Aplikacije in dodatni programi
02.11.2020 21:00
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Prihaja virtualna Urbana za iOS

Težko pričakovana aplikacija Urbana za iOS bo na voljo za prenos že ta teden. Do sedaj je zaradi Applovih tehničnih omejitev bila aplikacija na voljo zgolj za Androide.
Prihaja virtualna Urbana za iOS
Prihaja virtualna Urbana za iOS

Mobilna aplikacija Urbana je za Android na voljo že kar nekaj časa. Medtem se je njena uporabnost razširila tudi na pametne ure. Uporabniki iOS-a so pri tem izviseli zaradi tehničnih omejitev, katere pa so sedaj “odpravili”.

Aplikacija na Androidu in pametnih urah Garmin deluje s pomočjo NFC tehnologije, medtem ko bo na iOS-u delovala s pomočjo tehnologije DOV oziroma data-over-voice. Težavo namreč predstavlja Applovo “nezaupanje” v izdelovalce aplikacij, saj zelo omejijo dostop do NFC tehnologije.

Sama zadeva deluje na zelo preprost način. Uporabnik si na telefon naloži aplikacijo, v kateri se ustvari virtualna Urbana. S to Urbano lahko plačuje na popolnoma identičen način kot z fizično Urbano. Tukaj pa se pojavi težava, saj je za pravilno delovanje brezstične Urbane obvezno potrebno hkratno branje in zapisovanje s pomočjo že omenjene tehnologije NFC. Za uporabnike Androidov to ni težava, saj je Google zelo “dobrodušen” do programerjev in jim dovoli popolni dostop, medtem ko jim Apple tega ne dovoli, zato so morali poiskati drugačno rešitev.

DOV oziroma data-over-voice tehnologija je že zelo stara in zagotovo ste se z njo že srečali. Na takšen način namreč deluje Moneta (sedaj Valu) kot tudi študentska prehrana.

Torej, kaj vse bo aplikacija ponujala? Praktično vse funkcije, ki jih že ponuja fizična Urbana, poleg tega pa bo ponujala pregled stanja na računu, kot tudi v aktivne produkte (npr. mesečne vozovnice), zgodovino transakcij, in možnost polnjena preko Valuja.

Hkrati bo v aplikaciji možno iskanje in prikaz sheme avtobusnih linij, dinamično napovedovanje prihodov v realnem času ter iskanje postajališč BicikeLJ, urbanomatov, parkomatov, javnih parkirišč, kot tudi garažnih parkirnih hiš in prodajnih mest Urbane.

Prav tako bo nova posodobitev aplikacije prinesla še eno novost, in sicer zamenjavo Urbana SMS parking z Uparkom, kar uporabniku omogoča plačevanje parkirnine kar v sami aplikaciji z vpisom registrske tablice in z izbiro časovnega obdobja parkiranja, podobno kot to omogoča Easypark.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
aplikacije za telefone Android aplikacije


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

ŠPICA INTERNATIONAL d.o.o.

Pot k sejmišču 33, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 568 08 00
Špica International je vodilni slovenski ponudnik informacijskih sistemov in rešitev za obvladovanje časa in prostora. Realnega prostora v realnem času! Njihove rešitve vključujejo ... Več
Zlati partner

MICROSOFT d.o.o.

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 01 584 61 11
Slovenska podružnica Microsofta je bila ustanovljena leta 1994 z željo, da bi tudi slovenskemu trgu ponudili inovativno programsko opremo. Od začetkov, ko so bili v podjetju zaposleni ... Več

BILAZ d.o.o.

Sedejeva ulica 8, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 19 00
Ponudba kakovostnih storitev s kvalitetnimi materiali in "brand name" računalniškimi blagovnimi znamkami jih uvršča v sam vrh tovrstnih ponudnikov. Cenovna politika podjetja je ... Več

OMREŽJE d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 02 10
Združite vse na eni položnici in prihranite denar Ali še vedno plačujete storitve interneta, televizije ter fiksne in mobilne telefonije ločeno? Zagotovo ste že kdaj pomislili, ... Več