Telefoni
16.09.2019 12:00

Deli z drugimi:

Share

Google bo Franciji plačal milijardo evrov

Google bo Franciji plačal milijardo evrov
Google bo Franciji plačal milijardo evrov

Tehnološki velikan Google bo Franciji plačal milijardo evrov, s čimer se bo končala nekaj let trajajoča preiskava francoskih oblasti, ki Googlu očitajo utajo oziroma izogibanje plačilu davkov. Zadeva sicer traja že več let, zdaj pa je kot kaže končno prišlo do odločitve. Reuters in AFP sta poročala o tem, da preiskovalci trdijo, da Google Franciji dolguje 1,6 milijarde evrov neplačanih davkov. Korporacija, ki je del Alphabeta, v evropskih državah plača malo davka, saj večino svojih poslov prijavlja na Irskem, kjer ima svoj evropski sedež. Približno polovico zneska bo Google tako plačal kot kazen, preostali del pa kot vračilo davkov (če smo čisto natančni 500 milijonov evrov in 465 milijonov evrov).

Izogibanje plačilu davkov na ta način omogoča vrzel v mednarodni davčni zakonodaji, poroča BBC. Google in francoske oblasti so zdaj dosegli dogovor, ki bo po besedah odvetnika Antonina Levyja “enkrat za vselej rešil pretekle spore”. Francoske oblasti tako zaključujejo pogajanja, ki so trajala od leta 2005 in odmikajo vse obtožbe proti Googlu.

Glede na dosedanje podatke in poročanje portala TechCrunch podjetje po svetu dolguje okrog 1,1 milijarde evrov davkov. Leta 2014 je Google začel »varčevati« za potencialne kazni, ki bi jih lahko dobil na ta račun.

Komisija Googlu naložila milijardne kazni
Marca letos je Evropska unija zaradi onemogočanja konkurenčnih spletnih iskalnikov (oglaševalcev) Google kaznovala z 1,5 milijarde evrov kazni, lani pa je Evropska komisija Googlu naložila 4,3 milijarde evrov kazni zaradi nezakonite zlorabe mobilnega operacijskega sistema Android za utrjevanje dominantnega položaja Googla.

Tehnološki gigant v težavah zaradi davkov
Primer Googla je klasičen primer davčne optimizacije v Evropi. Dolga leta je Google vse večje posle vodil iz sedeža na Irskem, ki ima najugodnejše davčne razmere. Celoten dobiček, ki ga je Google generiral na račun teh poslov, je bil obdavčen na Irskem. Ločeno od tega je Francija resno poprijela za delo in postavila svoja davčna pravila v odnosu do tehnoloških gigantov.

Če torej upravljate podjetje, ki generira več kot 750 milijonov evrov prihodkov na globalni ravni in 25 milijonov v Franciji, potem morate Franciji plačati 3-odstotni davek. ZDA so takoj burno reagirale, saj je predsednik Donald Trump zagrozil, da bo spremenil carinsko politiko na uvoz francoskega vina. Francija in ZDA sta na koncu dosegla konsenz, ki pa še zdaleč ni po godu Trumpu. Francoska vlada sedaj upa, da bo OECD našla način, kako pravilno obdavčiti tehnološke velikane v državah, v katerih delujejo.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Google telefoni

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Bronasti partner

openIT d.o.o.

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 01 589 81 89
OpenIT od leta 2012 izvaja poslovna izobraževanja s področja digitalnega marketinga, računovodstva, upravljanja s človeškimi viri (HR), prodaje, prava, financ, time managementa ... Več

PRIMO TELEFONIJA d.o.o.

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 07 490 14 50

OD A – Ž d.o.o.

Mariborska cesta 128, 3000 Celje, Tel: 041 627 640

DRUŠTVO DUH ČASA

Trubarjeva cesta 72, 1000 Ljubljana, Tel: 06 815 40 63
Računalniki za socialno ogrožene Smo skupina računalniških zanesenjakov, ki le stežka gleda kako cele gore še uporabnih računalnikov in računalniških delov končajo na odpadu. ... Več