Telefoni
14.05.2020 09:00

Deli z drugimi:

Share

Vse kar morate vedeti o Huaweijevi App Gallery

Vse kar morate vedeti o Huaweijevi App Gallery
Vse kar morate vedeti o Huaweijevi App Gallery

Če razmišljate o nakupu katerega od telefonov Huaweijeve serije P40, se boste morali sprijazniti z uporabo Huaweijeve trgovine z aplikacijami App Gallery. Zahvaljujoč se ameriško-kitajskemu trgovinskemu sporu se Huawei počasi odceplja od Googla. Do nedavnega je App Gallery veljala za poizkusno verzijo Google Play trgovine, zdaj pa se Huawei v celoti zanaša nanjo. Vprašanje pa je, ali je App Gallery dovolj, da uporabnik dobi vse, kar potrebuje.

Številni kritiki in strokovnjaki so mnenja, da App Gallery še zdaleč ne dosega ravni Google Play trgovine. Od trgovinskega spora in prekinitve sodelovanja Googla in Huaweija je poteklo šele dobro leto, dejstvo pa je, da gradnja trgovine, kot je Play Store, traja veliko dlje. Huawei se trudi privabiti čim več razvijalcev, vendar si bodoči uporabniki moramo znižati pričakovanja.

Za začetek moramo izpostaviti, da manjka kar nekaj zelo razširjenih aplikacij. Recimo Slack in Zoom, ki sta trenutno med najbolj popularnimi, nista na voljo v App Gallery. Poleg teh so tukaj še aplikacije, kot so Facebook, Netflix in WhatsApp, ki prav tako niso na voljo v trgovini, vendar Huawei ima rešitev. Te in še nekaj drugih popularnih aplikacij so na voljo v APK obliki, na strani uradnih virov. Na App Gallery najdemo povezavo do uradne spletne strani, kjer lahko dobimo in namestimo APK ročno.

App Gallery nudi rešitev za “izgubljene” Googlove aplikacije

Huawei se trudi, da bi zadovoljil tudi tiste uporabnike, ki se že od nekdaj zanašajo na Googlove aplikacije. Google Maps, Translate in Drive so na voljo v spletni verziji, do njih pa pridemo preko iskalnika v App Gallery. Bližnjice do dotičnih verzij aplikacij si lahko dodamo na domači zaslon, kar pa na žalost ni enako kvalitetna uporabniška izkušnja, kot so jo navajeni redni Android uporabniki. Ne glede na to pa lahko rešitev ocenimo kot solidno začasno opcijo.

Izpostaviti velja, da Huaweijeva aplikacija Phone Clone lahko kopira številne aplikacije iz starega telefona na novega. Po pisanju portala Forbes celo Google Maps aplikacije deluje normalno, ko jo kopiramo. Kljub vsemu pa obstaja možnost, da bodo te aplikacije ostale brez posodobitev in na dolgi rok ne bodo delovale tako kot bi pričakovali.

Poslovili so se od starega, pozdravili novo

Malo pred prihodom nove Huawei P40 serije je App Gallery doživel vidno prenovo. Spremenjeni uporabniški vmesnik omogoča hitrejše iskanje aplikacij, ki se nahajajo pod “New User Kits”. Še bolj pomembna novost pa je verjetno ta, da so aplikacije, ki so do sedaj dominirale trgovini, bile izločene. App Gallery zato promovira tiste aplikacije, ki so pa vseeno dovolj atraktivne, da bi lahko pritegnile dodatne uporabnike: Snapchat, TikTok, Deezer, Telegram in ostale.

Še kak mesece nazaj smo lahko v App Gallery zasledili serijo imitacij aplikacij, kot sta Spotify in Netflix, zdaj tovrstnih “ponaredkov” več ni. Kljub temu pa je potrebno paziti, kajti Huaweijeva trgovina še vedno ni povsem prazna kar se tiče imitacij aplikacij.

Kako do aplikacij Facebook in Instagram?

Nekateri verjetno že zdaj Facebook uporabljate prek brskalnika, ker vam aplikacija ne nudi veliko več ali pa se je niste navadili. V mobilnem brskalniku se prikaže spletna stran Facebooka, identična tisti na namizju osebnega računalnika. Če pa bi raje imeli mobilno spletno stran, potem namesto naslova www.facebook.com vpišite naslov m.facebook.com. Podobno je tudi z Instagramom, le da po vpisu naslova www.instagram.com takoj dobite mobilno različico strani, ta pa omogoča skoraj vse funkcije aplikacije. Namizna različica namreč ne dovoli objavljanja, zato lahko na računalniku samo pregledujete objave. Nista pa mobilna spletna stran in aplikacija Instagram popolnoma enaki, zadnja namreč omogoča več, še posebej pri urejanju in objavi Instagramovih zgodb.

Aplikacij za Facebook in Instagram v AppGallery ni, zato vam pri iskanju vira zanju pomaga aplikacija MoreApps, ki jo namestite iz omenjene tržnice. Za Facebook vam bo predlagala prenos s Facebookove spletne strani ali uporabo tržnice APKPure, za Instagram pa le zadnjo. Kot vsako drugo morate tudi to tržnico naložiti, kar ni slaba ideja, saj bo postala vir še za mnogo drugih aplikacij, ki jih boste potrebovali, vendar jih ne boste našli v Huaweievi uradni.


Huawei se trudi nuditi kar najboljše lastnosti

Huawei se na vse pretege trudi, da bi se lahko s svojo trgovino App Gallery postavil ob bok najbolj popularnim trgovinam z aplikacijami. Za začetek velja izpostaviti, da so aplikacije razporejene v kategorije, da jih lažje lažje najdemo – nekaj podobnega kot pri trgovini Play Store. Kar se tiče strani z opisi aplikacij App Gallery zelo dobro izkoristi dani prostor, celo boljše od Googlove aplikacije. Ocene in recenzije aplikacij so tako lažje dostopne in bolj pregledne, obenem pa je to znak, da je število uporabnikov App Gallery še vedno precej omejeno, kajti določene aplikacije na svoje prve ocene še čakajo.


Na žalost je še kar nekaj stvari, ki bi trgovino App Gallery naredile bolj uporabno. Na primer, kategorije aplikacije niso razporejene po ocenah prenosov, kar oteži razvrščanje dobrih in slabih aplikacij. Tukaj bi Huawei lahko posnemal Google in uporabil njihov sistem ocenjevanja in delanja seznamov aplikacij.


Še na stvar, ki jo velja izpostaviti je, da App Gallery, ki ob zagonu aplikacije občasno ponudi tri-sekundni oglas. Tudi Google ima oglase v svoji trgovini, vendar so ti razporejeni po strani in niso tako moteči, kot recimo celostranski “pop-up” oglasi.


Največja težava App Gallery ostaja iskanje aplikacij

Huaweijeva App Gallery nudi enostavno upravljanje aplikacij in celo APK-jev, kar je izjemno pomembna lastnost trgovine, če aplikacije prenašamo iz različnih virov. Iskalnik znotraj trgovine nam omogoča, da iščemo posodobitve, brišemo aplikacije in nalagamo/brišemo APK-je. Gledano v celoti je Huawei v zadnjem času močno pospešil delovanje App Gallery. Ne glede na to, da bi lahko določene lastnosti in še posebej iskalniki lahko bili boljši, je App Gallery zelo solidna opcija, kako priti do aplikacij. Huawei mora samo pridobiti več razvijalcev, ki bodo z razvojem HMS-ja, jedrne alternative Googlovemu GMS-u, dodatno izboljšali uporabniško izkušnjo.


Torej, kako dobra ali slaba je Huaweijeva App Gallery?

Zelo težko bi ocenili Huaweijevo App Gallery kot dobro ali slabo. Po eni strani je funkcionalen način za prenašanje in upravljanje aplikacij, je pa dejstvo, da ima Huawei še precej dela, predvsem na področju iskanja aplikacij z obstoječimi iskalniki. Kar pa se tiče lastnosti, se App Gallery trenutno ne more primerjati z Googlovo trgovino, je pa zagotovo vsaj enako uporabna kot Samsung Galaxy Store, če ne celo bolj uporabna.


Še enkrat izpostavljamo, da je največja skrb za večino uporabnikov ta, kako najti aplikacije, ki si jih želijo uporabljati. Največji problem Huaweija, s katerim se trenutno sooča, je nabor aplikacij in rekrutiranje ključnih razvijalcev. Verjamemo, da se bo to čez čas spremenilo, saj Huawei veliko investira v razvijalsko podporo. Ne glede na vse pa App Gallery verjetno nikoli ne bo dohitela Googlove Play Store trgovine, ko govorimo o podpori razvijalcev in posodobitev.


V tem času pa Huawei poizkuša najti nove načine, kako uporabnikom zagotoviti kar največ aplikacij. App Gallery se je v zadnjem času definitivno izboljšala. Nekateri uporabniki so z uporabo celo bolj zadovoljni kot pri Google Play trgovini. Na koncu pa še vedno šteje število aplikacij in tukaj ima Huawei še veliko dela.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Huawei telefoni

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

STUDIO GRAFFIT d.o.o.

Podutiška cesta 92, 1000 Ljubljana, Tel: 01 510 35 70
Studio Graffit Uspešno promocijo podjetja lahko izvedemo na več načinov, preko medijev, spletne strani ali s širjenjem blagovne znamke. Obstaja tudi lažji in bolj praktični ... Več

PRIMO TELEFONIJA d.o.o.

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 07 490 14 50
Zlati partner

XLAB

Pot za brdom 100, 1000 Ljubljana, Tel: 01 244 77 50
XLAB je globalno IT podjetje, osredotočeno na področja oddaljenega namizja (ISL Online), avtomatizacije in upravljanja hibridne infrastrukture (XLAB Steampunk) ter umetne inteligence, napredne ... Več
Zlati partner

TIFT d.o.o.

Kamniška ulica 41, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 10 20
Poslovni sistemi se že nekaj časa soočajo s procesom postopne digitalizacije naprav za pripravo, oblikovanje in izdelavo različnih dokumentov. Digitalni Hibridni Upravljalci Dokumentov ... Več