Poslovne rešitve
22.07.2014 12:05
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Zgodba o uspehu: Ko hobi postane “prava stvar”

Tokrat se pogovarjamo s Tadejem Jevševarjem, vodjo prodaje pri uspešnem slovenskem start-up podjetju Chipolo d.o.o.
Zgodba o uspehu: Ko hobi postane "prava stvar"
Zgodba o uspehu: Ko hobi postane "prava stvar"

RN: Predstavite vaš start-up produkt.

Tadej J.: Chipolo je pametni obesek za tvoj telefon. Pripneš ga lahko na tisto stvar, ki jo nikoli več ne želiš izgubit, torej imaš pomembne stvari vedno ob sebi.

RN: Kje, kdaj in kako ste dobili idejo za vaš start-up in kako je rasla?

Tadej J.: Chipolo je produkt, ki je nastal kot rešitev za našega sodelavca Domna, ki je zelo pogosto izgubljal svoje ključe in jih posledično vedno iskal. Ker našo ekipo sestavljamo tako razvijalci aplikacij kot tudi razvijalci strojne opreme smo se odločili, da sami razvijemo produkt, ki nam bo v pomoč, ko bomo iskali svoje pomembne stvari. Naš cilj je bil že od samega začetka razviti produkt, ki bo iz vidika funkcionalnosti uporabniku prijazen, predvsem pa iz vidika dizajna zelo lep produkt. Veliko časa smo namenili izboru pravih materialov in izboru barv, kajti v našem podjetju verjamemo, da je najnovejša tehnologija lahko tudi lepega izgleda.

RN: Je vse plod vaše kreativnosti ali ste kaj tudi »preverili« pri konkurenci?

Tadej J.: Ko smo začeli z razvojem našega izdelka; novembra 2012 takšnih izdelkov še ni bilo na trgu, kajti morate vedeti, da je tehnologija Bluetooth 4.0 (LE) bila (in še vedno je) v povojih. Torej na začetku nismo imeli možnosti “preverit” konkurenčnih izdelkov. Ko pa smo štartali s Kickstarter kampanijo, skoraj leto dni od začetka našega razvoja, pa je bilo že nekaj konkurenčnih izdelkov predstavljenih na internetu, vendar še vedno nihče ni bil na voljo za nakup. Danes je konkurenčnih izdelkov že zelo veliko na trgu in vse to dokazuje, da je povpraševanje po takšnih izdelkih zelo veliko. Mi smo zelo veseli, da so uporabniki našega izdelka Chipolo zelo zadovoljni in da z idejami, ki jih naši uporabniki delijo z nami razvijamo še boljši izdelek.

RN: Kaj je po vašem mnenju najtežji korak start-upa in kaj svetujete našim podjetnim bralcem?

Tadej J.: Najtežji korak za vsak start-up je, ko se morajo ustanovitelji podjetja odločiti, da to podjetje ni več popoldanski hobij ampak da je postala to “prava stvar”. Takrat spoznaš ali vsi zares “živijo” za to start-up podjetje. In če je v start-upu prava ekipa, potem bo vsak problem postal izziv, ki bo slej ko prej odpravljen oziroma premagan.

RN: Koliko denarja in energije ste porabili za predstavitev vaše ideje uporabnikom (t.i. launch)?

Tadej J.: Sredstev smo porabili kar nekaj za sam razvoj prototipa, vendar pa smo za samo Kickstarter kampanjo porabili relativno malo sredstev saj so nam pomagali pri kampaniji ljudje, ki so verjeli v naš produkt in ki so si želeli biti del te čudovite zgodbe.

RN: Kakšna je vaša strategija rasti in ali se je ta spreminjala?

Tadej J.: Naša strategija rasti se spreminja skoraj na mesečni ravni, kajti še vedno smo na točki, ko ne želimo postaviti prevelikega bremena na celotno podjetje in zato si očitno vsak mesec postavljamo prenizke cilje glede rasti našega podjetja 🙂 Zelo smo veseli, da se povpraševanje po našem izdelku povečuje iz meseca v mesec in zato imamo še večji zagon, da izboljšujemo proizvodnjo, da lahko vsak mesec izdelamo še več kosov. Chipolo je v celoti izdelan v Sloveniji, zato ni tako lahko postaviti tako masovne proizvodnje v tako kratkem času.

RN: 3 stvari, ki so po vašem najpomembnejše v današnjem poslu?

Tadej J.: Naši uporabniki, odlična podpora uporabnikom in dizajn.

RN: Kako stojite danes in kakšni so plani do konca leta ter naprej?

Tadej J.: Imamo zelo pestro poletje, razvijamo in oblikujemo popolnoma novi mobilni aplikaciji, ki bodo imele odlične nove funkcionalnosti za naše uporabnike, končujemo razvoj aplikacije za mobilno platformo Windows Mobile, razvijamo novo spletno stran, ki bo imela glaven poudarek na podpori uporabnikom in tudi v proizvodnji liniji se obetaj veliko novosti za še večjo kvaliteto izdelave našega izdelka. Torej idej kako izobljšati Chipolo je še zelo veliko in zato tudi še vedno zaposljujemo in sicer iščemo razvijalce za Android platformo.

RN: Še kdaj razmišljate o redni službi, kjer zgolj opravljate delo po navodilih nadrejenih v zameno za plačo?

Tadej J.: Dvomim, da je sploh kdo izmed naše ekipe razmišljal o tem, vendar pa tudi v našem podjetju delamo po navodilih vendar ne v zameno za plačo ampak v zameno za zadovoljstvo naših uporabnikov.

>> Računalniške novice spodbujajo domače start-up projekte. Pišite nam na rn@nevtron.si.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Apogej Tech, d. o. o.

Špindlerjeva 22 , 2250 Ptuj, Tel: 041 739 655
Težko je doumeti razsežnost informacijske tehnologije in njenega vpliva na poslovno in zasebno sfero. Uporablja se praktično povsod, od običajne elektronike (tablice, računalniki, ... Več

MVM SERVIS d.o.o.

Na trgu 28, 3330 Mozirje, Tel: 031 611 116
MVM SERVIS, spletne in grafične storitve, d. o. o. je podjetje, specializirano za celovito ponudbo kreativnih grafičnih rešitev na ključ. Od konkurence jih ločuje popolnoma lastna ... Več
Zlati partner

CREAPLUS d.o.o.

Letališka cesta 33F, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 42 70
CREAPLUS d.o.o. je družba za zastopstva, mednarodno distribucijo in sistemsko integracijo sodobnih rešitev s področja računalniške varnosti in kriptografije ter za načrtovanje, ... Več
Zlati partner

Enaa / Gambit trade d.o.o.

Savska cesta 3a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 437 63 33
Gambit trade d.o.o. je eno najstarejših in uspešnejših računalniških podjetij pri nas. S svojo inovativnostjo premikajo meje. Tako so že leta 1999 postavili tudi Enaa prvo spletno ... Več