Operacijski sistemi
25.11.2020 08:00
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Windows praznuje 35. rojstni dan: od 1.0 do 10

.. Revolucija osebnih računalnikov se je začela pred petintridesetimi leti. Microsoft je 20. novembra 1985 izdal prvo različico Windowsov, ki je predstavljala pomemben korak na poti modernega operacijskega sistema, kot ga poznamo danes ..
Windows praznuje 35. rojstni dan: od 1.0 do 10
Windows praznuje 35. rojstni dan: od 1.0 do 10

Seveda današnji operacijski sistem Windows 10 niti približno ne izgleda kot Windows 1.0, pa vendarle je ohranil kar nekaj prvotnih lastnosti, kot so “scroll bar”, spustni meniji, ikone in aplikacije, kot sta Notepad in MS paint.

Windows 1.0 je med drugim prvič omogočil uporabo miške, kot jo poznamo danes. Če ste do takrat uporabljali MS-DOS, ste ukaze lahko samo tipkali, Windows 1.0 pa je odprl vrata miški. Poleg originalnega Macintosha je miška popolnoma spremenila način upravljanja z računalnikom. Microsoftova prva verzija Windowsov morda ni bila najbolje sprejeta, je pa zagotovo sprožila bitko med Applom, IBM-om in Microsoftom.

Leta 1985 je Windows 1.0 zahteval dve disketi, 256 kilobajtov spomina in grafično kartico. Če smo želeli zagnati več programov hkrati, smo potrebovali osebni računalnik s trdim diskom in 512 kilobajti spomina. Medtem ko je bil Apple korak pred konkurenco na področju grafičnih uporabniških vmesnikov, je ostal osredotočen na kombinacijo strojne in programske opreme. Microsoft je v tistem času že izdelal svoj poceni PC DOS operacijski sistem za IBM-ove osebne računalnike in je bil že v začetku pozicioniran kot proizvajalec programske opreme.

Z Windowsi 1.0 je Microsoft naredil pomemben korak k osredotočanju na aplikacije in jedrno programsko opremo. IBM se je nekaj let sicer držal fundamentalne PC arhitekture, vendar je bil Microsoft tisti, ki je rivalom in razvijalcem programske opreme olajšal ustvarjanje aplikacij, poleg tega pa je zagotavljal, da je Windows relativno odprta platforma. Operacijski sistem je zelo hitro požel veliko zanimanja s strani pomembnih podjetij, ki so se ukvarjala s programsko opremo. Ta pristop zagotavljanja programske opreme proizvajalcem strojne opreme je Microsoftu ustvaril ogromno platformo. Gre za način nenehne nagradnje, kar pomeni, da govorimo o načinu dolgoročnih parnerstev.

Windows na področju osebnega računalništva dominira že 35 let. Najprej je zaobjel vse možne naprave, potem poslovne uporabnike in zdaj še oblačne storitve. Šele zdaj, po dolgem času se z vse večjo popularnostjo modernih pametnih telefonov in tablic Windows sooča z največjim izzivom do sedaj. Leta 2055 verjetno ne bomo govorili o Microsoftu na tak način, kot to počnemo zdaj, zato si poglejmo, kakšno pot je operacijski sistem Windows prehodil v svojih petintridesetih letih.

Od Windowsov 1.0 do Windowsov 95

Kdaj se je vse skupaj začelo? Windows 1.0 je prinesel GUI, miško in pomembne aplikacije. Bill Gates je prevzel razvoj operacijskega sistem po tem, ko je leta delal na programski opremi za Mac. Windows 1.0 je bil Microsoftov prvi grafični operacijski sistem za osebne računalnike.

Windows 2.0 je nadaljeval s 16-bitnim računalništvom, VGA grafiko in prvima različicama Worda in Excela. Aplikacijam je omogočal, da so bile odprte istočasno, namizne ikone pa so olajšale uporabo sistema kot takega. Windows 2.0 je izšel decembra 1987, šest mesecev pozneje pa še Windows 2.1, ki pa je bil prvi sistem, ki je potreboval trdi disk.

Windows 3.0 je nadaljeval z grafičnim razvojem na temeljih MS-DOS, vključeval pa je boljšo uporabniško izkušnjo – predvsem z novima upravljalnikoma programov in datotek. S posodobitvijo operacijskega sistema je prišla tudi igra Minesweeper.

Windows NT 3.5 je bila druga izdaja NT-ja, ki je naznanila vstop Microsofta na področje poslovnih uporabnikov. V tej verziji operacijskega sistema je Microsoft presenetil s pomembnimi varnostnimi in datotečnimi lastnostmi. NT 3.5 je vključeval še podporo za TCP/IP – omrežni-komunikacijski protokol, ki ga še danes vsi uporabljamo za dostop do interneta.

Windows 95 je naznanil začetek moderne dobe Windowsov. Šlo je namreč za eno najbolj pomembnih in največjih posodobitev Windowsov nasploh. Microsoft se je premaknil na 32-bitno arhitekturo, prvič pa smo uporabniki dobili tudi “Start” meni. Začela se je nova era aplikacij, v eni izmed posodobitev operacijskega sistema pa smo dobili tudi Internet Explorer.

Od Windowsov 98 do Windowsov 10

Windows 98 je gradil na uspehu Windowsov 95, in sicer z izboljšavo podpore strojne opreme in učinkovitosti delovanja. Microsoft je bil poleg vsega močno osredotočen na splet, kar je botrovalo razvoju aplikacij in lastnosti, kot so Active Desktop, Outlook Express, Frontpage Express, Microsoft Chat in NetMeeting.

Windows ME se je osredotočal na multimedijo in domače uporabnike, bil pa je poln hroščev. Prvič se je pojavil recimo Windows Movie Maker, poleg tega pa še izboljšana verzija predvajalnika Windows Media Player in brskalnika Internet Explorer.

Windows 2000 je bil narejen za klient in server računalnike v sklopu podjetij. Zgrajen je bil na osnovi Windowsov NT, na prvo mesto pa je postavljal predvsem varnost datotek in dokumentov.

Windows XP je bil tisti, ki je dokončno naredil najbolj resen korak na poti združevanja Microsoftovih storitev za domače in poslovne uporabnike. Windows XP je bil narejen v prvi vrsti za klient in server računalnike znotraj podjetij, zelo podobno kot pri zgoraj opisanih WIndowsih 2000.

Potem pa je prišla Windows Vista, ki je bila milo rečeno sprejeta zelo slabo, podobno kot ME. Kljub temu, da je Vista prinesla novi Aero UI in izboljšave na področju varnosti, je Microsoft za razvoj te različice operacijskega sistema potreboval približno šest let. Na koncu se je izkazalo, da Vista deluje optimalno samo na novih napravah. Velike kritike so letele na račun upravljanja uporabniškega računa, Windows Vista pa še danes velja za eno najslabših izdaj operacijskega sistema.

Leta 2009 je izšel Windows 7, da bi popravil slab vtis, ki ga je pustila Vista. Microsoft je naredil pomemben korak na področju učinkovitosti delovanja, poleg tega pa je poskrbel za posodobitev in izboljšanje uporabniškega vmesnika. Windows 7 velja za enega najbolj popularnih verzij operacijskega sistema.

Windows 8 je bil drastičen redizajn vsem dobro znanega Windows vmesnika. Microsoft je odstranil “Start” meni in ga nadomestil s celozaslonskim “Start oknom”. Nove “Metro-style” aplikacije so bila narejene zato, da bi nadomestile starodobne aplikacije, ki smo jih dolgo uporabljali. Microsoft se je z verzijo 8 osredotočil na zaslone na dotik in tablične računalnike. Kot se je kar hitro izkazalo, je bila tako drastična sprememba dizajna za večino Microsoftovih uporabnikov prevelik šok. Microsoft je bil primoran premisliti o prihodnosti Windowsov.

Nazaj na začetek: Windows 10 je spet vrnil vsem dobro poznani “Start meni”, predstavil pa je nekaj novosti, kot so Cortana, Microsoft Edge in Xbox One “streaming” na osebne računalnike. Najnovejša različica operacijskega sistema je premišljeno narejena za hibridne prenosnike in tablice, Microsoft pa se je jasno usmeril v “Windows kot storitev”, saj mu tak model omogoča nenehno posodabljanje.


Windows 10 se v zadnjih petih letih ni bistveno spremenil. Še vedno čakamo, kaj nam bo prinesel Windows 10X, ki je bil na začetku zastavljen kot operacijski sistem, v glavnem namenjen “dual-screen” napravam. Leto 2021 bi lahko bilo leto, ko bo Microsoft poskrbel za večjo osvežitev dizajna svojega operacijskega sistema.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Windows operacijski sistem

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

HERLAH d.o.o.

Efenkova cesta 61, 3320 Velenje, Tel: 03 586 35 60
Herlah d.o.o. se ukvarja z izdelavo celovitih programskih rešitev s področja računovodstva, trgovine in proizvodnje. Več

Komponentko d.o.o.

Ulica Ambrožiča Novljana 5, 1000 Ljubljana, Tel: 030 755 005
Računalniške ponudbe je v Sloveniji ogromno. Dobre računalniške ponudbe pa zelo malo. Vsak, ki se odloča za nakup računalnika, grafične kartice ali katerekoli druge računalniške ... Več

Računalniške storitve mITch, Mitja Mihelič s.p.

Čolnarska ulica 3, 1310 Ribnica, Tel: 05 125 8575, 051 258 575
Ali vaše podjetje potrebuje oddelek za IT? Nekoč dostopne le za velike korporacije, danes so IT funkcije na voljo podjetjem vseh velikosti po zaslugi računalništva v oblaku in ... Več

TMSA.PINTAR d.o.o.

Podsabotin 47, 5211 Kojsko, Tel: 041 695 667