Aplikacije in dodatni programi
31.01.2020 08:00
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Najboljše Apple iPad aplikacije vseh časov

Najboljše Apple iPad aplikacije vseh časov
Najboljše Apple iPad aplikacije vseh časov

Applova tablica iPad je upihnila deseto svečko in prav je, da pogledamo, katere aplikacije so tiste, ki so najbolj pripomogle k njenemu uspehu. Mineva torej 10 let, od kar je tedanji glavni izvršni direktor Appla, Steve Jobs, svetu predstavil iPad. Tablični računalnik, ki je poskrbel za »mainstremizacijo« te naprave, v ljudeh pa vzbudil vprašanje: »Kaj pa je zdajle ta gigantski iPod touch?«. Leta 2010, ko je izšla prva generacija iPad-a, jo je spletni portal CNET opisal, kot eleganten, cenovno dostopen »super gadget«.


Jobs je napovedal, da bo iPad postavil novo kategorijo naprav, ki bodo povezale uporabnike z aplikacijami in vsebinami na povsem drugačen, intimen, intuitiven in zabaven način. Jobs se ni zmotil, saj je 10 let pozneje iPad-ova prenosnost, uporabniški vmesnik in številne aplikacije postavila iPad v domove, šole in pisarne. iPad uporabljamo za brskanje po spletu, branje, risanje, gledanje filmov, za delo itd.


Apple je lansko leto tudi ločil iPadOS v svojo lastno platformo, s čimer je poskrbel, da tablice še bolj operirajo kot prenosniki – tablica pa za večino uporabnikov še vedno ni primarna delovna naprava.


iPad je med drugim imel tudi veliko potenciala za področje mobilnih iger in – za razliko od napovedi glede formatov revij – mu je ta potencial uspelo izkoristiti. Številne izmed najbolj popularnih iPad aplikacij so ravno igre, Apple Arcade, Applova storitev mobilnih iger, pa danes šteje več kot 100 iger, ki si jih lahko prenesemo na svoj iPad in ostalo Applove naprave.


Pa si poglejmo 10 najboljših in najbolj popularnih iPad aplikacij vseh časov.


Netflix

Izid prve generacije iPad-a je sovpadal z ekspanzijo Netflixa in storitev pretočnih TV vsebin. Aplikacije Netflix je na iPad-u poskrbela, da smo lahko naše najljubše serije vzeli s seboj, kamorkoli smo pač šli. Tukaj velja izpostaviti še veliko večji ekran od iPhona – vse to je prineslo novo ero pretočnih vsebin. Netflix je na iPad-u postal popularen predvsem pri starših, ki so lahko svojim malčkom nastavili otrokom primerne vsebine na potovanjih, doma, ali nekje na obisku.


Adobe Photoshop Lightroom

Z verzijo Lightroom, je Adobe pripeljal sicer standardno namizno aplikacijo za urejanje fotografij na iPad, kjer jo lahko uporabljamo na poti, doma, v pisarni, povsod. Aplikacija Lightroom predstavlja kombinacijo brezplačnih in premium lastnosti, koristna pa je tudi za profesionalne fotografe, ki lahko hitro uredijo najpomembnejše fotografije. Z novo verzijo sistema iPadOS, ki je pred kratkim prejel zadnjo posodobitev, lahko v Lightroom uvažamo fotografije direktno iz spominske kartice.


Flipboard

Flipboard je novičarska aplikacija, ki uporablja kombinacijo urednikov in algoritmov, ki uporabnike zalagajo z novicami, videi in podkasti – vse pa je personalizirano glede na želje in zanimanja uporabnika. Aplikacija Flipboard je izšla leta 2010, bila pa je med prvimi aplikacijami, ki so izkoristile iPad-ov revijalni dizajn. Današnja verzija aplikacije nam omogoča lastnost Smart Magazines, ki združuje članke in vire okrog specifičnih zanimanj, kot so recimo fotografija, tehnologija, recepti, …


Amazon Kindle

Aplikacija Amazon Kindle je za uporabnike iPad-ov pomembna, kajti tako, kot ostale aplikacije na seznamu, je tudi ta poskrbela za novo sfero uporabniške izkušnje, in sicer e-knjige. Uporabniki lahko preko aplikacije kupijo e-knjige na Amazonu in jih direktno na tablici prebirajo. Knjig sicer ne moremo kupiti direktno preko iPad-a, se pa Kindle knjige iz Amazona (med drugim tudi Amazon.com spletnega brskalnika) direktno pojavijo v aplikaciji Kindle.


Procreate

Procreate je artistična aplikacija, narejena za iPad in Apple Pencil. Aplikacija ponuja ultra HD platna, na stotine virtualnih pripomočkov za ustvarjanje in še več dizajnerskih in animacijskih orodij. Aplikacijo uporabljajo kreativni profesionalci, umetniki in tisti, ki se z umetnostjo ukvarjaj zgolj za hobi. Profesionalci, ki redno uporabljajo aplikacijo, v tej vidijo kombinacijo iPad-a, pisala Apple Pencil in aplikacije.


Star Walk

Zmagovalna aplikacija Apple Design Award 2010, Star Walk, je astronomska aplikacija, ki uporabnikom omogoča »real-time« spremljanje nočnega neba, zvezd, ozvezdij, planetov in še več. Aplikacija, ki je sicer na voljo tudi za pametne telefone, je na iPad-u posebej zažarela, saj je v celoti izkoristila potencial večjega, prenosnega ekrana. Kot lahko vidimo na sliki, je vse, kar moramo narediti, da usmerimo tablico v nebo in aplikacija nam pokaže zemljevid zvezd, planetov, satelitov in ostalih konstelacij.


Notability

Notability je zanimiva aplikacija za delanje zapiskov – omogoča nam kombiniranje med ročno pisavo, računalniško pisavo, risbami in skicami, poleg tega pa lahko dodamo še avdio zapise. iPad je idealen partner za tovrstne aplikacije, saj intuitivno omogoča vse naštete načine zapisov. Če smo pripravljeni za aplikacijo odšteti nekaj evrov, dobimo celo lastnost, ki spremeni našo ročno pisavo v pisani tekst.


Duet Display

Duet Display je aplikacija, ki spremeni vaš iPad v drugi/dodatni monitor prenosnika, telefona, ali namiznega računalnika. Aplikacijo so ustvarili bivši Applovi inženirji, ta pa spremeni vašo tablico v še bolj produktivno orodje – upravljamo jo lahko z gestami, personaliziramo pa si lahko tudi bližnjice. Aplikacija na tablico prinaša tudi Touch Bar. Aplikacija deluje v celoti preko programske opreme, kar pomeni, da ne potrebujemo nobenega kabla.


YouTube

O aplikaciji YouTube verjetno ni potrebno izgubljati besed kajne? iPad je z Youtube-om še dodatno pridobil, kot center zabave. YouTube je do sistema iOS 6 bila prednastavljena aplikacija na tablici, za tem pa se je odmaknila v App Store trgovino, ko sta Google in Apple prekinila licenco za iOS. Skoraj desetletje pozneje je YouTube še vedno ena najbolj popularnih aplikacij za iPad – poleg ostalih pretočnih aplikacij, kot sta Disney Plus in recimo CBS All Accesss, iPad postaja vse močnejša mobilna TV platforma.


LumaFusion

Najbolj popularna aplikacija za urejanje videov za iOS. LumaFusion je dokaz, da je iPad dober tudi za delanje videov in ne samo za gledanje. Aplikacijo uporabljajo tako profesionalni producenti, režiserji in novinarji.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
aplikacije za telefone iOS aplikacije


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Jamada skupina d.o.o.

Cesta k Tamu 12, 2000 Maribor, Tel: 02 330 53 50
Podjetje je bilo ustanovljeno iz bivše DataLab poslovne enote Maribor. Preživeli so obdobje mladostniške zaletavosti in vihravosti. Prerasli so v zrelo podjetje z jasno vizijo, ... Več
Zlati partner

3WAY d.o.o.

Štalčeva ulica 5, 1215 Medvode, Tel: 01 361 70 14
Podjetje 3WAY se ukvarja s prodajo 3D printerjev, 3D skenerjev in programskih paketov CAD/CAM/PLM. Poleg tega nudijo tudi storitve na področju 3D tehnologij. So popolna rešitev, ... Več

M-SISTEM d.o.o.

Pot na Drenikov vrh 12, 1000 Ljubljana, Tel: 041 693 934
Nov IT sistem, bodisi strojni ali programski, je lahko velika naložba. Da bi jo karseda najbolje izkoristili, je pomembno, da izberete pravega IT dobavitelja in ponudnika programskih ... Več

OD A – Ž d.o.o.

Mariborska cesta 128, 3000 Celje, Tel: 041 627 640