Operacijski sistemi
14.12.2020 08:43
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Android uporabniki na svojih napravah v 2020 preživeli 3,3 bilijona ur

Android uporabniki na svojih napravah v 2020 preživeli 3,3 bilijona ur
Android uporabniki na svojih napravah v 2020 preživeli 3,3 bilijona ur

Dvignite roko, če uporabljate ali Zoom ali Teams! Zdaj pa dvignite roko vsi tisti, ki uporabljate TikTok! Aplikacije in igre predstavljajo veliko večino vsega, kar danes počnemo s pametnimi telefoni, sploh pa zdaj, v času pandemije. Kaj pa je pripeljalo do tako drastičnega povečanja časa, ki so ga Android uporabniki preživeli s svojimi telefoni?

Po podatkih analitskega podjetja App Annie so Android uporabniki v letu 2020 na svojih napravah preživeli neverjetnih 3,3 bilijona ur – to je 25 % več, kot v lanskem letu. Zanimivo pa je predvsem to, da glavni razlog, zakaj je prišlo do takšnega skoka, ni brezciljno “tavanje” po Twitterju ali Instagramu. Ravno nasprotno, največ so k skupnemu času preživetemu za ekrani doprinesle videokonferenčne aplikacije, kot so Zoom in Microsoft Teams.

App Annie v svojem letnem poročilu piše, da so uporabniki na račun pandemije in nove masovne kulture dela od doma oz. na daljavo, dva-krat več uporabljali poslovne aplikacije, kot v letu 2019. Ta trend bi se lahko nadaljeval tudi v 2021, kajti delovno mesto, kot smo ga bili navajeni do nedavnega, se močno spreminja, kljub potencialno uspešnim zdravilom in cepivom proti koronavorusu Covid-19.

Poslovna uporaba orodij in aplikacija zrasla za 200 %

Če se sprehodimo skozi različna področja uporabe Android naprav, vidimo, da z naskokom prednjačijo poslovne aplikacije, ki smo jih omenili že zgoraj. Na drugem mestu, s 40-odstotnim skokom napram letu 2019, so se znašle pretočne platforme, 35 % več so Android uporabniki igrali igre, 25 % več časa so namenili spletnemu nakupovanju in upravljanju osebnih financ, najmanj, “le” 20 % več časa pa so namenili družbenim omrežjem in komunikaciji.

Obstajajo verjetno še drugi faktorji, ki so vplivali na povečanje časa, ki so ga Android uporabniki preživeli s svojimi napravami. Prenosi na Android telefonih so napram letu 2019 zrasli za 10 % in se že približali številki 90 milijard. Igre tukaj predstavljajo 45 % – 5 % več, kot lani. Kot zanimivost lahko dodamo to, da je ta odstotek, povezan s prenosi iger pri iOS napravah, 30 %. Brez presenečenj so bili največji trgi prenosov Android aplikacij Indija, Brazilija in Indonezija.

Absolutni zmagovalec med aplikacijami je TikTok

Če pogledamo samo aplikacije, je TikTok letos pridobil daleč največ. To velja za vse tri glavne kategorije razvrščanja: število prenosov, zaslužek na uporabnika in mesečno aktivni uporabniki. Tudi videokonferenčne aplikacije, kot sta Zoom in Google Meet, so bile med prvimi desetimi po številu prenosov.

App Annie lestvica aplikacij po prenosih (jan. – nov. 2020)

  1. TikTok
  2. Facebook
  3. WhatsApp Messenger
  4. Zoom Cloud Meetings
  5. Instagram
  6. Facebook Messenger
  7. Google Meet
  8. Snapchat
  9. Telegram
  10. Likee


Kljub temu, da je pandemija praktično onemogočila romantične zmenke v živo, je Tinder ostal na prvem mestu lestvice po zaslužku na uporabnika. Aplikacije se je hitro prilagodila situaciji, saj so dodali dve pomembni lastnosti: “globalno podrsavanje” in video klice.

Med igrami največ pridobile “multiplayer” uspešnice

Igre, kot sta Among Us in Ludo King, so v letu 2020 pridobile največ, kajti številni igralci so si še vedno želeli druženja med igranjem, čeprav je to potekalo v virtualnem svetu. Te igre so dobile tudi največ novih uporabnikov pri mesečno aktivnih uporabnikih.

App Annie lestvica iger po prenosih (jan. – nov. 2020)

  1. Free Fire
  2. Subway Surfers
  3. Among Us!
  4. PUBG MOBILE
  5. Gardenscapes – New Acres
  6. Hunter Assassin
  7. Brain Out
  8. My Talking Tom Friends
  9. Ludo King
  10. Tiles Hop: EDM Rush

Podjetje App Annie verjame, da bodo določeni trendi uporabe ostali tudi v letu 2021. Ljudje bomo po napovedih podjetja prenašali še več video pretočnih aplikacij, prihodki na račun uporabe naprav pa se bodo večali. App Annie napoveduje, da bi lahko na globalni ravni dosegli 120 milijard ameriških dolarjev.

Celotno poročilo podjetja App Annie je dostopno TUKAJ.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Android operacijski sistem


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

E-športna zveza Slovenije (EŠZS)

Zvezda 19, 1000 Ljubljana,
E-šport je v preteklem desetletju doživel izjemno rast, tako glede gledanosti, raznovrstnosti in prihodkov. Povečana gledanost, k čemer so prispevale platforme za pretakanje vsebin ... Več
Zlati partner

INFO-KOD d.o.o.

Cesta v Gorice 34a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 24 99
Skupina INFO-KOD že dvajset let ponuja rešitve na področju avtomatske identifikacije, ki je podlaga za računalniško izmenjavo podatkov. INFO-KOD d.o.o. je eden izmed glavnih distributerjev ... Več
Diamantni partner

ADM ADRIA d.o.o.

Prvomajska ulica 17, 3000 Celje, Tel: 05 925 19 55
O nas Večina podjetij se ustanavlja zaradi poslovne ideje, prodajnega koncepta ali pa zaradi potrebe po formaliziranju opravljanja poslovnih aktivnosti. Na primeru družbe ADM-Adria, ... Več
Zlati partner

3WAY d.o.o.

Štalčeva ulica 5, 1215 Medvode, Tel: 01 361 70 14
Podjetje 3WAY se ukvarja s prodajo 3D printerjev, 3D skenerjev in programskih paketov CAD/CAM/PLM. Poleg tega nudijo tudi storitve na področju 3D tehnologij. So popolna rešitev, ... Več