Operacijski sistemi
13.03.2017 17:00
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nove težave s posodobitvami operacijskega sistema Windows 10

Nove težave s posodobitvami operacijskega sistema Windows 10
Nove težave s posodobitvami operacijskega sistema Windows 10

Windows 10 korak za korakom postaja boljši in boljši. Zadnja večja posodobitev Creators Update, ki je na plano prišla ravno v tekočem mesecu pa naj bi stvari še izboljšala. Kljub temu pa se v samem jedru operacijskega sistema skriva za nekatere največji problem, ki je znova privrel na površje. Govorimo o skrivnostnem gonilniku, ki je ta teden začel krožiti po operacijskih sistemih Windows 10, Windows 8.1 in Windows 7.

Veliko informacij o zloglasnem gonilniku – “Microsoft – WPD – 2/22/2016 12:00:00 AM – 5.2.5326.4762” – ni, portal “BetaNews” poroča, da gre za gonilnik namenjen Windows 10 mobilnim napravam, Windows bloger Günther Born pa trdi, da gre za Androidov gonilnik.

Uporabniki Windowsa 7 in 8.1 nimajo težav z novim gonilnikom, saj je Microsoft za njih ponudil možnost izbire, ali bodo posodobili ali ne, je popolnoma njihova odločitev. Kar pa se tiče Windowsa 10, uporabniki tega privilegija izbire niso dobili, kajti operacijski sistem vse gonilnike posodobi brez kakršnegakoli opozorila. Poleg vsega tega lahko uporabniki Windowsa 7 in 8.1, ki so slučajno po nesreči namestili novi gonilnik, razveljavijo svojo posodobitev in tako naprej normalno uporabljajo svojo napravo. Uporabniki Windowsa 10 pa nimajo možnosti vrnitve na prejšnje shranjene točke, posodobitev pa mora biti odstranjena ročno. To pomeni, da so uporabniki Windowsa 10 v precej večjih težavah.

Dobra novica je, da je Microsoft hitro ugotovil, da nekaj ne funkcionira in svojo napako so takoj priznali na njihovem forumu: “8. marca 2017 je izšel nepravilen gonilnik za Windows 10, ki je vplival na majhno skupino uporabnikov s pametnimi telefoni ali drugimi prenosnimi napravami. Po posodobitvi teh naprav operacijski sistem Windows 10 ni zaznal pravilo, ostalih nepravilnosti povezanih z novim gonilnikom pa ni bilo. Še isti dan smo odstranili gonilnik iz Windows posodobitev, v primeru, da je gonilnik že bil nameščen, pa se lahko uporabniki še naprej spoprijemajo s težavami”.

Microsoft se s takšnimi in podobnimi težavami srečuje že kar nekaj časa. S prihodom Windowsa 10 so začeli z agresivnim pristopom do posodobitev, saj je po njihovem mnenju to edini način, da računalnike z Windows 10 operacijskim sistemom držijo v toku s časom. Po drugi strani pa Microsoft tvega, saj morajo poskrbeti, da vsaka posodobitev in izid gonilnikov deluje 100-odstotno, brez napak, za tisoče računalnikov in različnih kombinacij strojne opreme. Kakorkoli že, napake se dogajajo in predvsem uporabniki Windows 10 Home verzije so tisti, ki nimajo ravno jasnega odgovora na vprašanje kako se zaščititi. Če bo do takšnih spodrsljajev prihajalo tudi v prihodnje, se zna zgoditi, da bodo uporabniki vse bolj nestrpni, kar bi pomenilo velik minus za Microsoft.

Uporabniki Windows 10 Home operacijskega sistema lahko pričakujejo možnost zamika posodobitev s prihodom Windows 10 Creators Update. Microsoft pa bo tudi v nadalje nadaljeval s svojo politiko posodobitev in vse dokler ne bo uporabnikom dal popoln nadzor nad posodobitvami, bodo tisti, ki uporabljajo Windows 7 in Windows 8.1 ostali zvesti svojemu operacijskemu sistemu, ki jim vseeno dopušča nekaj svobode.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Windows operacijski sistem

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

OPTIPRINT d.o.o.

Kranjčeva ulica 20, 1000 Ljubljana, Tel: 05 902 58 12
Podjetje Optiprint je leta 2009 uspešno predstavilo poslovni model nudenja cenovno dostopnega in brezskrbnega najema barvnih tiskalnikov in multifunkcijskih naprav. Uspešno poslovanje ... Več
Srebrni partner

VERLAG DASHOFER d.o.o.

Dunajska cesta 21, 1000 Ljubljana, Tel: 01 434 55 90
Založba Verlag Dashöfer je v Sloveniji prisotna že 15 let. V založbi svetujejo podjetjem na njihovi poslovni poti: ponujajo aktualne in preverjene informacije ter kakovostno svetovanje ... Več
Zlati partner

E-LABORAT d.o.o.

Letališka cesta 5, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 52 92
E-laborat, svetovalno analitična družba, d.o.o. je vodilni slovenski center za raziskave poslovnega interneta. Vsako leto analizirajo poslovno učinkovitost več kot tisoč spletnih ... Več

COPIGRAF FAGANELJ d.o.o.

Ulica tolminskih puntarjev 4, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 34 56
V digitalnem svetu se poraja pomembno vprašanje. Je digitalna prisotnost vse, kar potrebuje podjetje? Je digitalna identiteta dovolj za krepitev prepoznavnosti blagovne znamke? Ne, ... Več