Telefoni
06.06.2019 16:00

Deli z drugimi:

Share

Microsoft v sodelovanju s HoloLens ekipo razvija Minecraft Earth

Microsoft v sodelovanju s HoloLens ekipo razvija Minecraft Earth
Microsoft v sodelovanju s HoloLens ekipo razvija Minecraft Earth

Lepa analogija oziroma primerjava z igro Minecraft so lego kocke. Že nekaj let je igra Minecraft igrana s strani miljone igralcev po svetu, kjer vsak posameznik gradi svoje lastne virtualne kreacije iz različnih materialov. Pri Microsoftu v sodelovanju s HoloLens ekipo razvijalcev razvijajo igro Minecraft Earth, ki bo nova »free-to-play« igra, namenjena tako za operacijski sistem IOS kot Android in velja za zelo ambiciozen projekt. Holograme smo pri njih že lahko videli, preko HoloLens pripomočkov, sedaj pa želijo tehnologijo prenesti na povsem drugo raven, imenovano Minecraft Earth.

91 milijonov igralcev v bazi

Mobilna igra Pokemon Go je približno dve leti nazaj med uporabniki mobilnih telefonov požela pravo evforijo. Projekcija igre v realnost je na ulice v mesta zvabila približno 20 milijonov ljudi, ki so iskali in razvijali kolekcijo svojih pokemon figur. V primerjavi z igro Pokemon GO ima Minecraft mnogo večjo bazo igralcev, saj le-ta znaša 91 miljonov aktivnih igralcev, Microsoft pa želi sedaj prevzeti koncept igre Pokemon Go, kjer bodo igralci lahko ustvarjali in delili svoje arhitekturne domišljije daleč stran od TV in računalniških ekranov, tokrat v realnosti.

»Minecraft Earth bo razbil dogmo, ki je bila dolga leta ujeta v računalniški znanosti, torej ideja, kjer en človek z eno napravo napravi eno in edinstveno izkušnjo«, pravi Kipmen, kreator Kinecta in HoloLensa. Igra bo omogočala, da boste tisto, kar boste ustvarili in zgradili doma, lahko hitro prenesli v vaš najbližji park, kjer boste skupaj s prijatelji lahko opazovali svoje umetnine. Cilj igre je transformirati AR gaming (integracija slike in zvoka v realnosti) iz eno-igralskega sistema v nekaj živega, realnega, v nekakšno virtualno resničnost, ki bo videna s strani vseh. Igra bo v beta verziji izšla letošnje poletje, igrali pa jo bomo lahko tako na operacijskem sistemu IOS in Android. Normalna verzija igre Minecraft omogoča igralcu ali kreativnost(kjer imamo na voljo neomejeno število materiala) ali pa »preživetveni« način(ko umrete, izgubite svoje pripomočke).

V realnem svetu bo treba zbirati stvari

Microsoft želi ta tradicionalni način igranja preusmeriti še v Minecraft Earth. Tako kot prvotna igra bo tudi Minecraft Earth poganjal Bedrock engine, prav tako pa si pri Microsoftu močno prizadevajo, da bo duh in veličina igre še vedno ohranjena in se nebo porazgubila v mobilni različici. Tako kot v Pokemon Go, bo igralec tudi tu moral stopiti v realni svet in zbirati različne stvari. Namesto pokemon postojank, se bomo tudi srečevali s »tapables«, ki bodo naključno postavljeni v vaši bližnji oklici. Njihov namen je nagraditi igralca z različnimi surovinami, cilj pa je obiskati čim več tovrstnih točk, saj bomo s tem razširili naš gradbeni asortima.

Minecraft Earth bo pokrival vse kotičke našega planeta, vsako jezero bo tako na voljo za ribarjenje in vsakem slehernem parku bomo lahko podirali drevesa ter tako pridobivali material za gradnjo. Zemljevid bazira na OpenStreetMap, in je predstavljal osnovo kako Minecraft transformirati v resnični svet. Zanimiv del teh dinamičnih avantur, ki jih bo igra omogočala je, da bodo tudi vaši prijatelji uživali v enaki izkušnji kot vi, ob istem času na istem mestu. Skupaj se boste lahko bojevali proti raznoraznimi pošastmi, nabirali resurse ki jih boste kasneje tudi uporabili. Vse kar boste nabrali tekom avanture bo tako avtomatsko deljeno še med preostale igralce na tem področju kar bo preprečilo bitke med igralci in krajo materialov. Še več, imeli boste celo vpogled v to, kaj vse ima vaš sotekmovalec. Ideja je, da igralec s svojim telefonom postane del Minecrafta, mobilna kamera pa tako predstavlja točko, ki vas popelje v svet virtualnosti.

Potem se bo zabava zares začela

Ko boste v igri nabrali dovolj gradbenih resursov se bo prava zabava šele začela. Najbolj zabavni del zagotovo predstavlja gradnja sama in skupaj s prijatelji boste tako lahko prepuščeni popolnoma svoji domišljiji. Vse kar bo uporabil vaš prijatelj bo posledično prikazano tudi na vašem mobilniku, na ta način se bo spodbujalo sodelovanje, saj bo igranje v solo izvedbi zahtevalo mnogo več časa in volje za iskanje primernih gradbenih materialov. Ko boste končali z gradnjo svojih arhitekturnih presežkov, bo na voljo tudi funkcija »share«, ki bo vašo kreacijo pokazala vse vašim prijateljem. Tovrstna izkušnja bo torej omogočala in spodbujala inspiracijo še pri ostalih igralcev. V sami igri bo dovolj časa in prostora za vaš napredek. Tekom igre boste nabirali izkustvene točke, ki vam bodo odpirale vrata do novih gradbenih platform. Igra bo imela tudi svojo valuto imenovano »Rubies«, s katero boste lahko kupovali napitke, gradbene bloke in še nekaj preostalih vsebin ter dodatkov. Glavna nit igre je tako interakcija posameznikov med samim igranjem in doživetje dogodivščin na specifičnih lokacijah v realnem času. Microsoft se je zadeve lotil z vidika hologramov, problem pa se pojavi v tem, da naše kamere na mobilnih telefonih še niso dovolj pametne. Uporabili bodo tako »Azure Spatial Anchors« tehnologijo, ki bo omogočala uporabo računalniških algoritmov, ki bodo realne objekte pretvorili v digitalne. Tovrstni hologrami, kot jih Microsoft imenuje, bodo vedno postavljeni na enakih točkah. Zanašajo se na to, da bodo ljudje namesto njih hodili ven in opazovali teren s čimer bodo skupaj dograjevali igro. Igralci Minecraft Earth bodo tako na nek način soustvarjali in pripomogli k temu, da bo Microsoftova tehnologija postala sodobnejša, enostavno s tem, ko bodo svoje kamere ponesli v realno družbeno okolje. Seveda tu velja omeniti še zasebnost in pri Microsoftu zagotavljajo da bo poskrbljeno tudi za to. Vse slike in podatki bodo šifrirani v anonimnost, računalniški algoritmi pa bodo tako sposobni zaznati zgolj točke v vaši okolici, ki bodo pomembne za potek same igro.

Pozorni pa bodo morali biti kam bodo postavili svoje postojanke, saj se je pri igri Pokemon Go ravno to izkazalo kot zelo problematičen aspekt igre. Proizvajalec Niantic se je velikokrat znašel v zadregi in na sodišču, saj so pokemon postaje bile velikokrat postavljene preblizu hiš in domov, kar seveda nikakor ni ugajalo jeznim lastnikom. Pri Microsoftu zatrjujejo, da tovrstnih problemov v igri Minecraft Earth ne bo, saj bodo tovrstne postojanke postavljene zelo premišljeno in ne bodo naključno nametane po zemljevidu. Igra kot celotna ima definitivno velik potencial, da privabi množice igralcev, zanimivo pa bo videti, kako se bo igra spopadala v primeru če bi prišlo do prenasičenosti igralcev na enem mestu. Težko si je namreč predstavljati če bo na majhnem področju zgoščenih 20 – 50 igralcev, kako tekoča in kakovostna bo sama interakcija med hologrami in igralci. Microsoft vidi prihodnost tehnoloških naprav prav v tehnologiji HoloLens in jo je označil za nekakšen tretji računalniški val na katerem bo grajena prihodnost. Minecraft Earth bo na tej točki služil tudi kot nekakšen pionirski projekt, s katerim bo Microsoft svojo tehnologijo lažje preselil še na ostale tehnološke naprave.

Beta različica naj bi bila po nekaterih špekulacija na voljo že letošnje poletje, po nekaterih ocenah pa naj bi bila v začetku na voljo le v ZDA.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

NEXT LINE d.o.o.

Ob železnici 16, 1000 Ljubljana, Tel: 041 776 822
Next line, specializirane storitve tiska pod eno streho V podjetju Next line iz Ljubljane so se osredotočili na specializirane storitve tiska s termičnimi, sublimacijskimi in ... Več
Diamantni partner

ZAVOD DIGITALNO INOVACIJSKO STIČIŠČE (DIH SLOVENIJE)

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710
DIH Slovenije omogoča digitalno transformacijo po principu vse-na-enem-mestu, v Sloveniji in širše. Osvešča in zagotavlja storitve za rast digitalnih kompetenc, izmenjavo digitalnih ... Več

Tiskarna Igma-Graf, Martin Škofljanec s.p.

Brege 60, 8273 Leskovec pri Krškem, Tel: 040 744 158
Kako vam lahko reklamna majica pomaga pri promociji vašega podjetja Promocije podjetja se je potrebno lotiti na pravi način, saj potencialna stranka ne sme imeti občutka vsiljivosti ... Več
Zlati partner

COPIA BIRO d.o.o.

Koprska ulica 106b, 1000 Ljubljana, Tel: 01 242 58 00
Podjetje Copia biro d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 2012. Od leta 1980 do leta 2012 je delovalo kot sektor v okviru podjetja Copia d.o.o. Leta 2013 so se preselili v poslovne prostore ... Več