Telefoni
26.02.2019 10:00
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Samsung Galaxy Fold ni edini “nezemeljski” telefon, ki ga je Samsung izdal v svoji zgodovini

Samsung Galaxy Fold ni edini "nezemeljski" telefon, ki ga je Samsung izdal v svoji zgodovini
Samsung Galaxy Fold ni edini "nezemeljski" telefon, ki ga je Samsung izdal v svoji zgodovini

Samsung definitivno ni tujec na področju eksperimentiranja z novimi oblikami pametnih telefonov, kar je več kot dokazal prejšnji teden, ko je izdal prvi upogljivi telefon Galaxy Fold. Samsung je do današnjega dne izdal že marsikatero nekonvencionalno napravo in nevsakdanji telefon, s tem pa požel zelo različne odzive, od ogorčenja do občudovanja.

20. februarja je Samsung po številnih napovedih in težkem pričakovanju končno uradno predstavil prvi upogljivi pametni telefon, ki ga je obliki primerno poimenoval kar Galaxy Fold. Začetna cena naprave je preračunanih 1.747 evrov, Galaxy Fold pa se lahko spremeni iz 4,6-inčnega (11,68-centimetrskega) pametnega telefona, v 7,3-inčno (18,54-centimetrsko) tablico. Samsung je dotično upogljivo napravo predstavil kot luksuzno “one-of-a-kind” napravo, namenjeno vsem tistim, ki potrebujejo več prostora na ekranu kot ga nudi klasičen pametni telefon. Ena najbolj vročih tematik na predstavitvenem dogodku je bila hkratna uporaba treh aplikacij na enem ekranu.

Kot smo že povedali ima Samsung dolgo zgodovino izdelovanja nekonvencionalnih telefonov, pri katerih je milo rečeno eksperimentiral z novimi oblikami in lastnostmi. Za vas smo pripravili kratek pregled najbolj zanimivih in najbolj nevsakdanjih telefonov, ki jih je južnokorejski gigant kadarkoli izdelal.

The Samsung Juke (2007)

Pri Samsung Juke-u je šlo za neke vrste poizkus kombinacije med mobilnim telefonom in MP3 predvajalnikom. Ko je bil izjemno tanek telefon ugasnjen, je služil kot MP3 predvajalnik, medtem ko je sicer deloval kot klasičen mobilni telefon. Ko je bil Samsung Juke zaprt, je bila tipkovnica spravljena varno pod ekranom, ki se je, kot lahko vidimo na sliki, odpiral na stran – brez dvoma najbolj zapomnljiva karakteristika telefona. Poleg tega je Juke ponujal še kovinski krožni gumb, s katerim je uporabnik brskal po svoji glasbeni knjižnici, ko je naprava bila v načinu “MP3 predvajalnika”.

The Samsung Galaxy Round (2013)
Ukrivljeni ekrani so postali zaščitni znak Samsungovih zadnjih glavnih modelov. Vse skupaj pa se je začelo leta 2013, in sicer z modelom Galaxy Round. Naprava je bila opremljena s konkavno lečo, ki je bila namenjena bolj udobnemu držanju telefona in lažjemu telefoniranju. Samsung je telefon izdal v Južni Koreji oktobra 2013, uporabniki pa so dotično napravo sprejeli z mešanimi občutki.

The Samsung Galaxy Golden
Tudi s prihodom ere pametnih telefonov se Samsung ni odpovedal t. i. “flip” telefonom. Samsung Galaxy Golden, ki ga je Samsung izdal leta 2013, se takole na prvi pogled zdi kot pametni telefon, ki pa je zavzel obliko “flip” telefona. Kaj takega je uspelo oz. je sploh probal samo Samsung, ki pa na koncu ni bil najbolj zadovoljen z izkupičkom. Galaxy Golden je bil opremljen z dvema 3,7-inčnima (9,4-centimetrskima) ekranoma na dotik, od katerih je eden bil na sprednji strani telefona, medtem ko je bil drugi ekran direktno v notranjosti naprave.

The Samsung Reclaim (2009)
Tako kot mnogi predstavniki mobilne telefonije je bil tudi Samsung Reclaim opremljen s “slide-out” tipkovnico. Tisto, kar je pri tem telefonu najbolj izstopalo in najbolj navdušilo, je bil okolju prijazen dizajn, ki je bil narejen iz reciklirane plastike, embalaža pa je bila iz recikliranega papirja. CNET je še dodal, da je Reclaim bil Samsungov prvi družbeno odgovorni projekt, ki pa se na koncu ni izšel po pričakovanjih.

The Galaxy S4 Zoom (2013)
Galaxy S4 Zoom je še ena v vrsti hibridnih naprav, ki jih je Samsung izdal v zadnjih letih. Kot že samo ime pove, je v tem primeru modela šlo za kombinacijo pametnega telefona in vrhunske kamere, ki je omogočala 10-kratni optični zoom. V resnici je telefon izgledal, kot da bi nekdo na Samsung Galaxy S4 prilepil ogromno kamero. Samsung je dotično napravo izdal kot dodaten model za Galaxy S4. Ko je leta 2013 Galaxy S4 Zoom izšel, so ljudje v večini primerov pametne telefone kupovali glede na kakovost kamere.

Samsung Beat DJ (2009)
Kot vse kaže Samsungov Beat DJ ni bil narejen zgolj za poslušanje glasbe. Ideja je bila ta, da bi DJ-ji lahko uporabljali model Beat DJ kot svoje orodje – seveda za primere, kjer ni bilo na voljo raznih mešalnih miz in podobno. Nenavaden telefon je že vseboval DJ aplikacijo, s katero je lahko uporabnik dejansko vrtel glasbo. Kljub velikemu pompu spletni portal CNET piše, da je bila prav ta DJ aplikacija ena najmanj uporabljenih lastnosti vseh časov. Ker je šlo za telefon, ki je bil narejen predvsem za glasbene namene, je Samsung vključil nekatere lastnosti in orodja podjetja Bang & Olufsen.

Bang & Olufsen Serene
Namg & Olufsen Serene je bil verjetno eden najbolj čudaških telefonov v zgodovini mobilne telefonije. Avdio podjetje se je združilo oz. je vstopilo v partnerstvo s Samsungom. Ta je Bang & Oufsen Serene označil kot luksuzno napravo, namenjeno vsem zagretim avdiofilom. Kot lahko vidite na sliki je imela ura trapezno obliko in rotatorno tipkovnico. Začetna cena naprave je bila 1.125 evrov, vendar je ta hitro narasla, saj so uporabniki takoj pograbili modele. Ne glede na vse pa ni bil dovolj praktičen, saj je bil za vse popravke potreben vsaj izvijač, če ne že kakšno drugo orodje.

Samsung SPH-N270 (znan tudi pod imenom “the Matrix phone”)
Ko je govora o Samsungu SPH-N270, se moramo zavedati, da je dizjan resnično nekaj posebnega.Telefon poznate verjetno samo vsi tisti, ki ste gledali film “The Matrix Reloded”, saj je temu primerno tudi Samsung izdal telefon in po izidu filma niti ni veliko potreboval, da bi ljudje telefon spoznali. Samsung je zatrdil, da so proizvedli vsega nekaj kosov teh naprav, kar pa se nekako ne skada s tem, kar lahko vidimo na eBayju, kjer dotični telefon lahko kupimo za slabih 600 evrov.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Samsung telefoni

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

PROLON d.o.o.

Rogaška cesta 27, 3240 Šmarje pri Jelšah, Tel: 041 364 535
Računalniki so postali ključno poslovno orodje. Uporabljajo se pri vseh vidikih delovanja podjetja, vključno z ustvarjanjem in prodajanjem izdelkov, trženjem, računovodstvo, administracijo ... Več

ARES RAČUNALNIŠTVO d.o.o.

Tržaška cesta 330, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 21 50
Ares računalninštvo d.o.o. vam po nakupu nudi brezplačno tehnično pomoč, izvaja pa tudi kompletne instalacije in servis računalniške opreme. Več
Zlati partner

TELEMACH d.o.o.

Brnčičeva ulica 49a, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 070 700 700
Telemach je eno glavnih telekomunikacijskih podjetij v Sloveniji in hkrati najhitreje rastoči mobilni operater v državi. Uporabnikom ponuja napredne televizijske storitve v ločljivostih ... Več
Diamantni partner

ZAVOD DIGITALNO INOVACIJSKO STIČIŠČE (DIH SLOVENIJE)

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710
DIH Slovenije omogoča digitalno transformacijo po principu vse-na-enem-mestu, v Sloveniji in širše. Osvešča in zagotavlja storitve za rast digitalnih kompetenc, izmenjavo digitalnih ... Več