03.07.2014 16:25

Deli z drugimi:

Share

E-šport postaja priznan profesionalni šport

Igranje iger pri nas še vedno velja le za opravilo otrok in mladih, predvsem moškega spola. Toda profesionalno igranje iger je že v marsikaterih državah priznano kot šport. V azijskem delu sveta pa so ti športniki tako slavni kot filmske zvezde.
Slava „gamerjem“!
Slava „gamerjem“!

E-šport

Elektronski šport ali eSport je oznaka za tekmovanja v videoigrah med profesionalnimi igralci. Poznano je tudi pod pojmi tekmovalno igranje, profesionalno igranje in kiberšport (cybersport). Najbolj pogosti žanri videoiger, povezanih z e-športi, so realno-časovne strategije, pretepaščine, prvoosebne streljačine in več igralske arene MOBA.

Videoigre se že od svojega začetka igrajo kompetitivno. V prvih tekmovanjih so igralci skušali premagati najboljši rezultat drugih. Najstarejše znano tekmovanje v videoigrah je bilo 19. oktobra 1972 na Univerzi Stanford v igri Spacewar. Študenti so bili povabljeni na intergalaktično vesoljsko olimpijado, katere glavna nagrada je bila letna naročnina na revijo Rolling Stone. Space Invaders Championship, ki ga je Atari organiziral leta 1980, je bilo prvo veliko tekmovanje, ki je privabilo več kot 10.000 tekmovalcev iz ZDA. Tako je tekmovalno igranje iger postalo priznan hobi.

Najbolj igrane igre

Kljub temu da lahko igralci tekmujejo v skoraj vseh igrah, je za uspešna tekmovanja pomembno, da je igra uravnotežena in pravična. Svetovnih tekmovanj tako ne boste ugledali za igre, kjer je ena stran nepravično močnejša od druge ali za igre, kjer je možno goljufanje ali zlorabljanje napak. Na vrh tekmovanj so se tako prebile igre, kjer so ustvarjalci že v osnovi vgradili možnost tekmovanj in bolj pomembno, igre, v katerih razvijalci še po izidu odpravljajo napake in izboljšujejo uravnoteženost.

Realno-časovne strategije

StarCraft: Brood War je bila ključna igra pri uveljavljanju e-športa in še danes skupaj s StarCraft II ostaja med najbolj priljubljenimi serijami profesionalnega igralništva. Ta tekmovanja so se najbolj obnesla v Južni Koreji, ki še danes ostaja center StarCraft scene. Tudi številne lige in organizatorji e-športa izven Koreje gostujejo tekmovanja StarCraft II. Med njimi so najbolj poznani Team Liquid Star League, Major League Gaming, North American Star League, DreamHack, Intel Extreme Masters in korejski GOMTV Global Starcraft II League.

Warcraft III je profesionalno igran po celem svetu, predvsem v Južni Koreji, na Kitajsksem, v Franciji in Nemčiji. Kljub temu da ni nikoli dosegel priljubljenosti originalnega StarCrafta, je igra podpirala par ducatov profesionalnih ekip. Igra nima združenega svetovnega prvenstva, ima pa številna velika tekmovanja. Nekatera je organiziral Blizzard Entertainment, ki je ustvaril igro, druge pa so potekale v Koreji in na Kitajskem. Warcraft III tekmovanja zamirajo v priljubljenosti. Veliko profesionalnih igralcev se je prestavilo k novejši igri StarCraft II. Kljub temu pa Warcraft III tekmovanja še vedno obstajajo in so se pojavila tudi v lanskem WCG 2013.

Več igralske arene MOBA

DotA franšiza se je začela kot ljubiteljski dodatek igri WarCraft III z imenom Defense of the Ancients, ki je nastal leta 2003. Priljubljenost tega dodatka pri normalnih in profesionalnih igralcih je bil razlog za izdajo samostojnega naslednika Dota 2, ki je prešel v beta fazo leta 2011 in bil končno izdan 9. julija 2013. DotA in Dota 2 sta med najbolj priljubljenimi profesionalnimi e-šport igrami. Vključeni sta bili na mednarodna tekmovanja kot so DreamHack, World Cyber Games in ESWC. Leta 2011 je Dota 2 naredila svoj prvi javni nastop na tekmovanju The International, ki ga je gostil razvijalec igre Valve Corporation. Nagrada, milijon ameriških dolarjev, je bila takrat največja v zgodovini e-športov. Letos pa je isto tekmovanje prekosilo svoj lastni rekord z nagrado čez 2,8 milijona dolarjev, kar je več kot 2 milijona evrov.

League of Legends ali LoL je bil osnovan na igri DotA in izdan leta 2009. Ta brezplačna igra s poslovnim modelom mikro transakcij je bila dobro sprejeta ob izidu in je v prihodnjih letih še povečala svojo priljubljenost. Leta 2010 je World Cyber Games Grand Finals v Los Angelesu organiziral zgodnje tekmovanje, kjer je nagrado 7.000 dolarjev prejela ekipa Counter Logic iz Severne Amerike. Leta 2011 je na DreamHacku na Švedskem evropska ekipa Fnatic premagala druge evropske in ameriške ekipe ter prejela 50.000 dolarjev. Leta 2012 in 2013 sta bila svetovnemu prvenstvu namenjena 2 milijona dolarjev, od česar je zmagovalna ekipa prejela 1 milijon.

Prvoosebne streljačine

Igra Quake je bila izdana leta 1996. Prvo tekmovanje v tej igri je bilo Red Annihilation, ki je potekalo maja 1997. Zmagovalec Dennis „Thresh“ Fong je domov odpeljal rdečega Ferarrija 328 GTS. Od leta 2010 se v zahodnem svetu profesionalno igra najnovejša igra v seriji Quake Live. Kljub številnim igralcem se igra igra predvsem v načinu dvoboj 1 na 1. Igra je vključena na tekmovanja Dreamhack, QuakeCon in Facelt.

Counter-Strike je prvoosebna streljačina s petimi igralci v ekipi. Igro se profesionalno igra po celem svetu, predvsem v Severni Ameriki in Evropi. Vključena je bila na številna tekmovanja, kot so World Cyber Games, CEVO, ESEA League, ESL. V zadnjih letih izgublja priljubljenost, zaradi česar ni bila vključena v WCG 2013.

Call of Duty je trenutno najbolj priljubljena prvoosebna streljačina. Prvi Call of Duty je bil izdan leta 2003 in osnovan na jedru igre Quake III Arena. Serija je izdala že kar 10 naslovov, izmed katerih je zadnji Black Ops 2, ki je bil izdan novembra 2012. Na lanskem Call of Duty Championship so se igralci potegovali za delež nagrade milijon ameriških dolarjev. Igra je zelo priljubljena tudi pri nas. Seznam slovenskih CoD turnirjev lahko najdete na spletni strani callofduty.si.

Pretepaščine

Pretepaške igre so bile med prvimi igrami na profesionalnih tekmovanjih. V tem žanru po navadi oba igralca igrata na isti napravi. Originalno so se te igre igrale na arkadnih napravah. Po njihovem zapadu so se postopoma premaknile h konzolam. Najbolj priljubljene igre na profesionalnem nivoju so Street Fighter serija, The King of Fighters serija, Mortal Kombat serija, Marvel vs. Capcom serija, Tekken serija in Super Smash Bros serija.

Športne igre

Od športnih iger je najbolj priljubljena FIFA Football, ki se na tekmovanjih pojavlja že od leta 2001. Igra je najbolj priljubljena v Nemčiji, ki gostuje Electronic Sports League in World Championship eSport Bundesliga.

Profesionalni športniki

Številnim ljudem se zdi ideja, da imajo tisti, ki živijo od igranja videoigric, kaj skupnega s profesionalnimi športniki, smešna. Toda tisti, ki so del scene, razumejo, da so njihovi unikatni talenti, sposobnosti in predanosti primerljivi s „pravimi“ atleti. Če si za profesionalnega igralca predstavljate debeluha, ki živi od hitre hrane, čipsa in coca-cole, se zelo motite. Številne zvezde e-športa dnevno opravljajo fizične treninge zmogljivosti. Igralci, ki pridejo na vrh StarCraft lestvic, so tako sposobni opraviti več kot 300 akcij na minuto! In tu seveda ne govorimo o besnem klikanju po miški, temveč o razumnih potezah, s katerimi lahko zmagajo v tej strateški igri.

Glavni razlog zaradi katerega so e-športniki dobili status profesionalnih atletov pa so vize. V preteklih letih je bilo zelo težavno tujim igralcem tekmovati na ameriških prvenstvih. Pridobiti vizo ni enostaven proces in prepričati nekoga, da prihajaš v državo zaradi igranja igric je še težje. Zato so po številnih pobudah letošnje poletje ZDA priznale e-športnike kot profesionalne atlete.

Slava in blišč

Ključna tehnologija, povezana z dramatičnim dvigom zanimanja za e-šport, je pretakanje ali „streaming“. Profesionalni ali amaterski igralci lahko svoje igranje iger prenašajo po internetu preko storitev, kot je Twitch.tv, tisočim gledalcem. Vodilni igralci imajo od 10 do 20 tisoč gledalcev naenkrat. Številni svoje prenose opremijo z oglasi in živijo od teh prihodkov.

E-šport pa najbolj zažari ob prvenstvih. Najboljša prvenstva so tekmovanja čez vikend, z več ducati ur tekmovanj najboljših igralcev. Vse to pa se še pretaka v živo po internetu. Priljubljenost e-športov raste tako hitro, da je soustanovitelj MLG tekmovanj opazil več kot 300 % rasti spletnih gledalcev v zadnjem letu. Bo e-šport obdržal svojo rast? Za zdaj ne kaže nobenih znakov upočasnjevanja. E-šport je postal fenomen, ki ga ne moremo več prezreti.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

COMTRADE d.o.o.

Letališka cesta 29b, 1000 Ljubljana, Tel: 08 160 52 00
Comtrade je podjetje z dolgoletno tradicijo razvoja IT rešitev in storitev razvoja programske opreme. Svojim strankam zagotavljajo visoko usposobljenost za iskanje strokovnih rešitev ... Več

ATELJE HERTIŠ d.o.o.

Laznica 63, 2341 Limbuš, Tel: 02 663 30 03
Se trudite povečati prodajo in privabiti nove stranke? Zakaj ne bi kar izkoristili promet, ki gre mimo vašega podjetja? Ali pa enostavno pritegnili obiskovalce določenega dogodka? ... Več
Zlati partner

SAMSUNG GmbH, podružnica v Ljubljani

Letališka cesta 29a, 1000 Ljubljana, Tel: +386 80 697 267
Samsung Electronics Co. je vodilni tehnološki gigant, ki navdihuje svet ter oblikuje prihodnost s prodornimi zamislimi in tehnologijami. Njihova poslovna filozofija, ki temelji na ... Več

NEXT LINE d.o.o.

Ob železnici 16, 1000 Ljubljana, Tel: 041 776 822
Next line, specializirane storitve tiska pod eno streho V podjetju Next line iz Ljubljane so se osredotočili na specializirane storitve tiska s termičnimi, sublimacijskimi in ... Več