Telefoni
11.07.2019 10:48

Deli z drugimi:

Share

Dobiček Samsunga naj bi padel za 56 odstotkov

Dobiček Samsunga naj bi padel za 56 odstotkov
Dobiček Samsunga naj bi padel za 56 odstotkov

Samsung opozarja svoje investitorje, da naj bi dobiček ob koncu drugega letnega četrtletja zgrmel strmo navzdol za 56%. Glavna razloga sta padec prodaje spominskih čipov in tudi pametnih telefonov. Korejski tehnološki velikan je v petek, 5. julija, objavila, da pričakuje za 4,2 odstotka manjše prihodke kot v istem obdobju lani, dosegli pa naj bi okoli 40 milijard evrov, dobiček iz poslovanja pa naj bi se zmanjšal za več kot polovico, na okoli 4,9 milijarde evrov.


Kljub slabim rezultatom so ti še vedno višji od napovedi analitikov, zahvaljujoč se Samsungovemu poslovanju na področju ekranov. Samsung med drugim prodaja ekrane Applu in še nekaterim drugim proizvajalcem pametnih telefonov.


Kot že omenjeno je padec dobička posledica ohlajevanju trga spominskih čipov, ki je vse do danes bil Samsungov najbolj dobičkonosen del poslovanja – kljub temu, da govorimo o največje proizvajalcu pametnih telefonov. Padec dobička je največji od leta 2016, ko se je Samsung znašel v »Galaxy Note 7« krizi. Se še spomnite kajne? Rick Seo, analitik pri HSBC, je v pismu investitorjem zapisal, da je nižanje povpraševanja in posledično proizvodnje spominskih čipov za Samsung povzročilo »težko« poslovno okolje. Pomagale niso niti zelene številke prodaje zadnjega, najnovejšega modela ta teden. Analitik pri Diawa Capital Markets napoveduje, da bo slaba prodaja modela Galaxy S10 na kratki rok povzročila nizke prihodke na področju prodaje pametnih telefonov za zaključeno četrtletje.


Samsung je največji svetovni proizvajalec pametnih telefonov in tudi vodilni po številu prodanih enot. Za svoje rivale izdeluje nekatere ključne komponente, v zadnjem času pa vedno bolj intenzivno razvija 5G tehnologijo. Vse to Samsung postavlja v položaj potencialnega zmagovalca in poraženca, kajti težave, s katerimi se sooča, predstavljajo vodo na mlin Huaweija, največjega proizvajalca telekomunikacijske opreme in številke 2 na področju prodaje pametnih telefonov.


Washington je maja Huawei dodal na trgovinsko »črno list«. S tem je prekinil vse trgovinske povezave ameriških podjetij s Kitajskim tehnološkim velikanom. Kako je to vplivalo na poslovanje podjetja? Po Huaweijevih podatkih bi naj v mesecih po restrikciji podjetju prodaja v ZDA padla za 40%. Predsednik Donald Trump je prejšnji teden sicer nekoliko omilil restrikcijo, vendar trenutno še vedno ni najbolj jasno, katere produkte bodo podjetja iz ZDA lahko dobavljala Huaweiju.


Analitik pri Daiwa Capital Markets napoveduje, da bosta trgovinski spor in restrikcija imela negativne posledice na povpraševanje po Huaweijevih produktih. Pritisk na proizvajalce spominskih čipov po celem svetu bo vedno večji, predvsem kar se tiče cene produktov.


Če pogledamo še nekoliko bolj na pozitivno plat za Samsung, analitiki že ugotavljajo, da so vidni pozitivni vplivi sankcij Trumpa do Huaweije. Pričakovanja se nagibljejo v smer boljše prodaje pametnih telefonov in tudi omrežne opreme, na račun restrikcij, kar pa še ne pomeni, da bo Samsung z lahkoto popravil slabe rezultate, ki jih beleži sedaj. Samsung bo objavil celotno poročilo o poslovanju do konca meseca.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Samsung telefoni

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

DATALAB SI d.o.o.

Hajdrihova 28c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 252 89 00
Datalab tehnologije Podjetje Datalab Tehnologije d.d. se ukvarja z razvojem poslovne programske opreme za vodenje podjetij. S poslovnim informacijskim sistemom PANTHEON povečate učinkovitost ... Več
Zlati partner

KONCERN ENA d.o.o.

Koroška cesta 61, 3320 Velenje, Tel: 03 891 95 40
Podjetje IN.PU.T., prodaja računalniške opreme, Tadej Pucelj, s.p. je začelo poslovati v letu 2003,kot internetna trgovina (www.in-put.com) z računalniško opremo. V zadnjih letih ... Več
Zlati partner

Crayon

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 0597 87 142
Crayon je globalno podjetje, ki svojim strankam pomaga zgraditi komercialne in tehnične temelje za uspešno digitalno transformacijo v oblak. Ponujamo celovite IT rešitve migracij ... Več
Zlati partner

GROWTHCOM d.o.o.

PE Ljubljana, Šmartinska cesta 152, 1000 Ljubljana, Tel: 051 313 192
Growthcom - vaš specialist za digitalni marketing Svoje 10-letne izkušnje s področja prodaje in digitalnega marketinga je z nami delil direktor podjetja, David Fabjan. V Growthcomu ... Več