Telefoni
26.06.2020 10:00

Deli z drugimi:

Share

WWDC 2020: Vse novosti Applove razvijalske konference (1. del)

WWDC 2020: Vse novosti Applove razvijalske konference (1. del)
WWDC 2020: Vse novosti Applove razvijalske konference (1. del)

O glavni zvezdi letošnje razvijalske konference WWDC, operacijskem sistemu iOS, smo že pisali, zdaj pa je čas, da se sprehodimo skozi vse novosti, ki jih lahko pričakujemo od Applovih produktov v letošnjem letu. Kljub temu, da Apple svoje oboževalce ni razveselil z nobenim novim produktov, je naznanil pomembno novico: Apple gre naprej, in sicer bodo naprave Mac poganjali Applovi procesorji in ne Intelovi. Torej, poleg iPhona, iPada in pametne ure Apple Watch, bo “domači” procesor dobil tudi Mac.

Poleg tega se lahko veselimo novosti na zgoraj omenjenem področju operacijskega sistema iOS z novo različico iOS 14, iPadOS 14 prinaša uporabne bližnjice in bolj robusten meni, WatchOS 7 končno prinaša spremljanje spanja in dodatne vadbene lastnosti, poleg tega pa bo spremljal celo čas umivanja rok. MacOS 11 Big Sur, kot so ga poimenovali pri Applu, dobiva izboljšave vmesnika in novosti v stilu iOS in iPadOS programov. Kar pa se tiče televizije Apple TV, tvOS 14 dodaja možnost “picture-in-picture” in kompatibilnost s posebnimi Xbox kontrolerji, kot sta Xbox Elite 2 and Xbox Adaptive Controller.

Takole na prvo žogo se sliši veliko novosti kajne? Morda jih je res malce več, kot po navadi, vendar so vsekakor dobrodošle. Pa si nekoliko podrobneje poglejmo posamezne posodobitve, ki jih prinaša Apple v svoj ekosistem produktov.

Mac bo poganjal Applov lastni procesor

Pri tem pa predstavniki podjetja niso niti enkrat izgovorili, da prehajajo na ARM, temveč so uporabljali besedno zvezo »Applov silicij«. Prvi računalnik, ki naj bi bil opremljen z Applovim procesorjem, bi naj izšel še pred koncem letošnjega leta, medtem ko bo celoten prehod produktne linije trajal vsaj dve leti. Apple bo s svojimi posodobitvami še naprej zalagal Intel naprave.

Apple je pomembnost tega koraka postavil ob bok trem predhodnim velikim prehodom v zgodovini Maca: ko je Apple Mac naprave opremil s procesorji PowerPC, ko je prvič predstavil MacOS X in ko so končno presedlali na procesorje Intel.

Glavni cilj Apple, ki ga želi doseči s prehodom na lastne procesorje je, zagotoviti karseda največjo učinkovitost delovanja in obenem energetsko učinkovitost. Nekatera največja programerska podjetja (Adobe, Microsoft) po Applovih zagotovilih že delajo na prenosu in optimizaciji ključnih programov (CC Suite, Office) v novo okolje.

iOS 14

Če vaš iPhone poganja iOS 13, boste lahko takoj nadgradili na iOS 14. Poleg tega pa bodo novi operacijski sistem dobili vsi modeli iPhone, ki so novejši od modela 6S iz leta 2015. iOS 14 prinaša nove vtičnike, Apple pa je navdih črpal iz Apple Watch pametne ure in se usmeril v bolj “podatkovno bogate” vtičnike. Glede na marketinške materiale, ki jih je Apple uporabil med prezentacijo, smo lahko prepričani, da bodo to Apple News, Weather, Calendar in še kakšna se bo verjetno našla. Na konec domačega zaslona prihaja še ena novost, in sicer App Library. S to “knjižnico” aplikacij bomo lažje organizirali aplikacije, ki bodo že avtomatsko razporejene po kategorijah.


Ena od novosti so tudi App Clips, ki nam bodo omogočale, da bomo lahko uporabili določene lastnosti aplikacij, brez da bi jih morali v celoti prenesti na napravo. Tudi Siri je z nadgradnjo iOS 14 doživela preobrazbo, in sicer bodo reakcije glasovnega asistenta odslej postavljene v vrh ekrana, podobno kot klasična obvestila. Kot kaže si Apple s takšnimi in podobnimi potezami prizadeva za čim lažjo uporabo Siri. Verjetno se je še kdo spraševal, zakaja mora Siri zavzeti celoten ekran in morda se bo zdaj več uporabljalo Applovo asistentko. Naslednja novost je izboljšana funkcionalnost “picture-in-picture”. To pomeni, da bomo lahko gledali videe med uporabo drugih aplikacij. Recimo, ko dobimo sporočilo in smo ravno sredi zanimive oddaje, lahko zdaj direktno odgovorimo med gledanjem oddaje.

iPad OS: prihajajo zanimive lastnosti

Kljub temu, da je iPad OS na voljo že od lani, nekih bistvenih sprememb in nadgradenj od takrat nismo dobili. Zdaj je Apple posrkbel tudi za to. Na konferenci so bili predstavljeni stranski meniji za aplikacije, ki nudijo bližnjice in nekatera druga orodja, poleg tega pa so tukaj še novi spustni meniji.

Ostale novosti so predvsem funkcionalne: namesto celotnega ekrana bodo klici zavzeli zgolj velikost obvestil na vrhu ekrana – sprememba, ki prihaja tudi na iPhoneOS 14. iPad bo tako dobil podobne vtičnike kot iPhone, vendar bi lahko te posodobitve prišle bolj do izraza kot pri iPhonu. Tudi pisalo Apple Pencil bo deležno posodobitve. Nova lastnost Scribble omogoča pisanje s pisalom in se potem pisava spremeni v tipkan tekst. Poleg tega vmesnik pomaga pri oblikovanju pisave in risanju linij, ki jih s prosto roko težko dosežemo.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

REMIS d.o.o.

Letališka cesta 32, 1000 Ljubljana, Tel: 01 521 13 18

GRID d.o.o.

Cesta v Šmartno 49a, 1000 Ljubljana, Tel: 040 299 901
Zlati partner

SELECTIUM ADRIATICS d.o.o.

Letališka cesta 29c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 543 88 88
Podjetje Selectium Adriatics d. o. o., ki v Sloveniji nastopa pod imenom Hewlett Packard Enterprise operated by Selectium, je lokalni zastopnik družbe Hewlett Packard Enterprise (HPE). ... Več
Zlati partner

DOMINATUS d.o.o.

Ob potoku 40, 1000 Ljubljana, Tel: 041 225 685
Danes je za posel ključno, da vašo spletno stran najde Googlov iskalnik, saj velika večina informacije poišče prav s pomočjo Googlovega iskalnika. Zato je ključnega pomena, da ... Več