Operacijski sistemi
08.10.2017 20:00

Deli z drugimi:

Share

Windows v številkah: Kako dolgo bo zdržal Windows 7?

Windows v številkah: Kako dolgo bo zdržal Windows 7?
Windows v številkah: Kako dolgo bo zdržal Windows 7?

Če bi Windows 7 bil filmski igralec, bi bil eden tistih izkušenih, starih mačkov, ki so pred časom navduševali občinstvo in kritike, vendar bi sedaj že bil čas, da počasi pustijo prostor mlajšim, ne pa da še vedno stojijo na odru in čakajo na stoječe ovacije. Meseca septembra je končno prišlo do vidnejšega premika, ko je Windows 10 občinstvu dal upanje, da bo starajoči se “zvezdnik” naposled le ugotovil, da je prišel čas, da zapusti oder preden ga na silo odvlečejo dol.

Glede na podatke analitične agencije Net Applications, je delež uporabnikov Windowsa 7 v septembru znašal 48,4%, kar je 1,2% manj kot mesec prej. Še pomembnejši podatek je morda ta, da je v istem časovnem obdobju operacijski sistem poganjal 52,1% vseh Windows naprav, kar je na mesečni ravni padec za 1,3% (druga vrednost je večja zaradi tega, ker Windows poganja 90,6% vseh osebnih računalnikov na svetu in ne 100%; ostali so opremljeni z macOS-om in neko vrsto Linuxa). Dotični padec deleža uporabnikov je največji padec Windows 7 uporabnikov od julija 2016.

Vprašanje, ki se pojavlja je, ali je ta informacija spodbudna? Je, ker je Microsoft nastavil datum konca Windowsa 7 za januar 2020, ki se kar hitro približuje. Zavedati pa se moramo, da počasnejše ko bo manjšanje deleža Windows 7 uporabnikov, večja bo možnost panike, ko bo do omenjenega datuma dejansko prišlo. Zna se ponoviti panični scenarij, ki se je zgodil ob koncu Windowsa XP. Pomembno je, da se uporabniki in podjetja zavedajo naslednjih korakov operacijskega sistema in se nanje tudi pripravijo.

Kljub temu, da smo septembra bili priča zmanjšanju deleža uporabnikov Windowsa 7, je ta hitrost padanja števila uporabnikov manjša kot je bila v istih časovnih okvirjih pri sistemu XP pred šestimi leti.Aprila 2014, 27 mesecev pred dokončno zaustavitvijo XP-ja, je XP deloval na 51,3% vseh Windows računalnikih, kar je skoraj 1% manj kot smo lahko bili priča pri Windowsu 7. Avgusta je Windows 7 bil še 3% za tempom XP-ja.

Tudi ostali viri informacij postavljajo Windows 7 na podobno raven kot Net Applications. Irski StatCounter trdi, da je prejšnji mesec Windows 7 poganjal 44% vseh osebnih računalnikov, kar je 1,1% manj kot avgusta. Istočasno pa pri Digital Analytics Program (DAP) ugotavljajo, da je septembra Windows 7 poganjal 48,1% vseh Windows naprav, kar je manj kot avgusta, ko je številka dosegla 50,8%.

Če se za trenutek ustavimo še pri Windowsu 10, lahko vidimo, da je delež uporabnikov povečal za 1,1% – tri-kratno povečanje v primerjavi s predhodnim mesecem. Windows 10 trenutno uporablja 29,1% vseh osebnih računalnikov in 32,1% vseh Windows naprav. Po zadnjih napovedih bi naj operacijski sistem Windows 10 bil do oktobra na tretjini vseh Windows napravah.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Windows operacijski sistem

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

MICROSOFT d.o.o.

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 01 584 61 11
Slovenska podružnica Microsofta je bila ustanovljena leta 1994 z željo, da bi tudi slovenskemu trgu ponudili inovativno programsko opremo. Od začetkov, ko so bili v podjetju zaposleni ... Več
Zlati partner

Exclusive Networks Slovenia d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 01 292 76 51
Za nemoteno poslovanje potrebujete trdo in varno omrežno infrastrukturo. Podjetja brez vzpostavljene trdne infrastrukture pogosteje trpijo zaradi slabe uporabniške izkušnje za zaposlene ... Več
Zlati partner

SI SPLET d.o.o.

Ukmarjeva ulica 4, 1000 Ljubljana, Tel: 01 428 94 66
O podjetju Si splet V podjetju Si splet d. o. o. od leta 2001 tržimo varnostne rešitve na področju informacijskih tehnologij. V letu 2003 smo pridobili ekskluzivno partnerstvo ... Več

APPOTEKA d.o.o.

Kamniška ulica 41, 1000 Ljubljana, Tel: 030 220 500
B2B (prodaja poslovnim kupcem) poslovni svet se nenehno spreminja in v mnogih pogleda postaja bolj podoben B2C (prodaja potrošnikom) svetu. B2B partner si zdaj želi nakupno izkušnjo, ... Več