Telefoni
07.01.2021 07:45
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

5 stvari, ki jih v letu 2021 pričakujemo od Googla

5 stvari, ki jih v letu 2021 pričakujemo od Googla
5 stvari, ki jih v letu 2021 pričakujemo od Googla

Za Google je bilo leto 2020 zelo pestro. Če začnemo pri telefonih Pixel, je Google naredil kar nekaj korakov v smer cenovno ugodnejših naprav. Pixel 5, v kombinaciji z modeloma Pixel 4a in Pixel 4a 5G, pomeni veliko spremembo od “premium” segmenta v denarnici bolj prijazno smer.


Poleg tega je Google veliko dela v 2020 vložil v pretočne vsebine. Dobili smo izredno ambiciozno, brezplačno verzijo oblačne “gaming” storitve Stadia in pa Chromecast z Google TV za izboljšano izkušnji pretočnosti ostale strojne opreme. Kontroverzna je bila konsolidacija storitve Play Music v YouTube Music, Google pa se je odločil tudi to, da zaključi z brezplačno shrambo Google Photo.

Kljub vsemu, kar je Google naredil v letu 2020, tehnološkemu gigantu na področju medijske strategije še vedno manjka fokus, ki smo ga navajeni pri konkurentih. Chrome OS ni deležen dovoljše pozornosti, še vedno čakamo na posodobljeni “high-end” Pixelbook ali Pixel Slate in še bi se našlo. V letu, ko je Apple popolnoma prevetril trg prenosnikov z ARM Mac napravami, je Googlova PC strategija brez dvoma zaostala.

Izven področja strojne opreme je Google odigral ključno vlogo pri razvoju aplikacij za spremljanje stikov z okuženimi s Covid-19, na sodišču je bil Google deležen klasičnih “obiskov”, kot smo jih navajeni že zadnjih nekaj let, vse ostalo pa bi lahko rekli, da ni bilo omembe vredno.

Poleg nekaj novih posodobitev v Googlovem portfoliju pametnih naprav je bilo leto 2020 za korporacijo stabilno, vsekakor ima Google za leto 2021 še veliko potenciala. Pa si poglejmo, kaj pričakujemo od Googla v letošnjem letu.

1. Povratek “high-end” pametnega telefona Pixel

Pixel 5 niti ni dolgo na trgu in že nestrpno čakamo na Pixel 6. V kolikor bi Google pripravil novi “high-end” model, bi celotni seriji Pixel zagotovo naredil veliko uslugo. Na tak način bi se lahko ponovno zoperstavil “flagship” modelom, kot je recimo iPhone 12.

Vsekakor si želimo, da bi Pixel 6 ohranil normalno ceno in kvalitetne lastnosti, super pa bi bilo, če bi Google spet dal poudarek na fotografiji in kvaliteti sistema kamer. Kljub temu, da Pixel 5 omogoča vrhunsko fotografijo, je večina naprav z najboljšimi kamerami v letu 2020 dokaz, da Googlov sistem kamer na tej točki zaostaja. Torej normalna cena in “best-in-class” kamera bi seriji Pixel ponovno prinesla to, kar od Googla pričakujemo.

2. Vsaj en novi Chromebook

Od zadnjega Pixelbooka je minilo že eno leto, kar pomeni, da upravičeno pričakujemo novo izdajo. Dejstvo je, da Chromebook naprave v resnici ne potrebujejo revizije strojne opreme vsako leto, poleg tega pa brez dvoma lahko trdimo, da sta “high-end” Pixelbook in Pixel Slate bila precenjena. Ne glede na vse bi linija Googlovih prenosnikov v 2021 nujno potrebovala malce več pozornosti.

Chrome OS še vedno močno zaostaja za Applovim in Microsoftovim ekosistemom aplikacij in načinom uporabe. Zato bi za Google bila naslovitev teh vprašanj v letošnjem letu skorajda ključna. Potencial na področju procesorjev in strojnega učenja je velik, vendar je prvo vprašanje sploh to, ali si Google želi oz. ali Google razmišlja v tej smeri.

3. Končno, popravek sistema Wear OS

Android tablice morda niso najboljše, Wear OS pa je še slabši. V letu 2020 se platforma ni premaknila niti za milimeter. To se v letošnjem letu mora nujno spremeniti, če Wear OS želi zmanjšati razliko do Applovega sistema.

Google mora k razvoju dotičnega operacijskega sistema pristopiti bolj proaktivno. Svojim partnerjem mora dati potrebna orodja, da bodo lahko zgradili vrhunske ure in ne zgolj popravljali najbolj nujne Wear OS pomanjkljivosti. Tudi nekoliko bolj redne posodobitve ne bi bile škodljive. Karkoli se bo že zgodilo z Googlovim operacijskim sistemom, upamo, da bo platformo v letošnjem letu dobila takšno podobo, kot si jo zasluži.

4. Novi medijski “gaming” načrt

Naslednja in hkrati zelo pomembna stvar za Google v letu 2021 so Stadia in številne druge medijske platforme. Torej YouTube Premium, Google TV in podobne. O tem, da je kar nekaj Googlovih medijskih platform premalo razvitih, govorijo številni analitiki.

Na primer, pred kratkim naznanjeni Chromecast z Google TV. Zakaj ta ne podpira oblačne “gaming” storitve Stadia “out-of-the-box”? Nihče ne ve, je pa to še en dokaz več, da je Google zapravil priložnost, da svoj medijski ekosistem združi v enega, celostnega. O tem, da ne obstaja naročniški model za Google TV, ali nek paket, ki bi združeval YouTube Music, oblačno hrambo in Stadio, verjetno ni potrebno izgubljati besed.

Google ima v svojem portfelju storitve, ki bi lahko bile resna konkurenca Amazon Prime in Apple One. Vse, kar mora narediti je, da sestavi smiselne paketne ponudbe. To pričakujemo v letu 2021.


5. Čas je, da Google resno razmisli o problematiki zasebnosti

Zadnja in definitivno najbolj ambiciozna želja za leto 2021 pa je, da bi Google začel jemati zasebnost uporabnikov bolj resno, kot to počne zdaj. Že res, da imamo Android uporabniki več možnosti za upravljanje z aplikacijami, Google Assistantom in na sploh s svojimi podatki, kot kdajkoli prej. Ne glede na to pa ne moremo mimo dejstva, da Google še vedno bere naša elektronska sporočila, shranjuje glasovna iskanja in spremlja našo lokacijo, pod krinko “izboljšanja storitev”. Resničen motiv je, prodaja oglasnega prostora. Nad temi podatki pa uporabniki nimamo bistvene kontrole.


Google se iz leta v leto sooča z večimi pravnimi težavami, prav tako pa ni dovolj, da sledi zgolj najnujnejšim GDPR pravilom. Google ni kar eno podjetje, ki bi ga ljudje lahko ignorirali. Je eden največjih upravljalcev osebnih podatkov vseh časov in zato bi moral biti zgled ostalim koporacijam. V letu 2021 si od Googla želimo, da vzpostavi nova pravila zasebnosti, s čimer si bo zagotovo pridobil več zaupanja uporabnikov in oblasti.


Kaj pa vi pričakujete od Googla v letu 2021?

Kar se tiče pametnih telefonov v letu 2020, je bilo za Google to solidno leto. Kljub vsemu ima Google še veliko rezerve. Kar nekaj področij pa je Google preprosto zapostavil in jim v letošnjem letu zagotovo mora posvetiti več pozornosti. Od Chromebookov, tablic, sistema Wear OS, oblačnega “gaminga” in problematike zasebnosti, vse to so področja, ki jih Google v 2021 mora razvijati naprej, kajti v nasprotnem primeru bo konkurenca prodobila neulovljivo prednost.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Google telefoni


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

INFO-KOD d.o.o.

Cesta v Gorice 34a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 24 99
Skupina INFO-KOD že dvajset let ponuja rešitve na področju avtomatske identifikacije, ki je podlaga za računalniško izmenjavo podatkov. INFO-KOD d.o.o. je eden izmed glavnih distributerjev ... Več
Zlati partner

E-LABORAT d.o.o.

Letališka cesta 5, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 52 92
E-laborat, svetovalno analitična družba, d.o.o. je vodilni slovenski center za raziskave poslovnega interneta. Vsako leto analizirajo poslovno učinkovitost več kot tisoč spletnih ... Več

S-GRAF d.o.o.

Jarška cesta 7, 1230 Domžale, Tel: 01 721 91 70
O podjetju S-GRAF d.o.o. S-GRAF d.o.o. je eno izmed vodilnih podjetij na trgu tiskarskih storitev. Naročnikom nudijo kakovostne rešitve in nenehen razvoj na področju tiskanja. ... Več
Zlati partner

INSIS d.o.o.

Erjavčeva ulica 18, 5000 Nova Gorica, Tel: 041 938 792
Podjetje Insis, d. o. o., se s spletno prodajo ukvarja že od leta 2009. Ekipa spletne trgovine PoceniPC.com vestno skrbi za svoje kupce. Najbolj so veseli vašega zadovoljstva, zato ... Več