Operacijski sistemi
20.01.2020 15:00

Deli z drugimi:

Share

7 stvari, ki jih vaš Android zna, iPhone pa ne

7 stvari, ki jih vaš Android zna, iPhone pa ne
7 stvari, ki jih vaš Android zna, iPhone pa ne

Debata o tem, katera platforma je boljša, Android ali iOS, traja že leta in kot vse kaže, bo trajala še kar nekaj časa. Obe strani imata argumente za svoj prav, na iPhone strani varnost in šifriranje, na Android strani personalizacija in Google Assistant. V večini so vsi ti argumenti povsem na mestu.


V tem članku smo se odločili, da izpostavimo nekaj lastnosti Androida, ki jih iPhoni še nimajo. Od tega, da je možno ponastavljati aplikacije in uporabljati več aplikacij hkrati, do možnosti popolne personalizacije izgleda telefona.


Pa si poglejmo sedem stvari, ki jih Androidi znajo, medtem ko jih uporabniki iPhonov še ne morejo uporabljati.


Uporabljajte aplikacije, ki jih želite in ne aplikacije, za katere Google želi, da jih uporabljate

Možnost nastavitve aplikacije Gmail, kot »default« aplikacije za elektronsko pošto, je nekaj, kaj iPhone uporabniki prosijo Apple že kar nekaj časa. Kljub temu, da je Apple dodal opcijo, da izbrišemo aplikacije iz sistema iOS, še vedno ne moremo nastaviti »default« aplikacije. V bistvu zelo nadležna stvar.


Na primer, Android nam omogoča, da kot svojo »default« e-mail aplikacijo nastavimo tako Firefox, kot recimo tudi brskalnik Opera. Poleg tega lahko recimo nastavimo Googlovo aplikacijo Messages za »default« sporočilno aplikacijo. Google je pred kratkim izdal novo »chat« lastnost, ki je precej podobna Applovi aplikaciji iMessage.


Android uporabniki lahko že od vsega začetka nastavijo »default« aplikacije. Sistem nam omogoča, da hitro najdemo, katere aplikacije so označene kot »default«, če recimo želimo spremeniti tovrstne nastavitve. Za začetek odpremo Nastavitve in se odpravimo v Aplikacije & obvestila ter nato Privzeti programi.


Google Assistant za zmago

iPhone uporabniki imajo Siri, vendar Android nudi Google Assistant. Googlov digitalni, glasovni asistent je večih razlogov precej bolj sofisticiran, kot Applov Siri. Najpomembnejši med vsemi je zagotovo ta, da Google Assistant pobira podatke iz ogromne Googlove baze. Google Assistant ima dokazano bolj točno razumevanje najbolj vsakdanjih ukazov, med te pa štejemo tako poslovne ukaze, kot tudi povsem klasične. Statistike tudi kažejo, da ima Google Assistant višjo stopnjo natančnosti razumevanja ukazov. Pomembno je izpostaviti tudi to, da Google Assistant najde visoko kvalitetne zadetke, in sicer iz Google Search aplikacije – orodja, do katerega Siri nima dostopa.


Google Assistant se med drugim tudi povezuje s funkcionalnostjo drugih lastnosti telefona. Lahko nam pomaga pri načrtovanju naslednjega sestanka, ali pri čemerkoli drugemu. Če imamo kakšno Google Home ali Nest Home napravo, pametne zvočnike ali kompatibilne naprave, lahko uporabljamo Assistant preko telefona in na tak način upravljamo naprave po domu, od luči, termostatov in ostalih naprav – tudi na daljavo.


Torej, Google Assistant je vgrajen direktno v Android napravo. »OK, Google« in »Hey, Google«, sta dve »čarobni frazi«, ki aktivirata asistenta. Če nimate idej, kaj vse vprašati, lahko Google Assistant vprašate za seznam ukazov. »OK, Google, What can you do?«. Tudi iPhone uporabniki lahko namestijo Google aplikacijo za uporabo asistenta, vendar ta ni prednastavljena in ni »default« aplikacija za osebne asistente.


Uporabljajte dve aplikaciji naenkrat – »split-screen« način

Kljub temu, da iPadOS 13 podpira uporabo večih aplikacij hkrati, iOS 13 in iPhone naprave ne podpirajo tovrstnega načina. Android uporabniki že od leta 2016, ko je izšel Nougat 7.0, imajo to možnost, saj je od takrat na voljo način uporabe »split-screen«. Zakaj je uporaba dveh aplikacij hkrati uporabna? Recimo, če želimo poslati nek kontakt preko Facebook Messengerja in ga iščemo v imeniku, ali pa če recimo potrebujemo neke informacije iz kakega PDF dokumenta ob pisanju elektronskega sporočila. Zakaj Apple te lastnosti še ni dodal na svoje naprave, ni znano, morda pa je razlog v velikosti sistema na iPhonovem manjšem ekranu.


Najenostavnejši način, kako uporabljati »split-screen« način je, da najprej odpremo večopravilnosti pogled in nato na vrhu te večopravilnostne kartice izberemo ikono aplikacije – je ista ikona, kot jo uporabljamo za pogon aplikacije iz domačega ekrana. Torej izberemo »Splet-screen« iz seznama opcij in nato še drugo aplikacijo, ki jo želimo odpreti istočasno. (ti koraki se lahko od Android naprave do Android naprave med seboj razlikujejo. Recimo Samsung naprave imajo zelo specifičen način)


Poleg vsega lahko prilagajamo velikost posameznega ekrana tako, da premikamo manjšo ročico med obema aplikacijama.


Personalizirajte si domači zaslon po vaših željah

Applov pristop k organizaciji domačega ekrana je, da postavi vse nameščene aplikacije v togo postavitev mreže preko večih strani. Večina Android naprav uporabnikom omogoča »two-pronged« pristop, določene aplikacije so tako na domačem zaslonu in določene v predalu aplikacij. Domači zaslon si lahko po svoje uredimo tako, da nam karseda najbolje ustreza. Obe platformi nam omogočata postavitev map s skupinami aplikacij.


Največja prednost Androidovega pristopa je, da lahko v celoti personaliziramo naš domači ekran, s tem, da postavimo ikone aplikacije v vzorec, ki si ga sami zamislimo, poleg tega pa Android podpira uporabo vtičnikov različnih velikosti.


Z uporabo »launcherjev« lahko v celoti prilagajamo telefon

»Launcherji« so najvišja stopnja Android personalizacije naprav. Te aplikacije nam omogočajo, da popolnoma spremenimo način, kako upravljamo z našim domačim zaslonom, predalom aplikacij in celo ikonami aplikacij na telefonu. Z uporabo »launcherja« lahko po svoje preuredimo skorajda vsak aspekt telefona, s čimer lahko prilagodimo uporabnost svojim željam.


Aplikacije, kot so Nova Launcher, Microsoft’s Launcher, Apex Launcher ali Action Launcher, vse dodajo nek svoj aspekt k uporabnosti Android telefonov. Na primer, še eden od bolj popularnih Android »launcherjev«, Evie, v ospredje postavlja iskalnih, kjer hitro najdemo aplikacije, ali karkoli drugega na telefonu. Minimalizem v pravem pomenu besede.


Predlagamo vam, da si vzamete nekaj časa in sami preizkusite izbrane »launcherje«. Na tak način boste dobili občutek, kateri je tisti, ki vam najbolj ustreza. Zapomniti pa si velja eno stvar: »Globlje, kot boste zajadrali v svetu »launcherjev«, več časa in energije boste porabili za spreminjanje nastavitev«.


Le težko si predstavljamo svet, v katerem bi Apple omogočil isto za svoje uporabnike iPhonov.


Ozadja, ki se avtomatsko menjavajo, ni slabo kajne?

Če se vam zdi, da boste za iskanje pravega in nastavitev »launcherja«, porabili veliko časa, vam lahko predstavimo še en način, kako poskrbeti, da bo vaš Android telefon vedno »svež« – še ena stvar, ki jo iPhone uporabniki ne morejo. Govorimo o uporabi Googlove aplikacije Wallpapers. Ta poskrbi, da je na vašem telefonu vsak dan drugo ozadje, brez, da bi bilo karkoli potrebno narediti.


Izbiramo lahko med večimi kategorijami ozadij. Vse, kar moramo storiti je, da izberemo našo najljubšo kategorijo in potem aplikacija poskrbi za vse ostalo. Vsa ozadja so unikatna in lepo popestrijo uporabniški vmesnik.


Glejte video in hkrati odgovarjajte na sporočilo

Če ste že kdaj začeli z brskanjem po aplikaciji Google Maps in nato zapustili aplikacijo, da bi odgovorili na prejeto sporočilo, ste verjetno opazili, da se je na ekranu pojavilo majhno Google Maps okno, ki je ostalo vidno v kotu ekrana. Leta 2017, z izidom verzije Android Oreo, je operacijski sistem dobil še » system-wide picture-in-picture« način, za več kot samo video aplikacije.


Poleg uporabe dotične lastnosti v aplikaciji Google Maps in ostalih video aplikacijah, lahko uporabimo »picture-in-picture« način za videoklice pri aplikacijah, ki to omogočajo. Eden najbolj pogostih načinov rabe je gledanje YouTube videov in odgovarjanje na sporočila ipd. Ko se odločimo, da bi spet radi gledali video v »full-screen« načinu, kliknemo na oznako in video se nam razširi.


iPhoni tovrstnega, »picture-in-picture« načina nimajo. To, kar imamo na ekranu, imamo.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Android operacijski sistem


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

COMTRADE d.o.o.

Letališka cesta 29b, 1000 Ljubljana, Tel: 08 160 52 00
Comtrade je podjetje z dolgoletno tradicijo razvoja IT rešitev in storitev razvoja programske opreme. Svojim strankam zagotavljajo visoko usposobljenost za iskanje strokovnih rešitev ... Več

RDEČA ORANŽA d.o.o.

Titova cesta 2a, 2000 Maribor, Tel: 051 691 862
Razmišljajte kot vaši kupci Kako prepričati vaše potencialne kupce? Ste poskusili različne marketinške strategije, ki niso obrodile želenih rezultatov? S temi izzivi se zadnjih ... Več
Zlati partner

T-2 d.o.o

Verovškova ulica 64a, 1000 Ljubljana, Tel: 064 064 064
Za podjetja in domove je dostop do interneta v večini primerov bolj pomemben kot njihove druge podporne storitve. Praktično vsa podjetja potrebujejo internetni dostop za vsako delovno ... Več

STUDIO GRAFFIT d.o.o.

Podutiška cesta 92, 1000 Ljubljana, Tel: 01 510 35 70
Studio Graffit Uspešno promocijo podjetja lahko izvedemo na več načinov, preko medijev, spletne strani ali s širjenjem blagovne znamke. Obstaja tudi lažji in bolj praktični ... Več