Aplikacije in dodatni programi
20.08.2020 13:30

Deli z drugimi:

Share

Kako je ta aplikacija postala eno najhitreje rastočih podjetij v Evropi?

Kako je ta aplikacija postala eno najhitreje rastočih podjetij v Evropi?
Kako je ta aplikacija postala eno najhitreje rastočih podjetij v Evropi?

Glavna izvršna direktorica Readlyja, Maria Hedengren, je razkrila skrivnost do uspeha svojega “start-up” podjetja, ki je iz majhnega zagonskega podjetja zraslo v enega največjih ponudnikov digitalnih revij. Readly je digitalna naročniška storitev, ki nudi neomejen “all-you-can-read” dostop do tisoče revij.

Readly je nastal leta 2013, ko je ustanovitelj Joel Wikell na dopust vzel kup revij, jih prebiral in ugotovil, da bi bilo bolj prikladno, če bi vse te revije lahko imel na enem mestu, v digitalni obliki, z dostopom do njih, ne glede na lokacijo. Aplikacija je hitro požela zanimanje in zdaj se na svojih glavnih trgih – Nemčija, Velika Britanija in Švedska – lahko pohvali z najbolj obsežno ponudbo revij. “Menim, da je povečano povpraševanje po Readlyju dokaz, da ljudje v časi krize potrebujejo distrakcijo,” razlaga glavna izvršna direktorica Maria Hedengren.

Zgoraj omenjene tri države so v letu 2019 predstavljale 88% bralcev. Uspeh je poslovanje razširil v Avstrijo, Švico, Italijo in Nizozemsko. V aprilu je bil Readly prvič na voljo tudi v Avstraliji in Novi Zelandiji. V istem letu je aplikacija beležila kar 83 milijonov prebranih številk revij, platformi pa se je na novo pridružilo okrog 2.000 revij. Približno 20% uporabnikov aplikacije prebira revije, ki niso iz domače države.

Letošnje leto za Readly še boljše

Letošnje leto za Readly ni nič drugačno od lanskega. Uspeli so namreč pritegniti še več uporabnikov, še posebej zdaj, v času velike negotovosti. “Opažamo močno povečano število prenosov, še posebej v državah, ki imajo sprejete najstrožje restriktivne ukrepe“, pravi Hedengrenova. Dejstvo je, da se okus potrošnikov razvija, potrošnja medijev je bolj fragmentirana kot kdajkoli prej, konkurenca pa je prav tako ostrejša. Zato je za podjetja toliko težje obdržati lojalne stranke.

Upam, da z branjem naših vsebin pomagamo ljudem, da ostajajo karseda pozitivno naravnani in da bomo vsi skupaj premagali enega največjih izzivov v zgodovini človeštva“, dodaja Hedengrenova, ki je pred tem opravljala vlogo direktorice financ v Evropski spletni “gaming” mreži NetEnt in švedskem tehnološkem podjetju iZettle. Readlyju se je pridružila aprila 2019, takoj pa je začela graditi močno vodstveno ekipo, s katero je sestavila strategijo za rast v prihodnosti.

Resnično verjamem v močno ekipno kulturo. Ne gre toliko za to, kaj naredim jaz kot glavna izvršna direktorica, temveč kaj mi, kot Readly smatramo za pomembno in kaj je tisto, kar nas bo vse skupaj pripeljalo do uspeha. Poleg tega je še ena stvar, katero vidim kot pomemben faktor uspešnosti, in sicer decentralizirana organizacija, kjer ima vsak enakopravne odgovornosti za naše dosežke,” opisuje svoj način razmišljanja Hedengrenova.

Celotna industrija tiskanih revij je globoko v času tranzicije iz “off-line” sveta v “on-line” svet. Globalna pandemija je to tranzicijo samo še dodatno pospešila, hkrati pa igrajo tukaj pomembno vlogo tudi potrošniki, ki so vse bolj digitalno usmerjeni.

Kakšna je prihodnost Readlyja?

V roku naslednjih nekaj let, Hedengrenova pričakuje, da bodo revije v digitalni obliki dosegle nivo ostalih medijev, torej glasbe in filma. “Readly bo še naprej podpiral digitalno transformacijo industrije po celem svetu,” potrjuje. Fokus Readlyja je na eni strani širjenje na obstoječih trgih, torej povečevanje števila naročnikov, na drugi strani pa vstop na nove trge in dodajanja večjega števila vsebin. Pomemben aspekt poslovnega modela Readlyja je tudi izobraževanje in osveščanje trga o digitalnem branju.

Kljub negotovi prihodnosti industrije tiska – po podatkih Readlyja, prihodki tiska padajo, medtem ko se digitalni svet še dodatno razvija in raste – Hedengrenova pravi, da tista prava digitalna revolucija še čaka oz. jo čakamo mi. “Kljub padcu popularnosti tiska, ni dvoma, da so revije še vedno zelo popularne. Menim, da trend digitalizacije revij v celoti ne bo uničil in nadomestil tiska,” je dodala. Po podatkih Hedengrenove je svetovni trg revij vreden 73 milijard ameriških dolarjev, kar je skoraj štiri-krat več kot glasbena industrija. Tudi globalni akterji, kot sta Apple in Amazon, počasi prepoznavajo potencial in že predstavljajo velik del trga – vsekakor pozitivni kazalnik potenciala.

Vedno več založnikov se odloča za digitalno pot, s katero dosežejo večje občinstvo“, pravi Hedengrenova. Samo pomislimo, kako so v zadnjih desetih letih pametni telefoni, tablice in računalniki spremenili način, kako konzumiramo medije. Trg digitalnih revij je še vedno povsem nov, v primerjavi s tiskom. Kot pravi Hedengrenova se še sami učijo, kako do potankosti razumeti modernega potrošnika in njegove bralne navade.

Vloga Readlyja je vedno bolj pomembna. S 25 milijardami podatkovnimi stičnimi točkami imamo to pozicijo, da lahko pomagamo industriji pri nadaljnjem razvoju vsebine in dosegu vedno večjega števila občinstva,” zaključuje Hedengrenova.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
aplikacije za telefone Android aplikacije

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Diamantni partner

ADM ADRIA d.o.o.

Prvomajska ulica 17, 3000 Celje, Tel: 05 925 19 55
O nas Večina podjetij se ustanavlja zaradi poslovne ideje, prodajnega koncepta ali pa zaradi potrebe po formaliziranju opravljanja poslovnih aktivnosti. Na primeru družbe ADM-Adria, ... Več
Bronasti partner

BIROMATIK NT d.o.o.

Ulica Staneta Severja 18, 2000 Maribor, Tel: 02 300 03 60
Storitve podjetja Biromatik NT Prednosti BIROMATIK-a so v izdelavi »butičnih programskih produktov«. To so specialne rešitve po želji uporabnikov. Vsaka stranka, ne glede ... Več

SICIRUS d.o.o.

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668
Vsako podjetje, vsak ustvarjalec in tudi novodobni družbeni »influencer« se zaveda, da sta trženje in oglaševanje ključnega pomena za uspeh in rast. Kje in kako začeti? Področje ... Več
Zlati partner

Kingston Technology

Middlesex, TW16 7EP, Združeno kraljestvo, , Tel: +44 (0)1932 738888