in zasebno sfero. Uporablja se praktično povsod, od običajne elektronike (tablice, računalniki, ... Več
Zlati partner

COPIA BIRO d.o.o.

Koprska ulica 106b, 1000 Ljubljana, Tel: 01 242 58 00
Podjetje Copia biro d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 2012. Od leta 1980 do leta 2012 je delovalo kot sektor v okviru podjetja Copia d.o.o. Leta 2013 so se preselili v poslovne prostore ... Več

OBLIKOVANJE.COM

Slovenska ulica 25, 9000 Murska Sobota, Tel: 02 522 14 21
Podjetje Oblikovanje.com je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že od samega začetka. Z več kot 20 leti izkušenj ter s strategijo kakovostnega poslovanja in storitev ... Več

M-SISTEM d.o.o.

Pot na Drenikov vrh 12, 1000 Ljubljana, Tel: 041 693 934
Nov IT sistem, bodisi strojni ali programski, je lahko velika naložba. Da bi jo karseda najbolje izkoristili, je pomembno, da izberete pravega IT dobavitelja in ponudnika programskih ... Več