Telefoni
18.03.2019 18:13

Deli z drugimi:

Share

Če iščete večji zaslon, vzdržljivo baterijo in dodatno kamero, potem je S10 pravi Galaxy za vas

Če iščete večji zaslon, vzdržljivo baterijo in dodatno kamero, potem je S10 pravi Galaxy za vas
Če iščete večji zaslon, vzdržljivo baterijo in dodatno kamero, potem je S10 pravi Galaxy za vas

Ali je Samsung Galaxy S10 Plus pravi pametni telefon za mene? S tem vprašanjem se srečujejo vsi ljubitelji Samsunga in vsi tisti, ki jih je novi model pritegnil. Kljub temu, da o revolucionirani nadgradnji iz modela S9 Plus ne moremo govoriti, je S10 Plus odličen pametni telefon. Takoj na začetku naj povemo, da “cut-out” kamere niso problem, ekran telefona pa je absolutno najboljši na tržišču v tem trenutku. Samsung Galaxy S10 Plus je opremljen z nekaj “premium” lastnostmi.

Izpostaviti velja Samsungov uporabniški vmesnik One, ki je vsekakor precejšnja izboljšava napram vsemu, kar je Samsung do sedaj naredil. Govorimo torej o najbolj “premium” Android telefonu na tržišču. Na žalost pa so testi Exynos modela pokazali nekoliko slabšo baterijo, prav tako pa verjetno ultra-širokokotna kamera ne bo ravno navdušila. Kar se tiče cene je Samsung postavil začetno pri $999 (preračunanih 880 eur).

Samsung Galaxy S10 Plus – splošna recenzija

Če se sedaj lotimo dejstev, lahko brez obotavanja povemo, da je Samsung Galaxy S10 Plus izjemen pametni telefon – ima trenutno najboljši ekran na trgu, izboljšano programsko opremo in dobro, kvalitetno gradnjo.

Po drugi strani pa je res tudi to, da je zelo drag, kar pa niti ne čudi preveč, saj je Apple za svojega iPhona XS postavil podobno ceno, Samsung pa je recimo za svoj upogljivi telefon Fold postavil približno dva-kratnik cene. S10 stane približno isto kot Huawei’s Mate 20 Pro in če ne govorimo zgolj o začetni ceni, se ta hitro povzpne za dodatnih par sto evrov.


Nekako se nam ne zdi logično, da je Samsung cenovno letvico novega modela postavil tako visoko, kajti če primerjamo S10 Plus s predhodnikom, bistvenih razlik ni. Ali bo to vplivalo na prodajo bo pokazal čas, se je pa že recimo pri Applu pokazalo, da potrošniki skrbno analizirajo nakupe pametnih telefonov. Vzdržljivost baterije Galaxyja S10 Plus ni ravno na najvišji ravni (testni model portala Tech Advisor), prav tako pa lahko dobimo skorajda vse lastnosti, med drugim tudi trojno zadnjo kamero, na cenejšem modelu S10.


Spletni portal Tech Advisor je Galaxyju S10 Plus dal dobro oceno, še vedno pa ne moremo govoriti o 5/5 telefonu, ravno zaradi pomanjkljivosti pri bateriji.


Samsung Galaxy S10 Plus – “cut-out”

Galaxy S10 Plus je prvi model Galaxy S, katerega ekran je na določeni točki “prekinjen” s prostorom za “notch” oz. kamero. Samsung se je odločil, da zgornji desni kot nameni “cut-out” odprtini. Je v obliki tablete in vsebuje dve sprednji kameri. Pri modelih Galaxy S10 in S10e je na tem mestu enojna kamera v obliki kroga.


Dodatna leča ni namenjena širokokotnim posnetkom kot pri telefonu Pixel 3, kljub temu, da vas lahko aplikacija “Kamera” zavede. Dotična kamera je namenjena portretnemu fotografiranju za sebke, nekaj, kar zagotovo ne pride v poštev za vse uporabnike.


Ikoni omrežja in baterije sta ravno zaradi “cut-out” prostora pomaknjeni proti sredini, vsak uporabnik pa moram presoditi sam, ali ga novost moti, ali ne. “Cut-out” seveda vpliva tudi na gledanje videov v celozaslonskem načinu, ampak je to zdaj že nekaj, kar smo navajeni pri praktično vseh telefonih.


Galaxy S10 Plus je dodal baterijo z večjo – 4100mAh – kapaciteto, prav tako pa je dodal večji – 6,4-inčni (16,25-centimetrski) ekran. Te tri stvari so edine razlike, ko primerjamo S10 Plus z njegovim predhodnikom. Uporabnikom ponuja 8 GB RAM-a, 128 GB pomnilniškega prostora, enako odlično tehnologijo ekrana in isti trojni sistem kamer na zadnji strani naprave.


To pomeni, da nam ni potrebno kupiti večjega telefona, da bi dobili vrhunski sistem kamer, kljub temu, da je zadeva enaka tudi pri iPhonu XS in Pixel 3. Iz tega naslova lahko trdimo, da je Samsung potegnil pravo potezo.


Trojna kamera na zadnji strani modela S10 Plus morda na prvi pogled izgleda super, vendar v resnici ni takšna posodobitev kot se sprva zdi. Kot omenjeno je lepo videti tri kamere, vendar sta glavna – 12 MP – in 12 MP telefoto kamera enaki kot pri Galaxyju S9 Plus. Samsung je poleg teh dodal še 16 MP širokokotno lečo, ki je kvalitetna, vendar nekoliko popači fotografijo ob robovih.

Rezultati testov so pokazali, da je sistem trojne kamere na modelu S10 Plus kvaliteten, kljub temu pa Tech Advisor ocenjuje, da portretni način ni primerljiv z iPhonom XS ali Pixel 3.


Samsung Galaxy S10 Plus – specifikacije

  • Android 9.0 Pie z uporabniškim vmesnikom One UI
  • 6.4-inčni Wide Quad HD+ (3040×1440) 19:9 Dynamic AMOLED ekran
  • procesor Exynos 9820 ali osem-jedrni Qualcomm Snapdragon 855
  • 8/12GB RAM
  • 128/512GB/1TB notranjega pomnilnika
  • microSD kartica (do 512GB)
  • dvojna 12Mp, f/1.5-2.4, OIS zadnja kamera + 16Mp Ultra Wide, f/2.2 + 12Mp Tele, f/2.4
  • dvojna 10Mp, f/1.9 sprednja kamera + 8Mp Depth, f/2.2
  • gumb “Domov”, občutljiv na dotik
  • vgrajen Ultrasonic Fingerprint skener
  • 2D tehnologija prepoznavanja obraza
  • merilec srčnega utripa
  • 11ac dual-band Wi-Fi
  • Bluetooth 5.0 z aptX
  • GPS
  • NFC
  • 4G LTE Cat 20
  • vhod za slušalke
  • USB-C
  • 4100mAh baterija
  • tehnologija Fast Wireless Charging 2.0
  • Wireless Powershare
  • IP68 odpornost na prah in vodo

Samsung Galaxy S10 Plus – končna ocena

Samsung Galaxy S10 Plus je, kot smo lahko pričakovali, eden najboljših telefonov, ki jih lahko kupimo. Opremljen je s trenutno najboljšim ekranom, dvojnim stereo zvočnikom, vrhunskim sistemom kamer, vhodom za slušalke in tehnologijo brezžičnega polnjenja. Poleg tega pa lahko z novim Galaxyjem S10 Plus polnimo tudi druge naprave.
Exynos model, ki je bil deležen testiranja, ponuja povprečno baterijo, medtem ko verzije s procesorjem Snapdragon 855 spadajo v razred višje. Kljub tej pomanjkljivosti je S10 Plus še vedno telefon, ki je primeren za vse ljubitelje vrhunske tehnologije in odličnih pametnih telefonov. Vse kar potrebujemo je, da imamo vedno pri roki polnilec.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Samsung telefoni

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM

Pot za Brdom 100 (Tehnološki Park - G), 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 71 80
Lenovo stremi k izdelavi vrhunskih računalnikov in internetnih naprav z vgrajenimi najnovejšimi tehnologijami, z edinstvenim dezajnom. Vse to za za brezkompromisno doživetje uporabnikov! Ena ... Več

REMIS d.o.o.

Letališka cesta 32, 1000 Ljubljana, Tel: 01 521 13 18
Zlati partner

COLBY d.o.o.

Ob Dravi 6, 2000 Maribor, Tel: 02 330 33 00
Podjetje Colby d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 1993. Ukvarja se s prodajo iger za računalnike in igralne konzole. V začetku so prodajali preko pošte, kasneje preko lastne trgovine. ... Več
Zlati partner

SOPHOS d.o.o.

Germova ulica 9, 8000 Novo mesto, Tel: 07 393 56 00
Podjetje Sophos je sinonim za zagotavljanje IT varnosti in varovanje podatkov za podjetja. Danes njihovi izdelki varujejo več kot 240.000 podjetij in 100 milijonov uporabnikov. Zaupajo ... Več