Telefoni
22.11.2020 08:00

Deli z drugimi:

Share

Telefon, ki se sam “zaceli”

Bi kupili telefon, ki lahko sam popravi praske na hrbtni strani v nekaj minutah? Kaj pa telefon, ki je hkrati lahko e-knjiga? Tukaj je 6 izredno zanimivih telefonov.
Telefon, ki se sam "zaceli"
Telefon, ki se sam "zaceli"

6. Moto Z (2016)

Najnovejši telefoni so debeli okrog 8-9 mm, nekateri do 7,5 mm. Moto Z pa meri v debelino zgolj 5,2 mm. Še pred nekaj leti je namreč bilo zelo popularno, da je debelina samega pametnega telefona bila čim manjša. Ta trend se je nadeljeval vse do Applove napake z modelom 6 in 6 Plus. Namreč, če je uporabnik “malce” pritisnil na ohišje, se je to nepopravljivo upognilo. Ta trend je nato čez noč izginil.

5. ZTE Axon M (2017)

Če danes pomislimo na prepogljiv telefon najprej seveda pomislimo na Samsungov Z Fold 2 ali Motorolo Razor. Vendar je že pred leti je obstajal telefon, ki ga je bilo mogoče prepogniti oziroma zložiti. Sicer ni bil upogljiv, je pa ZTE Axon M pravzaprav sestavljen iz dveh zaslonov, ki se lahko priročno zložita skupaj.


4. Yota 3+ (2018)

To je zadnji in poslednji model proizvajalca Yota, ki je imel zelo zanimivo vizijo. Ustvariti so namreč želeli pametni telefon z navadnim zaslonom na eni strani, na drugi strani pa zaslon z t.i. e-črnilom. Kljub temu, da so takšen telefon tudi izdelali in predstavili javnosti, ni ravno popolnoma “zaživel”, saj je bila poraba baterije že zaradi vgrajenih komponent prevelika.

3. Zenfone AR (2017)
Ta telefon je eden izmed redkih, ki je podpiral Googlov takraktni projekt Tango. Sam telefon je imel vgrajenih veliko več senzorjev, kot jih imajo današnji modeli. Z njihovo pomočjo je lahko določil svoj položaj v prostoru in podobno. Delali so tudi na virtualni resničnosti. Kaj hitro pa je Google ugotovil, da za simuliranje virtualne resničnosti ne potrebuje vseh dodatnih senzorjev, zato so projekt tudi opustili.


2. LG G Flex (2013)

Kljub zanimivemu imenu to ni bil telefon, ki bi bil prepogljiv ali fleksibilen, ampak je imel preprosto samo upognjen zaslon. Kljub takratnemu napredku mnogi niso opazili, da je hrbtna stran telefona narejena iz posebnega materiala, ki se lahko tudi sam popravi oziroma “zaceli”. Če je uporabnik “po pomoti” poškodoval zadnjo stran telefona, je zadostovalo le, da ga je nekaj minut pustil pri miru, material pa se je nato sam prerazporedil.


1. LG G Flex 2 (2015)

Nagradnja različice izpred nekaj let, le da je bil tokrat material zmožen “popraviti” praske še hitreje (v nekaj sekundah in ne). Zakaj potemtakem ne vidimo takšnega materiala na novejših modelih? Iz preprostega razloga – takrat so proizvajalci na zadnjo stran nameščali plastiko, danes pa plastiko zamenjuje steklo, ki je bolj odporno na poškodbe.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SAMSUNG GmbH, podružnica v Ljubljani

Letališka cesta 29a, 1000 Ljubljana, Tel: +386 80 697 267
Samsung Electronics Co. je vodilni tehnološki gigant, ki navdihuje svet ter oblikuje prihodnost s prodornimi zamislimi in tehnologijami. Njihova poslovna filozofija, ki temelji na ... Več
Zlati partner

GENIS d.o.o.

Likozarjeva 1a, 4000 Kranj, Tel: 04 251 93 00
Podjetje Genis je eden vodilni slovenskih proizvajalcev informacijskih rešitev za poenostavitev in digitalizacijo delovnih postopkov v srednjih in velikih podjetjih. Njegove ... Več

OD A – Ž d.o.o.

Mariborska cesta 128, 3000 Celje, Tel: 041 627 640

UV LED TISKALNIK

Brezje pri Dobrovi 74b, 1356 Dobrova, Tel: 041 735 643
Tisk Tavčar Tisk Tavčar d.o.o. je v osnovi družinsko podjetje z 20-leti grafičnih izkušenj, pa tudi strojništvo in elektronika jim nista tuja.Predstavljajo vam UV LED tiskalnik, ... Več