Računalništvo, telefonija
01.05.2017 10:30
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Uber bo svojim voznikom plačeval bolniška nadomestila

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Eden najbolj kontroverznih vidikov poslovanja Uberja je, kako podjetje klasificira svoje voznike. Niso namreč njihovi zaposleni, temveč samozaposleni pogodbeniki. To pomeni, da so neupravičeni do številnih stvari, katere redni zaposleni pri drugih podjetjih jemljejo kot samoumevne – bolniška, dopust in minimalna plača.

V Veliki Britaniji Uber odgovarja na nekatere od kritik s partnerstvom z “Association of Independent Professionals & the Self-Employed (IPSE)“. Partnerstvo bo upravičilo kvalificirane Uberjeve voznike do nekaterih olajšav/prednosti/nadomestil, Uber pa bo med drugim vsem voznikom, ki so opravili 500 ali več voženj, subvencioniral stroške članarine.

IPSE ponuja svojim klientom bolniško nadomestilo v višini do 2.400 eur, če voznik ni sposoben voziti dva tedna ali več. Prav tako pa bodo pokriti “izgubljeni prihodki”, ko bo voznik opravljal rehabilitacijo po poškodbi ali kaj podobnega.

V Veliki Britaniji je recimo tako, da v primeru, ko se voznik poškoduje na delovnem mestu, mu pripada nadomestilo za poškodbo v višini do 350 eur na teden, maksimalno 52 tednov. Obstaja pa tudi najhujši scenarij smrti ali popolne invalidnosti, ob kateri družini ali ponesrečencu pripada 60.000 eur. Dodatno velja izpostaviti, da imajo vozniki možnost dostopa do svetovalca glede financ, prav tako pa imajo možnost najema finančnega svetovalca. Za vse te prednosti, ki navadnemu delavcu Velike Britanije pripadajo že v samem štartu, bo Uberjev voznik mora plačati približno 2,5 eur na mesec, saj se bo tako vključil v sistem.

Kljub temu, da to ni niti približno enako kot dobijo delavci Britanske delovne sile, je vseeno dober začetek, poleg tega pa to kaže na smer v katero pluje Uber. Vozniki niso več zgolj številke ampak se Uber dejansko počuti odgovorne za svoje voznike.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

MIKROGRAFIJA d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 080 51 15
Specialisti s pravimi rešitvami. In pika. V podjetju Mikrografija d.o.o. so zaposleni izkušeni strokovnjaki s področja informatike, obvladovanja dokumentov in arhivistike. ... Več

REMIS d.o.o.

Letališka cesta 32, 1000 Ljubljana, Tel: 01 521 13 18
Zlati partner

GS1 Slovenija

Dimičeva ulica 9, 1000 Ljubljana, Tel: +386 1 5898 320
GS1 Slovenija je neodvisna in nepridobitna organizacija na področju mednarodnih standardov GS1 za identifikacijo, zajem in elektronsko izmenjavo podatkov v Sloveniji. Ima preko ... Več

Makro Team d.o.o.

Ilaunigova ulica 5, 2230 Lenart v Slovenskih goricah, Tel: 040 410 451, 02 729 25 40
Ste mislili, da je IT podporna služba primerna le za večja podjetja? Zagotavljanje strokovne informacijske podpore bodisi na daljavo ali na fizični lokaciji ima številne prednosti, ... Več