Telefoni
13.05.2019 07:00
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Aplikacija, ki gibalno oviranim osebam olajša potovanja

Aplikacija je brezplačna in enostavna za uporabo.
Aplikacija je brezplačna in enostavna za uporabo.

Zahvaljujoč razcvetu aplikacij za pametne telefone, so potovanja enostavnejša kot kadarkoli. Skorajda kjerkoli in kadarkoli lahko v le nekaj potezah opravimo vse faze načrtovanja izleta – od nakupa vozovnic do rezervacije prenočišča. In ko končno prispemo na izbrano destinacijo, se lahko ves čas orientiramo s pomočjo ene od številnih navigacij. Redko pa opazimo, da bi potovalne aplikacije opozarjale na ovire, ki lahko gibalno oviranim osebam resno otežijo potovanje.

Ocenjevanje na podlagi dostopnosti za invalide

To želi zdaj spremeniti irska razvojna ekipa na čelu z idejnim vodjo Mattom McCannom, ki že od rojstva trpi za cerebralno paralizo. Matt je na idejo o namenski aplikacji prišel, ko je pred leti ob prihodu v hotel hitro opazil, da ta še zdaleč ni prijazen invalidom, kot se je oglaševal na spletu. Rešitev nosi ime Access Earth, avtorji pa upajo, da bo sčasoma postala nadomestek Googlovim zemljevidom, s katerim bi se uporabniki izognili prav takšnim neprijetnostim, ki na potovanjih vse prepogosto doletijo hendikepirane osebe.

Aplikacija namreč omogoča ocenjevanje prenočišč, restavracij, trgovin in znamenitosti na podlagi dostopnosti za invalide. V ozadju zemljevida se skrivata odprtokodni rešitvi OpenStreetMap in Mapbox, zato je vanj vključeno lepo število pomembnih lokacij. Žal pa je seznam objektov, ki že imajo podatke o dostopnosti, trenutno še precej skop, zlasti za Slovenijo in okolico. Toda ker informacije o dostopnosti lahko dodaja vsak registriran uporabnik, bo število popisanih lokacij najbrž redno naraščalo.

Pri tem pridejo v poštev faktorji, kot so: parkirišče za invalide, prilagojenost kopalnic in stranišč, širok vhod ter drugi. Če uporabnik zgolj potrebuje informacije za določeno destinacijo, pa je stavbe na zemljevidu po vseh teh kriterijih možno enostavno filtrirati.

Access Earth je na voljo brezplačno v trgovinah Google Play in App Store ali kar preko brskalnika na povezavi: https://access.earth. Poslanstvo mlade irske ekipe je vsekakor občudovanja vredno, zato si želimo, da bi se aplikacija čimhitreje uveljavila in da bomo v prihodnosti videli še več rešitev, ki bi gibalno oviranim osebam oljašale potovanja.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Huawei

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 080 9808
Zlati partner

Sony Europe B.V., podružnica v Sloveniji

Dunajska cesta 156, 1000 Ljubljana, Tel: 01 888 8761
Sony Europe B.V. je multinacionalno podjetje za elektroniko s sedežem v Tokiu na Japonskem. V Evropi deluje prek svoje evropske podružnice Sony Europe B.V., ki je prisotna v več ... Več
Diamantni partner

ZAVOD DIGITALNO INOVACIJSKO STIČIŠČE (DIH SLOVENIJE)

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710
DIH Slovenije omogoča digitalno transformacijo po principu vse-na-enem-mestu, v Sloveniji in širše. Osvešča in zagotavlja storitve za rast digitalnih kompetenc, izmenjavo digitalnih ... Več

REDIT d.o.o.

Vodnikova cesta 232 , 1000 Ljubljana, Tel: 040 768 404
Podjetje Redit d.o.o. je za uporabnike ključnega pomena saj s svojimi storitvami poskrbi za nemoteno delo od doma oziroma za to, da računalnik deluje tako, kot od njega pričakujemo. ... Več