Telefoni
11.12.2019 11:32

Deli z drugimi:

Share

Preverite 6 uporabnih novosti Androidovih telefonov

Od urejanja videoposnetkov, 5G in varnega shranjevanja vozniškega dovoljenja. Vse to in še več prinaša vrhunski Qualcommov čip Snapdragon 865.
Preveri 6 uporabnih novosti Androidovih telefonov
Preveri 6 uporabnih novosti Androidovih telefonov

Telefoni so vsako leto hitrejši, pametnejši in učinkovitejši, zahvaljujoč procesorjem v notranjosti. Dobrote, kot so fotografije, možnost počasnega video posnetka, odklepanje z obrazom ali prstnim odtisom, omogoča in poganja prav kakovost čipa. Sistemski nabor (angl. Chipset) s še boljšo zmogljivostjo, Qualcommov Snapdragon 865 za Android, postavlja nove temelje za dodatne funkcionalnosti naših pametnih telefonov, ki se jih bomo veselili v prihodnjem letu.

S setom Snapdragon 865 bomo deležni izboljšav, kot so hitrosti 5G, kamero z neslutenimi 200 mega piksli, podporo za digitalno vozniško dovoljenje in nekatere dodatne funkcije, s katerimi bo igralna izkušnja na pametnem telefonu veliko bolj podobna tisti na namiznem računalniku. V nadaljevanju je le nekaj konkretnih primerov, česa vse bodo pametni telefoni s takšnimi čipi sposobni narediti. Prvi čipi Snapdragon 865 bodo v telefonih višjega razreda na voljo od začetka prihodnjega leta.

Urejanje video 8K preko 5G

Vsak pametni telefon, ki bo uporabljal čip Snapdragon 865, bo pripravljen za 5G omrežje. Imel bo vgrajeno tudi možnost urejanja video posnetkov 8K HD, kar je ultra visoka ločljivost video materiala, ki pomeni tudi zelo velike datoteke.

30 sekund materiala v ločljivosti 8K bo zavzelo d 1 GB prostora. Da bi naložili tak video posnetek, bi na 4G omrežju trajalo tudi 20 minut, prenašanje 8K video posnetke pa bi bilo brez hitrega WI-Fi omrežja povsem nepraktično in bi izredno obremenjevalo baterijo. S 5G bo urejanje in nalaganje takšnih visoko kakovostnih video posnetkov mogoče tudi s hkratnim sodelovanjem z drugimi osebami.

Odklepanje občutljivih vsebin z dvema prstnima odtisoma hkrati

Qualcommov čitalnik prstih odtisov, vgrajen v zaslon telefona, je bil najprej na voljo v verziji Sonic. Kot pove že ime, je deloval na osnovi zvočnih valov, prvenec pa je doživel v modelih Galaxy S10 in Note 10. Druga generacija takšnega čitalca je sedaj na voljo v obliki 3D Sonic Max, ki ponuja precej večji senzor in omogoča zanesljivejše branje prstnega odtisa. Hkrati lahko prebere dva prsta odtisa.

Vse to pomeni, da bo odklepanje hitrejše in varnejše, saj bo odpiranje pogojevalo s skladnostjo večjega števila varnostnih točk (predelov na prstnem odtisu). Novost omogoča tudi zaznavanje hitrosti in ritma bitja srca, kar bo bržkone pomagalo pri dodatnem razvoju aplikacij za zdravje. Čeprav imajo nekateri uporabniki raje avtentikacijo s pomočjo obraza, pa vidijo dvoprstno preverjanje kot dodatno možnost za izboljšanje uporabnikove varnosti.

Večja hitrost osveževanja

Telefoni s hitrejšimi zasloni postajajo vse pogostejši. Običajna hitrost osveževanja je 60 Hz, neredko tudi 90 ali celo 120 Hz. Takšni ponujajo lepšo grafiko, ki je še posebej primerna za igranje igric. To pa še ni vse.

Snapdragon 865 bo podpiral hitrost osveževanja zaslona do 144 Hz, zaradi česar bodo igre pa tudi vse zaslonske animacije precej boljše. Pomikanje po strani navzgor in navzdol je povsem zadosten test, kakovost zmogljivejše grafike pa lahko vidimo tudi pri Snapchatovih filtrih, ki brez kakšnih koli motenj prikažejo spremembe na človeškem obrazu: od videza dojenčka do odrasle dobe in starosti, vključno s spremembami spola in dodatki (oblike čeljusti, brada, debelejše obrvi in tako naprej). Takšne izboljšave vodijo tudi v precej boljšo kakovost video posnetka in fotografij iz premikajočih objektov, porabijo pa tudi precej več energije.

Dodatna pomoč Googlovega Asistenta

Večina modernih telefonov je že pripravljena na ključne besede, kot sta denimo “OK, Google”, s katerimi zaženemo Googlovega Asistenta. Z novim čipom bo njegova pomoč še obširnejša, saj bo zaznaval zvoke iz okolja, kjer se nahajamo, in interpretiral dogajanje.

Predstavljajmo si, da je telefon usposobljen za prepoznavanje zvoka otroškega joka, razbijanja stekla ali strela iz strelnega orožja, in nato ustrezno ukrepa. Če bo zaznal, da se nahajamo na območju podzemne železnice v času gneče, nam bo lahko ponudil primernejšo pot domov. Prav tako bo lahko povečal glasnost, če bo med pogovorom zaznal veter ali hrup.

Prevajanje in podnapisi v živo

Google je v sistemu Android 10 že predstavil podpisovanje videoposnetkov v živo, aplikacija za snemanje zvoka Pixel 4 pa izdela prepis. Še boljšo prevajalsko izkušnjo ponujajo nekatere druge storitve (o njih bomo konkretneje morda pisali v bližnji prihodnosti), ki simultano prevajajo angleščino v kitajščino (verjetno pa tudi nekatere druge tuje jezike), celoten proces pa poteka na telefonu in je v veliko pomoč vsem, ki redno potujejo. Števini uporabniki se takšnih zmožnosti veselijo predvsem za osnovno sporazumevanj, denimo v taksijih ali restavracijah. Čeprav si že danes lahko vsaj malo pomagamo s storitvijo Googlovih Prevodov, nam dosežek približa hitrejšo in udobnejšo komunikacijo z drugimi.

Poleg zgoraj omenjenih novosti bo veliko vlogo igrala tudi razširjena resničnost (angl. augmented reality), kateri bo v pomoč prav tehnologija 5G.

Qualcomm bo imel pri vsem tem veliko vlogo kot posrednik, predvsem pri zagotavljanju tehničnih rešitev, pa tudi kot vir idej. Vsak proizvajalec pametnih telefonov se bo nato odločil, če in v kakšni obliki bo nove zmogljivosti ponudil tudi končnim uporabnikom.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

RDEČA ORANŽA d.o.o.

Titova cesta 2a, 2000 Maribor, Tel: 051 691 862
Razmišljajte kot vaši kupci Kako prepričati vaše potencialne kupce? Ste poskusili različne marketinške strategije, ki niso obrodile želenih rezultatov? S temi izzivi se zadnjih ... Več
Zlati partner

Crayon

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 0597 87 142
Crayon je globalno podjetje, ki svojim strankam pomaga zgraditi komercialne in tehnične temelje za uspešno digitalno transformacijo v oblak. Ponujamo celovite IT rešitve migracij ... Več

SICIRUS d.o.o.

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668
Vsako podjetje, vsak ustvarjalec in tudi novodobni družbeni »influencer« se zaveda, da sta trženje in oglaševanje ključnega pomena za uspeh in rast. Kje in kako začeti? Področje ... Več

MIT INFORMATIKA d.o.o.

Sveti Duh 274, 4220 Škofja loka, Tel: 04 281 31 00
Celovite ERP rešitve za podjetja MIT informatika je vodilni partner proizvodnih, gradbenih in storitvenih podjetij. Že 30 let svetujejo in implementirajo inovativne informacijske ... Več