Telefoni
24.03.2020 20:00

Deli z drugimi:

Share

Samsung pravi, da 5G tehnologija letos ne bo uspela rešiti trga pametnih telefonov

Samsung pravi, da 5G tehnologija letos ne bo uspela rešiti trga pametnih telefonov
Samsung pravi, da 5G tehnologija letos ne bo uspela rešiti trga pametnih telefonov

Samsung je v sporočilu za javnost zapisal, da vedno večje povpraševanje po 5G napravah, ne bo uspelo rešiti globalnega trga pametnih telefonov, ki se, podobno kot večina ostalih industrij, srečuje s krizo pandemije novega koronavirusa. Ta se po svetu še vedno širi, število okuženih in smrtnih žrtev se iz dneva v dan še povečuje, kar seveda samo slabša situacijo na trgu mobilne telefonije.

DJ Koh, vodja mobilne divizije pri Samsungu, je v sredo, ko so se preko Skype konference sestavili delničarji podjetja, povedal, da je največji svetovni proizvajalec pametnih telefonov pred izbruhom virusa pričakoval povečano povpraševanje po pametnih telefonih, vendar se zdaj že kažejo jasni znaki zaustavljanja povpraševanje. Koh je kljub temu napovedal, da pričakuje rast povpraševanje po 5G napravah do konca letošnjega leta.

Pandemija je v takšnem ali drugačnem obsegu prisotna v vseh državah sveta in Južna Koreja, kjer ima Samsung tudi sedež podjetja, je bila nekaj tednov poleg Kitajske samo žarišče širjenja virusa. Ta je zdaj dosegel vse države Evrope, Severno Ameriko in ostale celine. To za Samsung pomeni velike težave, saj so bili primorano reorganizirati delo, prepovedati službena potovanja, stranke pa se po celem svetu izogibajo javnih površin, kjer je gibanje po teh še dovoljeno.

Samsungovo sporočilo za javnost je prišlo le nekaj dni za tem, ko je Apple sporočil, da zapira vse fizične trgovine izven Kitajske, Južne Koreje in Tajske. Apple je že pred časom napovedal, da v prvem četrtketju ne bodo dosegli zastavljenih finančnih ciljev, saj so bili že takoj na začetku primorani zapreti trgovine na Kitajskem, prav tako pa je njihov glavni proizvajalec, Foxconn, moral zapreti tovarne v državi. Applove trgovine na Kitajskem trenutno že obratujejo, prav tako tovarne, strah pa je v ljudeh še vedno prisoten. Samsung je po tem, ko je eden od zaposlenih dobil pozitiven rezultat testa, zapr eno od svojih tovarn v Južni Koreji.

Ne glede na to, da se tovarne Appla in Samsunga počasi vračajo v normalno stanje, proizvajalce pametnih telefonov čaka težko obdobje, kajti prodaja naprav že močno pada. Spodaj smo prikazali, kakšno je trenutno stanje na trgu pametnih telefonov, Strategy Analytics pa napoveduje, da naj bi globalni trg pametnih telefonov do konca leta 2020 padel za 10%. Glavni razlog? Strah in paraliza, ki jo je povzročil koronavirus. “V tej bitki ne bo zmagovalcev. Vsi večji proizvajalci pametnih telefonov se bodo soočili s padcem prodaje”, so napovedali pri Strategy Analytics.

Če se osredotočimo na Samsung, za podjetje morda ni vse tako črno. Samsung je med drugim tudi eden največjih proizvajalcev procesorjev. Gre za trg, ki je v zadnjih letih bil nekoliko v krizi, zaradi nizkih cen in ne najbolje organizirane dobavne verige komponent. Glavni izvršni direktor Samsung Electronics, Kim Ki-nam, je dejal, da pričakujejo povečanje povpraševanja po procesorjih, zahvaljujoč se rasti trga umetne inteligence, avtonomnih vozil in 5G telefonov ter omrežij.

Koronavirus: kolaps prodaje pametnih telefonov
Prodaja pametnih telefonov je doživela največji kolaps prodaje od izuma pametnega telefona. Raziskovalno podjetje Strategy Analytics poroča, da je prodaja v letošnjem februarju napram lanskemu padla za 38%. Avtorica raziskave, Linda Sui, pravi, da ima izbruh novega koronavirusa na Kitajskem veliko večji vpliv, kot si ljudje morda predstavljamo. O teh učinkih pišejo strokovnjaki po vsem svetu in na žalost napovedi niso najbolj optimistične.

»Nekatere tovarne v Aziji niso mogle proizvajati pametnih telefonov, medtem ko se ogromno strank ni odločalo za obisk fizičnih trgovin«, je zapisala Suijeva. Dejstvo je, da spletna trgovina v tem trenutku cveti, obenem pa je problem, da podjetja ne morejo zagotoviti dovoljšne dobave, zaradi tovarn, ki po vsem svetu stojijo oz. so prekinjene dobavne verige.

V poročilu so zapisali, da je število prodanih telefonov v februarju padlo iz 99,2 milijonov v letu 2019 na 61,8 milijonov v letošnjem februarju. Za to, da občutimo kako velika je razlika, nam ni potrebno biti strokovnjak kajne? Februar bi sicer za mobilno indistrijo moral biti pomemben mesec, saj bi ravno v tem mesecu moral biti največji dogodek Mobile World Congress, kjer proizvajalci po navadi predstavijo nove telefone. Odpovedanih je poleg tega bilo še nešteto drugih večjih in manjših dogodkov in vse to vpliva na celotno industrijo. Ljudje se počasi že pripravljajo na gospodarsko krizo in to pomeni, da ni zdaj niti približno ni čas za »luksuzne« nakupe, kot je telefon.

Samsung je februarja predstavil svoj novi »flagship« telefon S20 in po zadnjih podatkih beležijo počasno rast prodaje. V tem istem času je Apple poročal, da ne bodo dosegli zastavljenih finančnih ciljev, opozoril pa je, da bo dobava iPhonov po svetu omejena in ponekod v celoti prekinjena.

»Februar 2020 je mesec, ko beležimo največji padec prodaje pametnih telefonov v zgodovini trga pametnih telefonov«, pravi Neil Mawston, izvršni direktor podjetja Strategy Analytics. »Vse skupaj, torej dobava in povpraševanje, sta začeli padati na Kitajskem, zadeva se je širila po celotni Aziji, kar pa je posledično zaustavilo oz. vsaj upočasnilo celoten svet. Gre vsekakor za čas, ki ga bo industrija želela čim prej pozabiti«, so še zapisali pri Strategy Analytics.

Pomembno je izpostaviti še to, da pri Strategy Analytics napovedujejo, da bo prodaja pametnih telenov slaba tudi v marcu, saj se je virus razširili po ZDA in celotni Evropi. O številkah trenutno še ne govorijo, vsekakor pa bi znala trenutna kriza pustiti še večjo škodo.

Na stotine milijonov potencialnih strank je trenutno v izolaciji, kar seveda pomeni, da jim niti na pamet ne pride, da bi šli v fizične trgovine. Strategy Analytics napoveduje, da bi lahko proizvajalci ponudili popuste, s čimer bi vzpodbudili prodajo.

Kljub temu, da je gospodarska kriza na vidiku in da ne bodo dosegli zastavljenih finančnih ciljev, poleg tega pa imajo težave z dobavo, je Apple ta teden naznanil dva nova produkta – novi iPad Pro s tehnologijo laserskega skeniranja in novi MacBook Air. Je pa to izpeljal preko sporočila za javnost in ne preko glomaznega dogodka, kot bi sicer od Appla pričakovali. Analitiki se ne spomnijo, kdaj je Apple nazadnje naznanil svoje nove produkte na tako miren način.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Samsung telefoni


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Diamantni partner

ZAVOD DIGITALNO INOVACIJSKO STIČIŠČE (DIH SLOVENIJE)

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710
DIH Slovenije omogoča digitalno transformacijo po principu vse-na-enem-mestu, v Sloveniji in širše. Osvešča in zagotavlja storitve za rast digitalnih kompetenc, izmenjavo digitalnih ... Več

NEXT LINE d.o.o.

Ob železnici 16, 1000 Ljubljana, Tel: 041 776 822
Next line, specializirane storitve tiska pod eno streho V podjetju Next line iz Ljubljane so se osredotočili na specializirane storitve tiska s termičnimi, sublimacijskimi in ... Več
Zlati partner

AUDIO BM d.o.o.

Italijanska ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 059 044 055
Kot eden najpomembnejših čutov nam sposobnost sluha omogoča povezovanje in socializiranje s preostalim svetom. Najpomembneje pa je, da nas sluh poveže z ljudmi in omogoča komunikacijo ... Več
Zlati partner

SIMBIOZA GENESIS, so.p.

Letališka cesta 3, 1000 Ljubljana, Tel: 040 336 311
e-Simbioz@ je projekt Simbioze Genesis, socialnega podjetja, ki ga od začetka leta 2015 izvajajo z namenom izboljšanja in nadgrajevanja računalniških znanj vseh generacij v okviru ... Več