Telefoni
23.12.2018 16:00

Deli z drugimi:

Share

Kako deluje Shazam?

Vsak uporabnik pametnega telefona pozna priljubljeno aplikacijo Shazam, vendar le malo jih ve, kako ta deluje, saj je delovanje bolj kompleksno od delovanja naših možganov.
Delovanje Shazama je kompleksno, a hkrati enostavno
Delovanje Shazama je kompleksno, a hkrati enostavno

Če lahko naši možgani v samo parih sekundah prepoznajo priljubljeno pesem, je to za aplikacijo kot je Shazam zelo zapletena naloga.

Medtem ko možgani delujejo tako, da hitro prepoznajo predvajano glasbo v kakršnemkoli formatu in z šumi, lahko aplikacija prepozna glasbo samo z algoritmi, kar v drugih besedah pomeni, da mora vzorec primerjati z vsemi kadarkoli posnetimi.

Najlažje si je to predstavljati tako, da mora aplikacija poiskati iglo v senu tako, da vsak delec primerja po velikosti, obliki, barvi,…

Shazam zato uporablja zelo zanimiv proces iskanja in primerjanja glasbe. Ker je v tehnologiji najpomembnejša vedno velikost datotek, le-to najprej zmanjša in sicer tako, da uporablja sistem “prstnega odtisa”.

Ker ima vsaka predvajana glasba podoben spektogram, ne glede na to s katerim instrumentom je zaigrana, lahko to hitro spremeni v točkovni sistem, kjer lahko aplikacija hitro primerja vzorec z svojo bazo posnetkov.

Naslednji korak je pri prepoznavanju je primerjava not. Tukaj Shazam ne išče posameznih not in jih primerja z več milijonsko bazo podatkov, vendar jih združi skupaj, da tako hitreje lahko najde rezultat.

Zadnji korak je samo še iskanje pravega naslova. Podobno kot deluje Bitcoin s kalkulacijami oziroma, t.i. “hashi” tudi Shazam deluje na istem principu, kjer vsakemu naslovu s pomočjo kalkulacije dodeli svojo številko.

Zaradi vseh teh različnih tehnologij, program ne rabi poslušati celotne glasbe, niti je natančno primerjati, kaj šele, da bi moral primerjati z vsemi.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

REDIT d.o.o.

Vodnikova cesta 232 , 1000 Ljubljana, Tel: 040 768 404
Podjetje Redit d.o.o. je za uporabnike ključnega pomena saj s svojimi storitvami poskrbi za nemoteno delo od doma oziroma za to, da računalnik deluje tako, kot od njega pričakujemo. ... Več
Zlati partner

VIBOR d.o.o.

Brnčičeva ulica 41d, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 561 33 21
Podjetje Vibor z unikatnim pristopom že od leta 1993 zagotavlja neprekinjeno podporo celotni organizaciji z zanesljivo opremo ter rešitvami, ki poenostavljajo in povezujejo delovne ... Več
Zlati partner

Enaa / Gambit trade d.o.o.

Savska cesta 3a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 437 63 33
Gambit trade d.o.o. je eno najstarejših in uspešnejših računalniških podjetij pri nas. S svojo inovativnostjo premikajo meje. Tako so že leta 1999 postavili tudi Enaa prvo spletno ... Več

REMIS d.o.o.

Letališka cesta 32, 1000 Ljubljana, Tel: 01 521 13 18