Telefoni
19.02.2020 08:00

Deli z drugimi:

Share

Huawei s svojo opremo ne more vohuniti

Huawei s svojo opremo ne more vohuniti
Huawei s svojo opremo ne more vohuniti

Ameriški časnik The Wall Street Journal je 11. februarja poročal, da so ameriški uradniki javno obtožili Huawei, da lahko s pomočjo svoje opreme skozi “stranska vrata” vohuni za uporabniki mobilnih omrežij po vsem svetu. Po pisanju portala STA tega Huawei nikdar ni in nikoli ne bo izvajal, saj je to nemogoče. V nadaljevanju podajamo pojasnila v zvezi z omenjenimi trditvami.

ZDA že kar nekaj časa prikrito dostopajo do telekomunikacijskih omrežij po vsem svetu in vohunijo za drugimi državami, kar dokazujejo že t. im. Snowden leaks,. Dodaten dokaz za to pa je tudi poročilo Washington Posta 11. februarja 2020 o desetletnem sodelovanju ameriške obveščevalne agencije CIA s podjetjem za izdelovanje naprav za šifriranje podatkov in vohunjenju za drugimi državami. Trditve ZDA, da Huawei uporablja zakonito prestrezanje komunikacij kot “stranska vrata” za vohunjenje, so tako le pretveza in niso v skladu z logiko kibernetske varnosti. Huawei nikdar ni in nikoli ne bo prikrito dostopal do telekomunikacijskih omrežij, saj tega tudi ne more izvajati.

Pri časniku The Wall Street Journal se zavedajo, da ameriška vlada ne more predložiti nobenih dokazov, ki bi podkrepili njihove obtožbe, a so se kljub temu odločili ponoviti neresnice, ki jih širijo ameriški uradniki. To odraža pristranskost časopisa The Wall Street Journal glede Huaweija in spodkopava njegovo verodostojnost.

Huawei mora kot prodajalec telekomunikacijske infrastrukture zagotoviti opremo, ki ustreza standardom 3GPP/ETSI, tako kot jo mora zagotavljati vsak ponudnik. Slediti morajo vsem veljavnim standardom glede prisluškovanja, kot sta standard 3GPP TS 33.107 za omrežja 3G in TS 33.128 za 5G. Na tej točki se povezave družbe Huawei z zakonitim prestrezanjem komunikacij tudi končajo.

Dejansko upravljanje in uporabo zakonitih prestreznih vmesnikov izvajajo izključno operaterji in regulatorji. Prestrezni vmesniki so vedno nameščeni v zaščitenih prostorih operaterja in jih upravljajo le verificirani zaposleni, ki jih v državah, kjer delujejo, preverijo državni organi. Operaterji imajo zelo stroga pravila za upravljanje in vzdrževanje teh vmesnikov.

Huawei je le dobavitelj opreme. Nemogoče je, da bi Huawei kot dobavitelj telekomunikacijske opreme dostopal do omrežij strank brez operaterjevega dovoljenja in vidnosti. Huawei ne more obiti operaterjev, nadzora dostopa, in podatke vzeti z njihovih omrežij, ne da bi to zaznali vsi običajni požarni zidovi ali varnostni sistemi. Tudi v članku The Wall Street Journal priznavajo, da ni nobenih dokazov za trditve ZDA o “stranskih vratih”.

Kibernetska varnost in zaščita zasebnosti uporabnika sta glavni prioriteti Huaweija. Ameriški uradniki v svojih trditvah popolnoma ignorirajo vse velike naložbe in najboljše prakse Huaweija in operaterjev pri upravljanju tveganj glede kibernetske varnosti.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Huawei telefoni


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

TP VISION

Ukmarjeva ulica 2, 1000 Ljubljana, Tel: 03 060 35 35
Zlati partner

T-2 d.o.o

Verovškova ulica 64a, 1000 Ljubljana, Tel: 064 064 064
Za podjetja in domove je dostop do interneta v večini primerov bolj pomemben kot njihove druge podporne storitve. Praktično vsa podjetja potrebujejo internetni dostop za vsako delovno ... Več

Tiskarna Igma-Graf, Martin Škofljanec s.p.

Brege 60, 8273 Leskovec pri Krškem, Tel: 040 744 158
Kako vam lahko reklamna majica pomaga pri promociji vašega podjetja Promocije podjetja se je potrebno lotiti na pravi način, saj potencialna stranka ne sme imeti občutka vsiljivosti ... Več
Bronasti partner

Agencija POTI – Z znanjem do cilja!

Stegne 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 511 39 21
Agencija POTI – Z znanjem do cilja! Agencija POTI, izobraževalna, svetovalna in založniška družba, si je v več kot 20. letih delovanja, pridobila obilico znanja in izkušenj ... Več