Telefoni
25.02.2019 07:10

Deli z drugimi:

Share

Nokia presenetila z bogato paleto poceni, a solidnih pametnih telefonov Android

Podjetje HMD Global je presenetilo z bogato paleto zanimivih telefonov namenjenih manj zahtevnim.
Podjetje HMD Global je presenetilo z bogato paleto zanimivih telefonov namenjenih manj zahtevnim.

Čeprav je podjetje HMD Global na letošnji mednarodni konferenci mobilne telefonije MWC19 v Barceloni blestel s fotografskim pametnih mobilnim telefonom Nokia 9 PureView, je predstavilo še bogato paleto cenejših, a vseeno zelo solidnih pametnih telefonov Android. Tu gre za pametne mobilne telefone družin Nokia 4.2, Nokia 3.2, Nokia 1 Plus in Nokia 210, ki so seveda pisani na kožo nekoliko manj zahtevnim uporabnikom. Temu primerna bo seveda tudi cena, saj bo dovolj nizka, da si jih bodo privoščili skorajda vsi.

Nokia 4.2

Pametni mobilni telefon Nokia 4.2 je prvi telefon družine 4-series v ponudbi podjetja HMD Global. Čeprav novost ni namenjena najzahtevnejšim uporabnikom storitev mobilne telefonije, bo zlahka kos tudi nekoliko zahtevnejšim nalogam. Inženirji so novost namreč opremili s procesorjem Snapdragon 439 in dvema oziroma tremi gigabajti sistemskega pomnilnika (odvisno od različice). Novost poganja skoraj pristno različico mobilnega operacijskega sistema Android 9 Pie, za prikazovanje slik pa ima na voljo zaslon s 14,5-centimetsko oziroma 5,71-palčno diagonalo, razmerjem stranic 19 proti 9 in ločljivosti 1.520 x 720 slikovnih točk. Ohišje novosti je sicer plastično, vendar dovolj robustno, da bo brez težav vzdržalo vsakodnevne obremenitve.

Čeprav gre pri pametnem obilnem telefonu Nokia 4.2 za cenovno dostopno napravo, je ta opremljena z dvema digitalnima fotoaparatoma ločljivosti 13 milijonov slikovnih točk in dveh milijonov slikovnih točk. Čeprav se po kakovosti fotografij ne more primerjati z modelom Nokia 9 PureView, bodo fotografije dovolj kakovostne za objavo na družbenih omrežjih.

Nokia 3.2

Pametni mobilni telefon Nokia 3.2 je opremljen z nekoliko večjim zaslonom, saj ta razpolaga s kar 15,9-centimetrsko oziroma 6,26-palčno diagonalo, razmerjem stranic 19 proti 9 in ločljivosti 1.520 x 720 slikovnih točk. Tako kot model Nokia 4.2, tudi ta poganja mobilni operacijski sistem Android 9.0 Pie, strojna oprema pa obsega mobilni procesor Snapdragon 429 in dva oziroma tri gigabajte sistemskega pomnilnika.

Ker se bo maloprodajna cena novosti v Združenih državah Amerike gibala okoli preračunanih 123 evrov (vstopni model), je novost dejansko nadvse cenovno ugodna. Še posebej če pri tem upoštevamo, da je opremljena z baterijo zmogljivosti kar 4.000 miliamper ur. Nizko ceno je podjetju Nokia uspelo doseči tudi z uporabo zgolj enega fotoaparata ločljivosti 13 milijonov slikovnih točk. Medtem ko je različica novosti opremljena z dvema gigabajtoma sistemskega pomnilnika in 16 gigabajti prostora vrednotena na preračunanih 123 evrov, je zmogljivejši model s tremi gigabajti vrednoten na preračunanih 149 evrov.

Nokia 1 Plus

Nokia 1 Plus kot prvi telefon družine Nokia temeljil na osnovi mobilne platforme Android Go. To pomeni, da bo novost na voljo po nadvse ugodni maloprodajni ceni in bo kljub šibkejši strojni opremi še vedno nadvse uporabna. Mobilna platforma Android Go je namreč namenjena cenejšim mobilnim napravam, ki razpolagajo z vsaj 512 megabajti ali enim gigabajtom sistemskega pomnilnika. Kljub temu pa je ta različica mobilnega operacijskega sistema Android opremljena z grafično precej bolj všečnimi storitvami in programi, kot so Google Go, Google Assistant Go, YouTube Go, Google Maps Go, Gmail Go, Gboard Go, Google Play, Chrome in Files Go. Te aplikacije ob namestitvi zasedejo zgolj polovico prostora v primerjavi s klasičnimi aplikacijami in so za okoli 15 odstotkov hitrejše.

Pametni mobilni telefon Nokia 1 Plus temelji na osnovi mobilnega procesorja MediaTek MT6739WW, ki bo podatke preračunaval s štirimi procesorskimi sredicami Cortex-A53. Za shranjevanje vmesnih izračunov je na voljo en gigabajt sistemskega pomnilnikam, enostavnejšim grafičnim vsebinam pa je kos vgrajena grafična kartica PowerVR GE8100 frekvence 570 megahercev. Za shranjevanje podatkov je na voljo do osem oziroma 16 gigabajtov vgrajenega pomnilnika (odvisno od različice) z možnostjo razširitve preko pomnilniške kartice microSD. Za prikaz slik je na voljo zaslon s 13,8-centimetrsko oziroma 5,45-palčno diagonalo in razmerjem stranic 8 proti 9, za zajem fotografij in opravljanje videokonferenc pa sta na voljo digitalni fotoaparat ločljivosti osem milijonov slikovnih točk in spletna kamera ločljivosti pet milijonov točk.

Dovolj dolgo avtonomijo delovanja pametnemu mobilnemu telefonu Nokia 1 Plus zagotavlja baterija zmogljivosti 2.500 miliamper ur. Strojni opremi novosti je seveda primerna tudi cena, saj bo novost v Združenih državah Amerike mogoče kupiti že za preračunanih 88 evrov oziroma za okoli 100 evrov v Evropi.

Nokia 210

Mobilni telefon Nokia 210 je namenjen tistim, ki pametnega mobilnega telefona ne potrebujejo in stavijo predvsem na dolgo avtonomijo delovanja. Telefon maloprodajne vrednost preračunanih 31 evrov v Združenih državah Amerike poganja lasten operacijski sistem KaiOS podjetja HMD in podpira dve telefonski kartici SIM. Novost seveda ponuja vse možnosti in funkcije, ki smo jih vajeni z obdobja pred prihodom pametnih mobilnih telefonov na trg.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ARTIO PRINT & DESIGN

Cerkvenjak 13, 2236 Cerkvenjak, Tel: 031 538 000
Storitve tiska po meri sodobnega naročnika Pomislite na naslednje: iščete ponudnika za tisk letakov, brošur ali vizitk, storitev, ki jo v visoko konkurenčnem okolju potrebujemo ... Več

DATA COM. d.o.o.

Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, Tel: 041 757 560
Komunikacija je moč. Je temeljni steber vseh področij življenja. V poslovni niši je vizualna komunikacija ključ za uspeh tržnih in oglaševalnih strategij. Človekova zmožnost ... Več

STUDIO GRAFFIT d.o.o.

Podutiška cesta 92, 1000 Ljubljana, Tel: 01 510 35 70
Studio Graffit Uspešno promocijo podjetja lahko izvedemo na več načinov, preko medijev, spletne strani ali s širjenjem blagovne znamke. Obstaja tudi lažji in bolj praktični ... Več
Zlati partner

KONCERN ENA d.o.o.

Koroška cesta 61, 3320 Velenje, Tel: 03 891 95 40
Podjetje IN.PU.T., prodaja računalniške opreme, Tadej Pucelj, s.p. je začelo poslovati v letu 2003,kot internetna trgovina (www.in-put.com) z računalniško opremo. V zadnjih letih ... Več