Aplikacije in dodatni programi
25.07.2020 15:38
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

10 najboljših aplikacij za pare, za upravljanje s financami

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Če ste že nekaj časa poročeni, ali v daljši zvezi, se verjetno strinjate, da je denar lahko pogosto jabolko spora in povzročitelj neželenega stresa pri parih kajne? Prepiranje o tem, kdo bo plačal račune, nedefinirani stroški, različne potrošne navade in še kaj podobnega, lahko negativno vplivajo na življenje v dvoje. To potrjujejo celo študije, ki pravijo, da je denar celo drugi najpogostejši vzrok ločitev. 

Dobra novica je, da se lahko pari vsem zgoraj naštetim problemom izognete, če postanete bolj organizirani in transparentni glede upravljanja s svojimi financami. Za to ne potrebujete finančnega analitika ali upravljalca s premoženjem, niti ne potrebujete naprednih upravljalskih veščin. S pomočjo tehnologije lahko skupaj s partnerjem postanete bolj odprti pri upravljanju financ, in sicer z uporabo za to namenjenih aplikacij. 

Pa si poglejmo, katere so najboljše aplikacije za pare, za upravljanje s skupnimi financami. 

1. Honeydue (Android/iOS)

Gre za eno najboljših aplikacij za upravljanje financ v parih. Prva dobra lastnost je, da je aplikacija popolnoma brezplačna, prostovoljno pa lahko doniramo mesečni znesek. Slaba lastnost na drugi strani je, da v Sloveniji aplikacija ni na voljo. V bistvu ima aplikacija vse lastnosti sicer bolj razširjenih aplikacij za upravljanje s financami za posameznike, na voljo pa je v Veliki Britaniji, ZDA, Kanadi, Španiji in Franciji.

2. Zeta (Android/iOS)

Tudi Zeta spada med najboljše, omogoča pa nam vodenje individualnih in skupinskih računov.  Tudi Zeta na žalost ni na voljo v Sloveniji, temveč zgolj v ZDA. Zanimiva lastnost te aplikacije je, da sami nadziramo, kaj vse vidi naš partner. 

3. Honeyfi (Android/iOS)

Prav tako kot Zeta tudi Honeyfi podpira samo 10.000 finančnih institucij v ZDA. kar pomeni, da Slovenci aplikacije še nekaj časa ne bomo mogli uporabljati. Je pa aplikacija posebna, ker nam sama svetuje, kako prihraniti denar, glede na predhodno gibanje našega proračuna. 

4. HomeBudget (Android/iOS)

Posebnost te aplikacije je, da lahko na skupnem proračunu dela cela družina, ali samo par. Lastnost “Family Sync” omogoča istočasno uporabo večih naprav. HomeBudget aplikacija spremlja transkacije različnih bančnih računov, vse skupaj pa si lahko urejamo po kategorijah in celo podkategorijah. V aplikacijo lahko naložimo tudi fotografije računov, še ena uporabna lastnost pa je, da aplikacija podpira različne valute. Če želimo analizirati svoje stroške, nam aplikacija izvozi poročilo za do šest mesecev nazaj. 

5. Spendee (Android/iOS)

Spendee je aplikacija, ki analizira naše finančne navade in nam omogoča, da ustvarimo “pametne proračune”, s katerimi se izognemo pretiranemu trošenju denarja. Aplikacija je v bistvu digitalna denarnica, kjer lahko ročno povežemo stroške z bančnimi računi, prav tako pa se avtomatsko sinhronizirajo transakcije. Aplikacijo lahko skupaj uporablja več uporabnikov, vendar samo v plačljivem načinu Plus in Premium. Brezplačna verzija ni toliko uporabna. kajti dobimo zgolj osnovne lastnosti. 

6. Splitwise (Android/iOS)

Splitwise je aplikacija, ki je narejena posebej za primere, kjer si delimo stroške z drugimi ljudmi. Trenutno aplikacija ni kompatibilna z bankami, kar pomeni, da moramo ročno vnašati transakcije in izbrati ljudi, s katerimi stroške delimo. Splitwise poskrbi, da imamo vseskozi pregled nad tem, kdo je komu dolžan. Edina večja slaba lastnost aplikacije je, da v njej ne moremo beležiti individualnih stroškov, namreč spremljamo lahko le skupne. 

7. EveryDollar (Android/iPhone)

Za uporabo aplikacije EveryDollar moramo najprej vnesti pričakovane prihodke in stroške v mesecu. Nato pa je potrebno vsako posamezno transakcijo vnesti v aplikacijo. Prednost tovrstnega pristopa je, da imamo cel čas pregled nad tem, koliko smo že zapravili in lahko tudi sproti prilagajamo svoje stroške. Če plačamo EveryDollar Plus naročnino, lahko aplikacijo povežemo s svojim bančnim računom. Ta aplikacija je primerna za pare, ki v vsakem trenutku želijo vedeti, za kaj porabljajo svoj denar. Moramo pa biti dovolj disciplinirani, da resnično vnašamo vsak strošek, kajti sicer od aplikacije nimamo neke bistvene koristi. 

8. You Need a Budget / YNAB (Android/iOS)

YNAB je nagrajena aplikacija, ki nam pomaga pri postavljanju finančnih prioritet. Podobno kot aplikacija EveryDollar, tudi ta uporablja enak sistem delovanja in nam omogoča, da jo povežemo z bančnimi računi. Ravno zato nam ni potrebno ročno vnašati transakcij, ni pa nujno, da povežemo aplikacijo z računom. Po podatkih uradne spletne strani YNAB povprečen uporabnik aplikacije v prvih dveh mesecih prihrani nekaj več kot 500 evrov.

9. Goodbudget (Android/iOS)

Aplikacija Goodbudget bazira na “kuvertnem” sistemu, kjer vsaka kuverta predstavlja eno kategorijo stroškov. Živila, najemnina itd. Brezplačna verzija aplikacije omogoča, da en račun uporabljamo na dveh napravah, kar pomeni koristno lastnost za pare. Če se odločimo za plačljivo verzijo aplikacije, lahko stroške uvrščamo v neomejeno količino “kuvert” in delimo stroške na petih napravah. 

10. Mvelopes (Android/iOS)

Podobna aplikacija zgoraj opisani, le da je Mvelopes na voljo samo v plačljivi verziji. Tudi, če izberemo osnovno verzijo, po 60-ih dneh brezplačne rabe začnemo s plačevanjem naročnine. Na voljo imamo neomejeno število “kuvert”, če pa se odločimo za naročnino Plus, dobimo še personaliziran finančni načrt. 


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
aplikacije za telefone Android aplikacije

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Računalniški muzej

Celovška cesta 111, 1000 Ljubljana,
Že od leta 2004 si jemljemo za svoje osnovno poslanstvo opominjanje na informacijsko dediščino. Kot kulturna ustanova s sedežem v Ljubljani, se posvečamo zbiranju, ohranjanju ... Več
Zlati partner

NEWSROOM SLOVENIJA & ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Ecetera se je rodila leta 2001. Najprej se je morala spopasti s svojimi prvimi koraki na trgu in se boriti za obstoj v krutem svetu. Iz podjetja je napredovala v podjetje, ki se je ... Več

STUDIO DTS

Avčinova ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 01 300 53 55
Veliko ljudi podcenjuje vlogo grafičnega oblikovanja pri rasti podjetja in prepoznavnosti blagovne znamke. Podjetje stežka preživi brez ustrezne komunikacije. Na tak ali drugačen ... Več

TISKARNA SILVECO

PE Stegne, Stegne 3, 1000 Ljubljana, Tel: 031 707 667
Ali iščete način za preboj komunikacijske ovire med vami in vašimi potencialnimi strankami ali partnerji? V današnji digitalni dobi je trg enostavno prenasičen s spletnimi oglasi ... Več