Telefoni
28.08.2019 20:54

Deli z drugimi:

Share

9 razlogov, zakaj kupiti Samsung Galaxy S10 in ne novega Galaxyja Note 10

9 razlogov, zakaj kupiti Samsung Galaxy S10 in ne novega Galaxyja Note 10
9 razlogov, zakaj kupiti Samsung Galaxy S10 in ne novega Galaxyja Note 10

Na voljo je Samsungov najnovejši, najbolj glamurozni pametni telefon do tega trenutka – Galaxy Note 10. Kljub vsem napovedim in tehnologiji, ki poganja novi model, Samsungov trg ponuja kar nekaj zanimivih naprav, med katerimi lahko izbiramo.

Letos je Samsung predstavil štiri verzije pametnega telefona Galaxy S10, ki je tako prevzel vlogo »flagship« naprave za letošnje leto. Najcenejši model, Galaxy S10e, stane od $750 (preračunanih 673 eur) naprej; to je hkrati tudi naprava, za katero menimo, da je najbolj primerna za večino kupcev. Klasični Galaxy S10 stane od $900 (preračunanih 807 eur) naprave, večja verzija, S10 Plus od $1.100 (preračunanih 987 eur) naprej, osnovna cena 5G modela S10 pa je $1.300 (preračunanih 1.166 eur).

Samsungov najnovejši model, Note 10, je hkrati njihov najboljši. Kljub temu pa imamo za vas pripravljenih nekaj tehtnih razlogov, da namesto Nota 10 izberete Galaxy S10. Ta je sedaj star približno pol leta, vendar boste v nadaljevanju lahko videli, zakaj je še vedno prava izbira.

1. Cena je daleč največji faktor, ki pomembno vpliva tudi na primerjavo ostalih lastnosti

Za lažjo primerjavo bomo med seboj primerjali zgolj modela Galaxy S10 in Galaxy Note 10. Modeli »Plus«, prav tako pa tudi Galaxy S10e in 5G verzija telefona, so popolnoma druga zgodba, ki je potrebna lastne diskusije.

Torej, kar se tiče cene:

  • Samsung Galaxy S10 stane od $900 (preračunanih 807 eur).
  • Samsung Galaxy Note 10 stane od $950 (preračunanih 853 eur).

Povedano z drugimi besedami, ob nakupu Galaxyja S10 bomo prihranili slabih 50 eur.


2. Galaxy Note 10 ponuja nekoliko večji ekran, vendar je Galaxy S10 zelo podoben in verjetno tudi bolj primeren za večino ljudi

Galaxy S10 je opremljen s 6.1-inčnim (15,494-centimetrski) AMOLED ekranom. Note 10 ima 6.3-inčni (16-centimetrski) AMOLED ekran.


Ko takole na papirju preberemo obe velikosti ekrana, se nam zdi, da je razlika velika. V resnici pa v praksi, ko telefona držimo v rokah, razlike skorajda ne opazimo. Samsung je pri obeh modelih uporabil najboljšo možno tehnologijo, kar pomeni, da bo uporabniška izkušnja pri obeh na izjemno visoki ravni.


Zadnje statistike so pokazale, da ljudje še vedno raje kupujejo manjše telefone, ki so bolj udobni za upravljanje z eno roko. Tudi recimo uporabniki iPhonov v večji meri preferirajo manjše ekrane. Ravno zato predlagamo nakup Galaxyja S10, ki je manjši in zato bolj udoben za uporabo.


3. Galaxy S10 ima drugačen sistem
prednje kamere, kot Note 10 – in ta je po vsej verjetnosti boljši za različne načine rabe

Oba modela sta opremljena z »edge-to-edge« ekranom. Obe prednji kameri nudita vrhunske fotografije, vendar pa poleg tega oba modela nista ravno navdušila s postavitvijo kamer. Kot lahko vidimo je prednja kamera na Galaxyju S10 postavljena nekoliko bolj na rob, medtem ko ima Galaxy Note 10 kamero postavljeno direktno na sredini ekrana.


Seveda je vse odvisno od posameznikovega okusa, ampak se nekoliko bolj nagibamo k dizajnu Galaxyja S10. Postavitev kamere je manj moteča, če recimo gledamo videe oz. za karkoli drugega. Manjša verjetnost je, da bo kamera na robu moteča kajne?


4. Galaxy Note 10 ima nekoliko večjo baterijo v primerjavi z Galaxyjem S10, vendar bomo le stežka opazili razliko

Note 10 ima večjo baterijo, kot serija Galaxy S10, vendar je razlika minimalna:

  • Galaxy S10 ima 3,400 mAh baterijo.
  • Galaxy Note 10 ima 3,500 mAh baterijo.

mAh, je merska enota, ki nam pove, kako dolgo zdrži baterija, preden jo moramo ponovno polniti – kljub temu pa nam enota vedno ne pokaže realnega stanja glede življenjske dobe baterije telefona. Več kot to na vzdržljivost vpliva, kako programska oprema poganja strojno opremo in kako minimizira porabo.


Galaxy Note 10 je na sceni zelo kratek čas in zato nimamo oprijemljivih podatkov o tem, kako dolgo zdrži baterija v primerjavi z Galaxyjem S10. Kritiki in prvi testi poročajo o tem, da lahko od obeh naprav pričakujemo cel dan normalne rabe telefona.


5. Galaxy Note 10 ponuja več notranjega pomnilnika, vendar tudi Galaxy S10 ne zaostaja preveč

Galaxy S10 v osnovi ponuja 128 GB notranjega pomnilnik z možnostjo razširitve do 512 GB (microSD kartica). Galaxy Note 10 pa že v začetku ponuja 256 GB, kar pa je za povprečnega uporabnika veliko preveč. Za večino ljudi je 128 GB povsem dovolj. Če vzamemo za primer uporabnika, ki ima na svojem telefonu 235 aplikacij in porabi zgolj 72 GB pomnilniškega prostora, vidimo, da je 128 GB čisto dovolj.


6. Oba telefona imata identični kameri tako spredaj, kot na zadnji strani

Oba, tako Galaxy S10, kot Galaxy Note 10 imata:

  • 12 MP širokokotno lečo;
  • 12 MP telefoto lečo;
  • 16 MP ultra široko lečo;
  • 10 MP »selfie« kamero.

Sicer obstajajo manjše razlike med prednjo in zadnjo telefoto kamero, vendar sta oba sistema več ali manj enaka.


7. Med učinkovitostjo delovanja obeh naprav ni bistvenih razlik – obe sta opremljeni s Qualcommovim procesorjem Snapdragon 855

Obe napravi ponujata 8 GB RAM-a in enaka operacijskega sistema: Android 9.0 Pie, s Samsungovim lastnim uporabniškim vmesnikom.


Galaxy Note 10 sicer ima še nekaj dodatnih čipov, ki pa ne prinašajo bistvenih novosti in drugačnega načina delovanja.


8. Galaxy S10 nima pisala S Pen, kot ga ima Galaxy note 10 – vendar pisala niti ne potrebujete

S Pen je sicer precej zanimiv dodatek, vendar ni nekaj, brez česar ne bi mogli. S pisalom S Pen lahko upravljamo glasnost naprave, približujemo fotoaparat in seveda pišemo zapiske, tudi, ko ekran ni prižgan. Kakorkoli že, S Pen-a nek povprečen uporabnik ne potrebuje.


9. Galaxy Note 10 nima klasičnega vhoda za slušalke

Note 10 je prvi Samsungov pametni telefon brez vhoda za slušalke – če pa vseeno imate par najljubših slušalk, jih lahko uporabite, če kupite Galaxy S10.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Samsung telefoni

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

OMREŽJE d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 02 10
Združite vse na eni položnici in prihranite denar Ali še vedno plačujete storitve interneta, televizije ter fiksne in mobilne telefonije ločeno? Zagotovo ste že kdaj pomislili, ... Več
Zlati partner

BONAJO d.o.o.

Industrijska cesta 9, 1290 Grosuplje, Tel: 040 514 750
Podjetje BONAJO d.o.o. uspešno posluje že od samega začetka. S skrbno izbrano veleprodajno mrežo partnerjev skrbijo za trženje in distribucijo televizorjev, mobilnih telefonov, ... Več
Zlati partner

MOJA ZAPOSLITEV d.o.o., Optius.com

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 02 00
Optius.com - Karierni portal za nove čase Karierni portal Optius.com je zaposlitveni portal, namenjen tistim, ki iščejo zaposlitev in tistim, ki iščejo nov kader. ... Več

Nova Vizija, informacijski inženiring in svetovanje, d.d.

Celjska cesta 9, 3310 Žalec, Tel: 03 71 21 800
Odločitev, v katero informacijsko tehnologijo bi moralo vlagati vaše podjetje in v katere ne, je težka. Po eni strani želite biti tisti, ki je odgovoren za inovacije in rast ... Več