Telefoni
14.02.2020 10:00
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

PS5 vs PS4 Pro: Se bo splačalo kupiti novo konzolo?

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

PS5 vs PS4 Pro: katero konzolo kupiti? Medtem, ko se izid konzole PS5 približuje s svetlobno hitrostjo, številni uporabniki razmišljajo, ali se sploh splača kupiti novo Sonyjevo napravo, ali ostati na dosedanji verziji PS4 Pro.

PS4 Pro je nadgrajena verzija konzole PS4, ki je izšla leta 2016. Do sedaj je bilo prodanih približno 100 milijonov naprav te generacije. Veliko uporabnikov konzole PS4 se je odločilo za nadgradnjo, predvsem zaradi 4K tehnologije, poleg tega pa zaradi izjemne uporabniške izkušnje ob igranju ekskluzivnih iger, kot so God of War, Uncharted 4 in Horizon: Zero Dawn.


Zdaj se čas tej generaciji počasi izteka in dilem PS4 Pro vs. PS5 je vse bolj vroča tema. Za vas smo pripravili kratek pregled vseh do sedaj znanih dejstev o novi konzoli PS5 in primerjavo z obstoječo konzolo PS4 – specifikacije, cene in igre.


PS5 vs. PS4 Pro – cena

O ceni konzole PS5 je zelo težko govoriti, saj niti Sony ne ve, kakšna bo. Ne glede na vse, obstaja nekaj napovedi in špekulacij glede cene nove konzole. Kot vse kaže ta ne bo tako zasoljena, kot smo morda pričakovali. PSErebus, ki je pravilno napovedal datum izida igre The Last of Us 2 novembra 2019, napoveduje ceno $499 (okrog £380 in AUS$745). Sony sicer trdi, da cene še ni določil, bi pa napovedana cena bila zelo sprejemljiva, če seveda upoštevamo specifikacije in komponente, ki naj bi sestavljale konzolo.


Sony Interactive Entertainment (SIE) bo izdal PlayStation®5 (PS5™) v večih državah, v času božično-novoletnih praznikov. V Severni Ameriki pa naj bi PS5 bil na voljo že 20. Novembra, po zgoraj izpostavljeni maloprodajni ceni. To je torej napoved PSErebusa, ki je do danes pogosto zelo natančno napovedal novosti povezane s Sonyjem.


Kljub temu, da bo začetna cena konzole $499, lahko računamo na to, da jo bomo dobili po nižji ceni. Recimo PS4 Pro je v času »Črnega petka« bil deležen popustov, ki so ceno močno spustili. Tudi zdaj bo verjetno tako, da bo PS4 Pro cenejša varianta napram PS5, cena pa bo po vsej verjetnosti še dodatno padla, ko bo izšla nova konzola.


PS4 Pro vs. PS5 – specifikacije

O novi konzoli PS5 je še mnogo neznanega, vendar pa vseeno poznamo nekaj dejstev:

  • Grafična procesna enota: »po meri« narejena AMD Navi – z možnostjo sledenja žarkom
  • Centralna procesna enota: 8-jedrni AMD Ryzen, 7nm Zen 2
  • Pomnilniški prosto: SSD
  • Optika: 4K Blu Ray media player
  • Vizaulizacija: 4K 120Hz + 8K
  • Avdio: 3D

Ena najbolj navdušujočih lastnosti je kombinacija AMD grafične kartice in centralnega procesorja. Za to kombinacijo je Mark Cerny, glavni arhitekt Sonyja, potrdil, da naj bi tehnologija bil sposobna sledenja žarkom. Do sedaj smo lahko dotično tehnologijo »ray tracing« videli samo ob igranju nekaterih najbolj zahtevnih iger, kot so Control, Metro Exodus in Battlefield V. Kaj pa dejansko pomeni prihod nove tehnologije sledenja žarkom? Glede na to, da ima vsak »žarek« svetlobe lasten simulirani vir, bo odslej ta »energija« vidna v konzoli. Povedano z drugimi besedami, »ray tracing« bo omogočil, da bodo napovedane igre – God of War 2 in Horizon: Zero Dawn 2 – izgledale precej futuristične.


Če vas torej tehnologija »ray tracing« ne prepriča dovolj, naj povemo še to, da obstajajo govorice o podpori 8K tehnologije. Kljub temu pa morate paziti na to, da če že razmišljate o 4K vs. 8K dilemi, slednja še kar nekaj časa ne bo »mainstream« opcija – vsaj še nekaj let.


Z novo konzolo prihaja še ena odlična novica za igralce PlayStationa. Govorimo o trdem disku (SSD), ki se je že dolgo časa napovedoval in katerega so igralci računalniških iger navajeni, vendar zdaj končno prihaja tudi na PS5. Po zadnjih napovedih bi se naj igre nalagale tudi do 19-krat hitreje, še vedno pa ni znano, koliko prostora bo nudil disk.


Na drugi strani PS4 Pro ostaja na mehanskem HDD disku. Do zdaj se je zdelo, da uporabniški vmesnik konzole PS4 deluje brezhibno, je pa res, da nismo imeli ustrezne primerjave. S prihodom PS5 bi lahko hitro ugotovili, da bodo igralci na novi konzoli deležni nekaj zanimivih izboljšav. Pro recimo tudi nima 4K Blu Ray medijskega predvajalnika, kot ga bo imel PS5.


Cerny je za spletni portal Wired potrdil še to, da bo avdio kvaliteta konzole PS5 dosegla novi, »zlati standard«, zahvaljujoč se posodobljenemu avdio sistemu. Tukaj je nekaj PS4 Pro specifikacij:

  • Centralna procesna enota:: 8-jedrni x86-64 AMD Jaguar
  • Grafična procesna enota: AMD Radeon s 4.2 teraflopi
  • RAM: 8GB GDDR5
  • Pomnilniški prostor: 1TB HDD

Posodobljeni model PS4 Pro se je izkazal, kot solidna nadgradnja konzole PS4: nudi podporo za 4K pretočnost vsebin iz Amazona in Netflixa, na žalost pa za vse igre ni možno uporabiti 4K tehnologije.


PS5 vs. PS4 Pro – igre

Če se v tem trenutku odločate za nakup konzole PS4 Pro, si kar rezervirajte nekaj svojega prostega časa, kajti na vas čakajo igre, kot so Bloodborne, God of War, Uncharted 4, The Last of Us, The Last Guardian in Marvelov Spider-Man. Vse te so ekskluzivno na voljo za Sonyjevo konzolo, poleg teh pa sta na voljo še Red Dead Redemption 2 in Control, ki sta obe na voljo za več platform. 

Kar se tiče iger za konzolo PS5, za zdaj še ni jasno, kaj vse nam pripravljajo razvijalci iger. Za zdaj so potrjene naslednje igre: 

  •     Godfall
  •     Lord of the Rings: Gollum
  •     Watch Dogs: Legion
  •     Gods and Monsters
  •     Rainbow Six Quarantine

Pomembno je izpostaviti, da je Sony že potrdil povratno kompatibilnost konzole PS5 s PS4. To pomeni, da tisti, ki boste preskočili generacijo konzole, ne boste nič zamudili: kot vse kaže, boste lahko na novi konzoli igrali večino PS4 iger, saj te bazirajo na podobni arhitekturi kot PS5.

 

PS5 vs. PS4 Pro – končna ocena

Kljub temu, da o novem PlayStation 5 še veliko stvari ne vemo – cena je zagotovo ena takih stvari – obstaja veliko razlogov, zakaj zdaj kupiti PS4 Pro. Ne samo to, da bo PS5 bolj zmogljiva konzola, Sony bo omogočil tudi povratno kompatibilnost. To pomeni, da četudi se odločite za nakup konzole PS5, obstaja verjetnost, da ne boste zamudli najboljših iger PS4 in celo starejših verzij.

Če ste za nakup prvega PS4 čakali tako dolgo, lahko počakate še malce dlje, ali pa se celo odločite in preskočite generacijo in kupite PS5. Če počakate še malce dlje, do izida nove konzole, bodo PS4 Pro-ji verjetno še cenejši. Po vsem povedanem lahko zaključimo, da je posodobitev konzole iz verzije Pro, precej težja odločitev. Model Pro recimo za mnogo iger že podpira nativno 4K tehnologijo ob solidni kvaliteti, medtem ko bi morali za izkoristek zmogljivosti PS5 kupiti 8K televizijo, ki pa je v tem trenutnu pregrešno draga. 


 


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Sony telefoni


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

DUNA ŠPENKO d.o.o.

Valburga 50, 1216 Smlednik, Tel: 041 736 701
Špenko TV Iskanje pravega podjetja, ki ustreza vsem vašim pogojem, ni nujno težavno. Filtriranje podjetij po izkušnjah in kvalitetni ponudbi je dobro osnovno merilo. Kaj kmalu se ... Več

DEMAR d.o.o.

Gmajna 10, 1236 Trzin, Tel: 05 907 40 61
Drzne rešitve za spletne predstavitve z dušo Obstaja agencija, ki ponuja rešitve za podjetja, organizacije, znamke in posameznike. Za vse, ki pogrešajo sodobnost, kreativnost ... Več
Zlati partner

Crayon

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 0597 87 142
Crayon je globalno podjetje, ki svojim strankam pomaga zgraditi komercialne in tehnične temelje za uspešno digitalno transformacijo v oblak. Ponujamo celovite IT rešitve migracij ... Več

POINT.ER IT d.o.o.

Dolenji Boštanj 55, 8294 Boštanj, Tel: 07 814 98 00
Osredotočeni s Point.er Kako na enem mestu najti vse, kar potrebujete pri vodenju podjetja ali le v domači pisarni? Point.er it, d. o. o., je podjetje, ki ponuja celotne IT storitve, ... Več