Aplikacije in dodatni programi
28.12.2017 12:27
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Slavni žvižgač Snowden izdal najbolj varno aplikacijo

Slavni žvižgač Snowden izdal najbolj varno aplikacijo
Slavni žvižgač Snowden izdal najbolj varno aplikacijo

Vsi verjetno poznano kakšno paranoično osebo, ki trdi, da je naša digitalna zaščita samo toliko vredna, kolikor dobra je naša fizična varnost. Najbolj občutljivi uporabniki tehnologije na svetu kot so novinarji, aktivisti in prebivalci represivnih režimov, se bojijo tako digitalnih hekerskih napadov, kot tudi fizičnih vdorov nepridipravih v hiše, pisarne in stanovanja. Preprosto lahko vdrejo v hišo ali hotelsko sobo ter uničijo ali ukradejo naša naprave oz. v ekstremnih primerih nas lahko celo ugrabijo in prisiljo, da povemo raznorazna gesla.

Eden najbolj znanih svetovnih aktivistov, Edward Snowden, je izdal poceni verzijo mobilnega fizičnega varnostnega sistema. V petek je Freedom of the Press Foundation in predsednik fundacije Snowden izdal aplikacijo Haven, ki je v bistvu aplikacija narejena tako, da transformira vsak Android telefon v neke vrste vsenamenski senzor za detekcijo vdorov.

Aplikacija Haven

Deluje na principu povezovanja telefonovih mikrofonov, kamer in celo akselerometra, za spremljanje vsakršnega gibanja, glasu ali motnje na telefonu. Če recimo pustimo telefon z vključeno aplikacijo v hotelski sobi in odkorakamo na večerjo, aplikacija zajame fotografije in avdio posnetke vsakogar, ki v tem času vstopi v sobo. Pa naj bo to nedolžna čistilka ali vohun, ki na naš prenosnik skuša namestiti sledilno napravo. Aplikacija takoj pošlje fotografije in avdio posnetke obiskovalcev na naš primarni telefon ter nas obvesti o vdoru. Aplikacije je narejena celo tako, da uporablja telefonove svetlobne senzorje, s katerimi sproži alarm, če je soba temna.

Snowden je v šifriranem pogovoru iz Moskve za portal Wired povedal: “Predstavljajte si, da imate psa čuvaja, ki ga lahko vzamete s seboj v vse hotelske sobe in ga enostavno pustite tam, ko vas ni. Poleg tega je ta pes čuvaj pameten in beleži vse kar se dogaja”. Glavna ideja, ki se skriva za aplikacijo Haven je, da bi ljudje spet lahko zaupali fizičnim prostorom okrog sebe.

Od kar od leta 2016 vodi Freedom of the Press Foundation, Snowden z majhno ekipo programerjev in tehnologov razvija razna varnostna orodja. Trenutno je dotični projekt eden od skupine projektov, ki so najbolj aktualni. Snowden se z ekipo ukvarja tako z razvojem strojne opreme kot tudi modifikacijo strojne opreme iPhonov, ki recimo detektira zlonamerne programske opreme na napravah.

Po pisanju portala Wired bi naj Snowden z aplikacijo Wired ciljal tako na Android kot tudi iOS uporabnike, vendar je za zdaj razvil samo še prvo verzijo. S tem, ko uporabnik naloži aplikacijo Haven še ne odpravi vseh nevarnosti, ki pretijo telefonom in ostalim napravam, je pa Snowden sam povedal, kako si ne predstavlja življenja brez številnih varnostnih ukrekov, ki jih uporablja na svojih napravah. Od leta 2013 živi v Moskvi in sam je priznal, da so mu takšna in podobna orodja že kar nekajkrat rešila življenje. Za leto 2018 Snowden s svojo ekipo pripravlja kar nekaj projektov, za katere pa ni želel izdati podrobnosti. Eden najbolj odmevnih projektov trenutno ostaja aplikacija Haven, s katero se Snowden sploh prvič preizkuša na trgu mobilnih aplikacij. O tem, ali se vam aplikacija zdi dovolj varna in kvalitetna, pa presodite sami.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
aplikacije za telefone Android aplikacije

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

PROLON d.o.o.

Rogaška cesta 27, 3240 Šmarje pri Jelšah, Tel: 041 364 535
Računalniki so postali ključno poslovno orodje. Uporabljajo se pri vseh vidikih delovanja podjetja, vključno z ustvarjanjem in prodajanjem izdelkov, trženjem, računovodstvo, administracijo ... Več
Zlati partner

ANNI d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 580 08 00
Podjetje Anni, d. o. o., je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že praktično od samega začetka. Brez pretirane hvale lahko rečemo, da svoje delo opravljajo dobro, saj ... Več
Zlati partner

iRobot Slovenija

Masljeva ulica 3, 1230 Domžale, Tel: 01 530 04 60
Podjetje iRobot se kot vodilni svetovni proizvajalec robotov za domačo rabo že več kot 25 let posveča razvoju, oblikovanju in izdelavi robotov, ki ljudem pomagajo postoriti več. ... Več
Zlati partner

BONAJO d.o.o.

Industrijska cesta 9, 1290 Grosuplje, Tel: 040 514 750
Podjetje BONAJO d.o.o. uspešno posluje že od samega začetka. S skrbno izbrano veleprodajno mrežo partnerjev skrbijo za trženje in distribucijo televizorjev, mobilnih telefonov, ... Več