Operacijski sistemi
25.12.2020 09:00
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Android vs. iOS: Kateri operacijski sistem je boljši? (2. del)

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

V prvem delu članka smo se dotaknili nekaj glavnih lastnosti operacijskega sistema, od cenovne dostopnosti naprav, aplikacij, trgovin z aplikacijami, baterije, posodobitev, do navigacijskih aplikacij in nekaterih drugih funkcionalnosti. V drugem delu članka nadaljujemo in se približujemo končni oceni, kateri od dveh glavnih operacijskih sistemov – Android ali iOS – je boljši.

Dostopnost – ZMAGOVALEC: iOS

V javnosti obstaja neka splošna percepcija, da je Android bolj kompliciran od iOS-a, vendar temu ni povsem tako. Obe platformi namreč nudita različne možnosti in sta primerni za različne uporabnike. Če recimo iščete napravo za starejše ali telefone za tehnofobe, Android na trgu ponuja različne opcije. Proizvajalci, kot je Samsung, nudijo na primer “Easy mode”, ki poveča celoten uporabniški vmesnik in poenostavi celotno izkušnjo. Poleg tega so na voljo različne “third-party” aplikacije, ki delajo enako. Tako Android, kot iOS, nudita številne aplikacije, ki so namenjene starejšim.

Lahko bi rekli, da je iOS v določenih pomembnih aspektih enostavnejši za uporabo, hkrati pa je na vseh iOS napravah enak. Android se po drugi strani lahko razlikuje od naprave do naprave in od proizvajalca do proizvajalca. Digital Trends še ocenjuje, da je iOS manj “zabasan” in bolj čist od Androida, je pa recimo Googlov “stock” Android prav tako enako eleganten in dostopen. 

Klju temu, da je Android v zadnjih letih naredil pomemben preskok, še vedno ni tako enostaven in dostopen kot iOS s svojim minimalističnim uporabniškim vmesnikom. iOS v kategoriji dostopnost torej zmaga.

Prilagodljivost – ZMAGOVALEC: ANDROID

To je že od nekdaj ena od Androidovih glavnih konkurenčnih prednosti. Celoten uporabniški vmesnik z le nekaj kliki hitro spreminjamo – izbiramo različne postavitve domačega ekrana, dodajamo vtičnike in bližnjice, za nekoliko bolj zahtevne uporabnike pa lahko spremenimo celoten izgled vmesnika. 

Za uporabnike iPhonov je iOS 14 skorajda bi lahko rekli, da revolucionarno spremenil možne načine prilagodljivosti uporabniškega vmesnika. Medtem, ko je mnogo iPhone uporabnikov to spremembo dojelo, kot zabavno spremembo, so nekateri dodobra izkoristili podporo za uporabo vtičnikov, s katerimi so lahko popolnoma spremenili izgled naprav. Kljub temu pa stopnja prilagodljivosti iOS sistema ni na ravni Androida, ki omogoča “third-party” dodatkom, da popolnoma predrugačijo vmesnike. Če torej iščete napravo, ki vam omogoča resnično unikaten, personaliziran izgled domačega zaslona, potem je Android prava izbira za vas. 

Klici in pošiljanje sporočil – ZMAGOVALEC: iOS

Osnovna funkcionalnost klicanja in pošiljanja sporočil je dobra na obeh platformah, dejstvo pa je, da je Android stvari malce bolj zakompliciral. Prvič, Google je na nek način vse skupaj združil v svojo orodje Hangouts, ki omogoča pošiljanje sporočil, SMS-ov, video skupinske pogovore in še več. Vse to preko “Wi-Fi” ali podatkovnega omrežja. Nato je Android predstavil Allo in Duo in zdaj se počasi poslavlja od Hangouts-ov – ampak kot kaže tudi Allo počasi ugaša. Aplikacija Messages je prednastavljena “default” tekstualna aplikacija, ki je, kot kaže Googlova glavna sporočilna aplikacija, ki po novem ima tudi RCS podporo. Da je zmeda totalna, številni proizvajalci radi ponudijo svoje lastne alternative. 

iOS, ki ga nadzira in upravlja direktno Apple, je precej bolj preprost. Na vseh iPhonih in iPadih sta FaceTime in iMessage že prednaložena, kar pomeni, da se je povezati s prijatelji in družino zelo enostavno. Potem je tukaj še aplikacija iMessage, ki deluje najbolje, če uporabniki iPhonov komunicirajo med seboj. iMessage nudi številne “third-party” integracije, zabavne nalepke, GIF-e in še več. Zato v tej kategoriji zmaga iOS, predvsem na račun konsistentnosti enostavne uporabe. 

E-mail – ZMAGOVALEC: ANDROID

“Default” e-mail aplikaciji na Androidu in iOS-u sta zelo enostavni za uporabo in hitri za namestitev. Obe platformi med drugim ponujata tudi širok nabor “third-party” e-mail aplikacij. Ne glede na vse pa je Gmail še vedno bolj zmogljiva e-mail aplikacija od Applovega Maila. Glede na to, da je Gmail največji e-mail sistem na svetu, ne preseneča, da je Digital Trends za zmagovalca v tej kategoriji zbral ravno Androidovo aplikacijo. Edini problem, ki ga Gmail ima je, da Android telefoni pogosto ponujajo alternativne e-mail aplikacije, ki so nastale ispod rok proizvajalcev, ki niso nujno najbolj zanesljivi. 

Kamera – ZMAGOVALEC: IZENAČENO

To je verjetno ena najbolj izenačenih kategorij na seznamu. V preteklosti je bilo veliko govora o tem, kako Applovi iPhoni najbolje kombinirajo svetlobo, barvo in ostale detajle, medtem ko zadnji Android telefoni vse te trditve postavljajo pod vprašaj. Googlov Pixel 4 in Pixel 4 XL imata vrhunsko kamero, ravno tako pa tudi iPhone 11 Pro in 11 Pro Max.


Medtem ko ima večina “flagship” Android naprav kvalitetno ali včasih celo odlično kamero, največja razlika nastane pri napravah srednjega razreda, kjer mnogo Android naprav ne pride niti blizu kvaliteti iPhone kamer. Prav tako enako velja za večino “budget” Android telefonov, ki imajo kamere nižje kvalitete. 


Kompatibilne kamera aplikacije obeh platform so kvalitetne in zelo odzivne. iOS aplikacija za malo zmaguje, saj je enostavnejša za uporabo. Kar pa se tiče raznolikosti je Android tisit, ki prednjači, predvsem zaradi tega, ker številni proizvajalci dodajajo lastne aplikacije, z veliko dodatnimi lastnostmi, nekaj dobrimi, nekaj manj dobrimi. 

Ker je Android na področju kvalitete kamer v zadnjem času močno napredoval, se brez težav kosa z Applom. Brez dvoma lahko tukaj govorimo o izenačenju. 

Oblačne storitve – ZMAGOVALEC: ANDROID

Apple še vedno zaostaja za Androidom, ko govorimo o oblačnih storitvah in avtomatskih varnostnih kopijah. Google svojim uporabnikom nudi 15GB prostora v oblaku brezplačno, prav tako pa jim omogoča “cross-platform” podporo. S storitvijo iCloud dobimo vseg 5GB, kompatibilna pa je zgolj z Windows, Mac in iOS napravami. 

Če potrebujete veliko dodatnega prostora Google One zaračuna $2 na mesec za 100GB ($20 na leto), medtem ko Apple računa $1 na mesec za 50GB ali $3 na mesec za 200GB. Applova cena za 2TB skoči na $10 na mesec. Tudi Google uporabnikom nudit 2TB za isto ceno, vendar pa istočasno ima pripravljeno posebno ponudbo za letno naročnino, ki stane $100 ($8.33 na mesec. 

Androidova oblačna shramba je enostavnejša za uporabo in bolj učinkovita od iClouda. Poleg tega pa na iPhonih lahko uporabljamo tudi Google Drive, medtem ko iCloud lahko uporabljamo samo v sistemu iOS.

Glasovni asistenti – ZMAGOVALEC: ANDROID

Z Applovo Siri in asistentom Google Assistant lahko počnemo podobne stvari, je pa dejstvo, da je Siti bolj direktno namenjena za upravljanje koledarja, iskanje po spletu, ali opravljanje klicev. Google Assistant doda še nekaj več. Hitro nam zna ponuditi uporabne predloge, prav tako pa vključuje več konteksta. Zdi se, da Google Assistant bolj spozna uporabnika kot Siri, od katere je tudi pametnejši in bolj raznolik. 

iOS 12 je prinesel Siri Shortcuts (Siri bližnjice), ki uporabnikom omogočajo sprožanje avtomatiziranih opravil z uporabo glasovnih ukazov. To je zagotovo velik korak za SIri, ki počasi sledi Androidu in nuditi personalizirane predloge uporabniku. Za zdaj Google Assistant zmore več in se hkrati tudi hitreje razvija. 

Varnost – ZMAGOVALEC: iOS

Apple prioritizira zasebnost uporabnika, čigar podatke Apple ne hrani in ne bere. Praktično vse je šifrirano. Na drugi strani Android šifrira določene podatke, medtem ko je zasebnost manj zaščitena. Vsi vemo, da Google zbira podatke in išče informacije, ki jih lahko uporabi za to, da lahko oglaševalcem prodaja svoj prostor. Poleg tega pa so podatki shranjeni in analizirani, da lahko Android nudi boljši umetno inteligentno izkušnjo. 

Google trdi, da je v celoti zavzet za zaščito uporabnikovih podatkov, še vedno pa nudti AI storitve. Nekateri strokovnjaki za kiber varnost menijo, prav tako tudi Apple, da Google uporabnikom ne predstavi realno relacijo med zasebnostjo in umetno inteligenco. Apple je z FBI-jem bil celo dolgo časa na bojni nogi, da je svojim uporabnikom zagotovil želeno mero šifriranja. Roko na srce, takšno predanost je težko premagati. 

Brez dvoma lahko trdimo, da je iOS najbolj varna platforma in tista platforma, ki najbolje zaščiti zasebnost uporabnikov. 

Zaključna ocena

Gledano v celoti je Android zmagal v 10-ih, iOS pa v 7-ih kategorijah portala Digital Trends. iOS je ob tem zmagal v nekaterih bolj pomembnih kategorijah – recimo alternativne trgovine z aplikacijami niso tako pomembne, kot za večino uporabnikov varnost in dostopnost. Ne glede na vse pa je ena od končnih ugotovitev ta, da je težko primerjati oba sistema med seboj. Zakaj? Ker Apple nadzira tako strojno, kot programsko opremo svojih naprav, iOS uporabnikom nudi bolj uniformno izkušnjo na vseh napravah.

Direktna primerjava najnovejših verzij Androida in iOS-a ne bi bila najbolj reprezentativna za večino uporabnikov, kajti večina Android naprav nima zadnje verzije operacijskega sistema. Uporabniška izkušnja je pri Androidu dodatno zakomplicirana, kajti večina proizvajalcev Android pametnih telefonov na osnovo Googlovega “stock” Androida doda še lasten vmesnik. Rezultat tega je precejšnja razlika med uporabo Googlovega Pixel 5, Samsunga Galaxy S20 in recimo OnePlus 8T.

Če se odločite za Android napravo, je morda smiselno, da preverite, katero verzijo Androida ima, kaj je proizvajalec dodal sam in kako pogosto prihaja do posodobitev programske opreme naprave. 

Za konec lahko povemo, da so za vsakega posameznika pomembne različne kategorije in vsak naj gleda tisto, kar se njemu zdi pomembno. Če je varnost in zasebnost pri vas na prvem mestu, potem je iPhone očitna izbira. Če želite karseda vzdržljivo baterijo in radi sebi prilagajate vmesnike, potem izberite Android. Tako Android, kot iOS sta zrela sistema z mnogo kakovostnimi lastnostmi, predvsem pa z veliko več podobnostmi, kot razlikami. 


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Android operacijski sistem

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

tinaLILIPUT – grafično oblikovanje

Mariborska cesta 82, 2312 Orehova vas, Tel: 031 343 481
Grafično oblikovanje je pomembno orodje, ki izboljša komunikacijo z drugimi. Služi za posredovanje vaših idej na način, ki ni le učinkovit, ampak tudi eleganten. Preprosto povedano, ... Več
Zlati partner

RITTAL d.o.o.

Letališka cesta 16, 1000 Ljubljana, Tel: 01 546 63 70
Rittal spodbuja inovacije in živi svoje vrednote To je Rittal. Globalni igralec, vodilni inovator, družinsko podjetje in zgleden delodajalec. Rittal zgodba Prihodnost Rittala se je ... Več
Zlati partner

INFO-KOD d.o.o.

Cesta v Gorice 34a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 24 99
Skupina INFO-KOD že dvajset let ponuja rešitve na področju avtomatske identifikacije, ki je podlaga za računalniško izmenjavo podatkov. INFO-KOD d.o.o. je eden izmed glavnih distributerjev ... Več

RSLukan, Matjaž Lukan s.p.

Pri malem kamnu 11, 1000 Ljubljana, Tel: 051 302 160
Delovanje sodobne družbe je pogojeno z brezhibnim delovanjem računalniških in informacijskih sistemov. Predstavljajte si svet brez tehnologije ali še huje, svet brez ustrezne IT ... Več